Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Marjolein kookt over

Stressvrij de kerst in
Met het 10-dagen-kerstplan

journaliste

Marjolein Hurkmans

N

Nog maar tien dagen tot Kerstmis. De boom staat, nu de rest nog. Zelfs kerstfanaat Marjolein Hurkmans komt de stress even uit de oren. Gelukkig vond ze in een Frans tijdschrift een to-dolijstje. Maar of dat nou helpt? “Oké, wacht even, ik moet dus dit weekend het hele menu al hebben bedacht...”

Zijn jullie al klaar voor Kerstmis? Ik absoluut niet. Het lijkt net of de tijd steeds sneller gaat als je ouder wordt. Gisteren was ik nog in Frankrijk voor die videoclip en op persreis naar Tunesië en vanochtend vierde ik Sinterklaas, vertrok ik naar Rennes voor het eerst echte optreden van de band van dochter en d’r verkering en bakte ik een visje met Shane Kluivert in Barcelona.

Bij wijze van spreken dan hè, in de praktijk zaten er hier en daar wel wat verloren dagen tussen, maar voor mijn gevoel ging het wel zo ongeveer op deze topsnelheid.

Een eitje, veertig worstenbroodjes

En toen was het dus ineens kerst, moest de boom opgetuigd, de worstenbroodjes gebakken en ergens een hele panty vandaan getoverd worden voor onder de kerstjurk.

Nou ja, voor dat laatste heb ik nog een week en die worstenbroodjes moeten dit weekend alvast het levenslicht zien. Veertig, daar red ik het hopelijk wel mee. Ik heb jaren gehad dat ik er 160 moest maken, dus dan is 40 een eitje.

Buffetgerechten

Ondertussen heb ik natuurlijk ook nog even aan de kerstfestiviteiten van onze lezers gedacht. We deden al een jaar een goedkoop menu, voorzagen jullie van gerechten die je in een handomdraai op tafel zette, bogen ons vorig jaar over de gourmetgerechten en dit jaar gaan we voor gezellige buffetsnacks die ook handig zijn om mee te nemen als je naar zo’n ‘bring-your-own’- kerstborrel moet.

Vanaf maandag publiceren we op deze site vijf van die meenemers en je mag overal over zeuren, maar niet over de foto’s, want die heeft mijn dochter gemaakt. En over mij mopperen, prima. Maar niet over mijn kind, want dan word ik boos.

Worstenbroodjes

Afijn, nog tien dagen tot Kerstmis. Bij deze een overlevingstrategie, die ik vond in een Frans tijdschrift. Daar nemen ze het kerstdiner kennelijk heel serieus, dus misschien helpen de tips wel om de boel een beetje stressvrij te houden.

Bij mij persoonlijk werkt het eerder een beetje averechts. Ik schiet helemaal in de stress als ik dit weekend het menu al moet gaan bepalen. Eerst die worstenbroodjes jongens, het leven is al ingewikkeld genoeg.

10 dagen voor Kerstmis

Bepaal vandaag het menu. Wees daarbij origineel, maar leg de lat niet te hoog. Twijfel je over het ene of het andere dessert? Leg ze naast elkaar en maak een lijstje van de voors en tegens (veel werk, spectaculair uiterlijk…)

8 dagen voor Kerstmis

Controleer of je gasten de uitnodigingen hebben ontvangen en of ze inderdaad komen. Anders kun je niet bepalen hoe groot je porties moeten zijn. Koop trouwens altijd iets meer in. Informeer bij de gasten naar eventuele allergieën, diëten of dingen die ze echt niet lusten.

6 dagen voor Kerstmis

Maak je boodschappenlijst en controleer je voorraadkast. Heb je alle kruiden en specerijen in huis en geuren die nog lekker? Heb je voldoende olijfolie, etc? Plaats vast de bestellingen bij de specialisten (de zalmlende of kalkoen bijvoorbeeld).

4 dagen voor Kerstmis

Tijd voor een grote schoonmaak van de keuken. Ruim je kastjes opnieuw in op basis van de recepten die je gaat maken (plankje voor het voorgerecht, plankje voor de soep etc.). Zorg voor een zo leeg mogelijke koelkast. Controleer of je voldoende servies, glaswerk, servetten en bestek hebt. En heb je voldoende bewaardozen? Zo niet, werk dan je boodschappenlijst bij.

2 dagen voor Kerstmis

Boodschappendag. Verdeel je lijst onder in categorieën (groente bij de groente, zuivel bij de zuivel) zodat je geen tijd verliest omdat je steeds opnieuw de winkel door moet rennen. Schakel hulptroepen in.

Waarom zou jij uren in de rij staan bij de visboer? Je puberzoon eet ook mee met Kerstmis, dus die kan ook wel even zijn handen uit de mouwen steken. Kun jij ondertussen de servetten leuk vouwen of zoiets.

1 dag voor Kerstmis

Bereid vast alles voor wat voor te bereiden valt – bij veel recepten staat erbij of je het (deels) al een dag eerder kunt maken. Bewaar alles in de koelkast, die je een paar dagen geleden hebt leeggeruimd, was alvast je mooie servies af.

De dag van het kerstdiner

Begin vroeg met koken en werk alle gerechten af zodat je ze straks, als de gasten er zijn, alleen nog maar op hoeft te warmen. Dek de tafel, steek de kaarsen aan en trek je allermooiste jurk uit de kast.