Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marjolein kookt over

In een handomdraai een spektakelstuk:
Een gouden soesjestoren!

journaliste

Marjolein Hurkmans

V

Voor het magazine testten we deze week slagroomsoesjes uit. En dat deden we net zomaar: we wilden ook graag weten welke nou de lekkerste waren om er een chique croquembouche (hoge 'kegel' van soesjes, red.) van te maken.

Het ziet er waanzinnig spectaculair uit, zo’n croquembouche, maar tegelijkertijd is deze soesjestoren hèt voorbeeld van weinig moeite en veel plezier. Zeker als je kant en klare soesjes gebruikt.

Natuurlijk kun je ze ook zelf maken, dan zijn ze vast nog lekkerder ook. Het voordeel van de gekochte soesjes is wel dat ze allemaal even groot zijn. Dat bouwt een stuk gemakkelijker op.

Benodigdheden:

*Een vel stevig papier, formaat A3;

*Aluminiumfolie en plakband;

*Ongeveer 55/60 slagroomsoesjes uit de diepvries (ontdooid);

*Versiering. Ik gebruikte suikerroosjes en gouden sprinkels. Die kun je kopen bij een gespecialiseerde taarndecoratie-winkel, maar ze zijn ook online te bestellen bij bijvoorbeeld deleukstetaartenshop.nl of taartendecoratie.nl. Verder: maltesers;

*Een busje met eetbare goudspray, ook te koop online of bij een taartdecoratie-winkel;

*Een blik gecondenseerde melk;

*Een reep Tony's Chocolonely, smaak: karamel/zeezout (die oranje);

*25 g roomboter

*100 ml slagroom

Bereidingswijze:

Leg de bloemetjes en de maltesers op een vel papier en spuit ze goudkleurig met de spray. Doe het blikje melk in een pan kokend water, zet het vuur laag en laat ongeveer 2½ uur zachtjes koken. Check af en toe of het blikje nog onderwater staat (als het droog kookt, kan de boel ontploffen en dat wil je denk ik niet). Haal het blikje uit het water en laat een paar uur afkoelen.

Knip een zo groot mogelijke halve cirkel uit het vel papier (ik gebruikte een dienblad als mal), draai hier een hoedje van door de punten over elkaar te leggen, plak de toeter dicht met stevig plakband (of niet hem aan elkaar), bekleed met aluminiumfolie (minstens drie lagen) en vouw eventueel de onderkant een beetje bij zodat je een zo recht mogelijke toeter krijgt met de punt in het midden. Zet je bouwwerk op een grote schaal.

Open je blikje melk, leg de soesjes op een schaal. De melk is door het koken veranderd in dulce de leche; een dikke, sticky karamelpasta. Doe met een theelepeltje een beetje van die karamel aan de achterkant van het soesje en plak hem onderaan je toeter, plak er op dezelfde manier een soesje naast en maak zo de rand af.

Plak een tweede ring soesjes boven de eerste en bouw zo ring na ring omhoog tot je hele toeter een heuse soesjestoren is geworden. Verwarm de chocolade au bain-marie (breek die in blokjes, doe die in een klein pannetje/rvs-schaaltje en hang dat boven een pan met een bodempje water dat je aan de kook brengt.

Doe de slagroom en de boter in een ander pannetje en verwarm dit. Als de chocolade is gesmolten, roer je het slagroom/botermengsel er doorheen. Besprenkel je soesjestoren met de chocoladesaus en strooi er een paar handjes sprinkels overheen.

Pak je gouden bloemetjes en maltesers erbij en plak die ook weer met de karamel op strategische plaatsen tussen je soesjes (dus waar je nog een beetje folie ziet).

Zet op tafel en laat de 'Ooooh’s' en 'Aaaaaah’s' maar over je heen komen!