Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Marjolein kookt over

Wat ik leerde bij Texel Culinair:
Vertimmeren mag, ploegen is zwaar werk

journaliste

Marjolein Hurkmans

K

"Kijk", zegt de jongen, "in feite is ieder woord dat met de bouw te maken heeft goed. Zo lang het maar niet met boren te maken heeft. Je kunt niet zeggen: ‘Ik heb gisteren nog een leuke vrouw geplugd.' Dat is ordinair. Maar je kan dus wel een vrouw hebben betegeld. Of gestuukt. Of een man natuurlijk, als je een vrouw bent of van de herenliefde. ‘Gisterenavond nog een gezellige kerel vertimmerd.' Dat is prima."

"De landbouw kun je ook goed gebruiken. ‘Een vent gezaaid’, helemaal goed. Moet je dan weer niet over een vrouw zeggen, want dat kan anders uitgelegd worden. Alleen het woord ploegen ligt dan weer wat moeilijker. Maakt het allemaal zo zwaar.

Ik had ooit eens een middernachtelijke tinderdate die er op de foto heel anders uitzag dan toen ze bij me voor de deur stond. Het trappenhuis was al een hele uitdaging. Dan spreek je dus over ploegen; dat je echt moet werken tijdens het timmeren. Als het ware."

Vrijgezellenparty

Het is zomaar een voorbeeld van een goed gesprek in de tuin van een lieve oude dame tijdens Texel Culinair afgelopen weekend. Ik was jurylid en werd geacht zo’n 32 met liefde klaargemaakte gerechtjes te proeven. Best nog een klus, maar wel een hele fijne. Het was dus beregezellig (kijk maar, ik heb er een filmpje over gemaakt!).

En je raakt nog eens met iemand aan de praat. Met het clubje mannen bijvoorbeeld, dat het culinaire evenement aangrijpt voor een vrijgezellenparty en uw verslaggever meteen even uit de doeken doet welke beeldtaal allemaal wel of niet geschikt is als je met je vrienden praat over je seksuele escapades.

Feest!

Maar ook met een jonge kok die hartstochtelijk vertelt hoe hij het thema feest heeft verwerkt in zijn dessert: “Vroeger kreeg ik van mijn moeder altijd een glaasje cassis en een bakje popcorn als we wat te vieren hadden. En daarom heb ik een taartje gemaakt van popcorn en cassismousse.”

Om de feestvreugde te vergroten draagt hij een vlinderdasje en heeft hij een felgekleurde Puk van de Petteflatpet op zijn hoofd. Daar kan ik nou zo blij van worden.

Jurypanel

Ik was niet het enige jurylid. Ook Masterchef-jurylid Marcus Polman en Sterren Sommelier Michael Daals waren naar het leukste Waddeneiland van Nederland afgereisd. En dan kregen we nog versterking van de gezellige burgemeester met kekke bril van het eiland én van de gewezen spreekstalmeester Aris, die voor de gelegenheid een fleurig vest had aangetrokken.

We stuurden elkaar naar de adresjes waar we de lekkerste gerechtjes hadden gegeten (waardoor ik uiteindelijk dus veel meer proefde dan de 32 die op mijn lijstje stonden) en steggelden of nou de bitterbal van kalfszwezerik moest winnen, of de langzaam gegaarde varkenswang.

Relaxte sfeer

“Volgens mij is dit echt het leukste culinaire evenement waarvoor ik ooit ben uitgenodigd”, zegt Marcus. Hij moet de boot halen, waardoor ik uiteindelijk de prijsuitreiking mag doen (voor het beste themagerecht, terecht gewonnen door de jongen met de feestelijke pet).

Vlak voor de ceremonie werd er nog snel een doekje over het zeil met de namen van de sponsors gehaald. Iemand was er per ongeluk overheen gereden toen het nog op de grond lag en er liep een opvallend bandenspoor over de tekst. Het tekende de sfeer. Niemand was boos of opgefokt, er werd gewoon fluitend een emmertje sop en een sponsje gehaald.

Eendje vertimmeren

Ik vraag het later aan de organisatie: Waarom kan op Texel wel, wat elders in het land niet kan? Overal eindigen dit soort evenementen immers meestal in relletjes en toestanden met dronken gelal en vernielingen. “Ik denk omdat we geen bier schenken op het festivalterrein”, zegt ze. “Wel wijn en gin-tonic, maar daar komen toch andere mensen op af. Bier wordt alleen geschonken in cafés.”

Eigenlijk is er maar één klein akkefietje geweest: De in de tuin van de oude dame ter decoratie neergezette Citroën 2cv is ’s nachts een beetje ingedeukt. Er hebben mensen op het dak gezeten. Waarom verdenk ik nou meteen aan de vrijgezellen? Jongens, jullie hebben toch geen eendje ‘vertimmerd’ hè?!  

Het gedeukte eendje