Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marjolein kookt over

Het winnende recept
De perentaart van Ingrid

journaliste

Marjolein Hurkmans

K

Kook jezelf naar Berlijn; zo noemden we onze wedstrijd waarmee je een tripje naar Duitsland kon winnen. Er kwamen tientallen recepten binnen, het ene nog lekkerder dan het andere. De uiteindelijke winnares? Ingrid Engelvaart, zij maakte deze verrukkelijke perentaart, gebaseerd op een Duitse torte.

Perentaart

Ingrediënten

Nodig voor de stoofpeertjes:

* 8 kleine stoofperen

* 1/2 biologische citroen

* 170 g suiker

* 2 kaneelstokjes

* 1 fles lichte fruitige Duitse wijn

Voor de biscuit:

* 10 eieren

* 300 g suiker

* 16 g vanillesuiker

* 220 g bloem

* 70 g maïzena

Voor de meringue chocolade botercrème:

* 3 eiwitten

* 160 g suiker

* 250 g roomboter op kamertemperatuur

* snufje zout

* 1 tl vanille-extract

* 120 g pure chocolade

Voor de topping:

* 500 ml slagroom

* 75 g suiker

* 2 zakjes klop-fix

* cacaopoeder

* licht geroosterd amandelschaafsel

Verder nodig:

Grote kom met een doorsnede van 24 cm, twee springvormen van 24 cm doorsnede, vershoudfolie, twee grote pannen, spuitzak met rond spuitmondje, spuitzak met gekarteld spuitmondje.

Bereidingswijze

1. Schil de stoofpeertjes en laat aan één het steeltje eraan zitten. Schil de citroen voor de helft met een dunschiller en knijp een halve citroen uit boven een pan die groot genoeg is voor 8 stoofpeertjes.

Voeg de citroenschil, suiker en kaneelstokjes toe. Schenk de wijn erbij en zet de peren rechtop naast elkaar in de pan. Breng het geheel zachtjes aan de kook en stoof de peren op een heel laag vuur in 45 minuten gaar met de deksel schuin op de pan. Laat ze in het vocht helemaal afkoelen.

2. Ondertussen kun je de biscuit gaan maken. Verwarm de oven voor op 180 °C, vet twee springvormen van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier. Mix de eieren, suiker en vanillesuiker schuimig en luchtig. Doe dit zo’n 10 minuten met een mixer op middelhoge stand.

Zeef de bloem en maïzena en voeg toe aan het mengsel. Spatel dit voorzichtig door het mengsel heen. Het beslag kun je vervolgens in de ingevette springvormen gieten. Bak de biscuit in ongeveer 35 minuten gaar.

Om te controleren of het biscuit gaar is, prik je erin met een satéprikker. Komt de prikker er schoon uit, dan is het biscuit klaar. Het biscuit zal ook licht terugveren als je er voorzichtig op drukt. Laat de biscuit volledig afkoelen.

3. Voor de merengue botercrème doe je de eiwitten in een kom, voeg een snufje zout toe en roer dit los. Vervolgens verwarm je de eiwitten au bain-marie, terwijl je de eiwitten losroert. Voeg nu de suiker al roerende aan de eiwitten toe. De eiwitten moeten op minimaal 60°C verhit worden.

Zodra het een glad geheel is, kun je het gaan mixen. Het mengsel is nu warm en moet helemaal afkoelen terwijl het wordt geklopt. Doe dit zeker 10 minuten. Snijdt de roomboter in blokjes en voeg dit bij het afgekoelde eiwitschuim. Smelt dan de pure chocolade au bain-marie en mix dit door de crème.

De taart opmaken

Bekleed een kom met vershoudfolie. Snijd de twee biscuits met een taartzaag of broodmes horizontaal door zodat je 4 biscuitlagen krijgt. Snijd flinterdunne plakjes van de stoofpeertjes. Houd het peertje met het steeltje apart.

Leg één laag biscuit op de bodem van de kom en smeer hierop een laag chocolade botercrème. Leg hier een dubbele laag stoofpeertjes op, zodat de botercrème volledig bedekt is. Vul een spuitzak met een rond spuitmondje met de overgebleven crème en spuit in het midden wat extra botercrème, zodat er een egale laag ontstaat.

Neem de tweede biscuitlaag en snijd deze op maat, zodat deze mooi binnen de opstaande biscuitrand valt. Spuit hierop aan de buitenzijde rondom een dikke laag botercrème en smeer een dunne laag op de resterende biscuit in de kom. Leg hierop een laagje stoofpeertjes.

Neem de derde biscuitlaag en leg deze bovenop de stoofpeertjes. Snij op maat indien nodig. Spuit hierop weer aan de buitenzijde rondom een dikke laag botercrème en smeer nogmaals een dunne laag op de resterende biscuit in de kom.

Leg hierop een laatste laag stoofpeertjes. Dek af met de overgebleven biscuit en bedek de kom met een laag vershoudfolie. Zet het minimaal twee uur in de koelkast.

Klop de slagroom op met de suiker en Klop-Fix, zodat je stevige slagroom krijgt. Haal de taart uit de koelkast en stort voorzichtig op een serveerschaal. Spuit mooie rozetjes van de slagroom. Bestrooi de taart met cacaopoeder en amandelschaafsel. Neem het overgebleven peertje en snijd hier schuin een stukje vanaf en plaats hem bovenop de taart.