Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marjolein kookt over

Bijna Kerstmis, wat zijn ze zwaar
die laatste loodjes

journaliste

Marjolein Hurkmans

D

Dat Miss Kerstmis herself nog ooit in de kerststress zou schieten, wie had dat kunnen denken. Gelukkig schoten twee kerstelfjes haar te hulp en met een kersttulband in de oven, komt het hopelijk toch nog goed. 

Is het echt pas een week geleden dat ik een keurig tien-dagen-plan opstelde om stressvrij de kerst in te gaan? Wat is er gebeurd met al die dagen? Waar zijn ze gebleven? Want nu is het nog maar drie dagen tot kerst en ik moet stap 1 zelf nog nemen. Wat wordt het menu? Ik heb geen idee.

Buiten is het somber, het regent en ik wil eigenlijk alleen maar onder een dekentje op de bank. Een beetje Netflixen… Het is dat er middenin de huiskamer een confronterende kerstboom staat: ‘Hurkmans, je moet aan de bak. Er moet een boodschappenlijst komen. En heb je al bedacht hoe je kerstavond gaat invullen? En de brunch op tweede kerstdag?’

Decemberstress

Voor het eerst van mijn leven heb ik zelf kerststress. Misschien was het toch allemaal een beetje veel de laatste tijd: voor VRIJ naar Tunesië, naar Frankrijk om een videoclip te cateren en toen nog een keer omdat mijn meisje optrad op een festival in Rennes (ligt niet naast de deur, hè) en daarna nog even op en neer naar Barcelona voor een gesprek met de allerleukste Shane Kluivert (en wat een knappe papa!).

Geen bloemkool!

Het ceremoniële boom optuigen met de kindjes en Frank Sinatra op de speakers heb ik even tussen de bedrijven door afgewerkt, de kerstjurk kiezen, waarvoor ik normaal gesproken weken uittrek, online besteld.

Ik heb een stapel tijdschriften met kerstrecepten gekocht en die vervolgens op mijn bureau gelegd om nooit meer in te kijken. Die van die ene supermarkt kan ik geloof ik net zo goed weggooien, als ik alle kritiek moet geloven. Te veganistisch. Ik vind alles leuk en aardig en minder vlees op tafel in 2019 helemaal prima, maar ik vertik het om een bloemkool op mijn kersttafel te presenteren als pièce de résistance. Er zijn grenzen. Een bloemkool is een bijgerecht, al doe je er nóg zo’n leuk jasje van bladerdeeg omheen.

Moedeloze moeder

Dochter en Jongste zien het met lede ogen aan. Die zijn gewend aan een moeder die rond deze tijd kerstliedjes zingend uitgebreide lijsten maakt van alles wat op tafel moet komen. Met een heel werkplan voor alle festiviteiten die aanstaande zijn. Aan een moeder die moedeloos naar d’r kookboeken kijkt en daarna gaat zitten breien op de bank moeten ze even wennen.

Dat kost ze een paar dagen. En dan zegt Dochter: “Kom hier met die boeken en bladen. Ik kijk wel even.” En Jongste zegt: “Als ik nou eens oudejaarsavond overneem (want hij weet dat hij hoe dan ook van mijn kerstdiner moet afblijven). Ik heb altijd al een keer uitgebreid willen koken.”

HOHOHO

Terwijl zij knippen en plakken en boodschappenlijsten maken, bak ik een kersttulband, een beetje gebaseerd op de tulband van Rutger van den Broek (ere wie ere toekomt). Ik moest mezelf ertoe zetten, maar kom op, als je van de geur van kaneel en cranberries en een decoratie van rood en groen nog niet in de kerststemming komt, dan ben je wel heel erg ver heen. Kroontje op je hoofd met HOHOHO en gaan met die banaan.

Het geval wordt zo heftig dat ik hem uiteindelijk maar meeneem naar de redactie. Als we hem met alleen het gezin verorberen, kunnen we waarschijnlijk de hele Kerstmis niet meer opstaan. Maar alleen al door de aanblik, de enthousiaste reacties en de rum in het geglazuurde gevaarte, krijg ik er plotseling toch weer zin in. Onderweg naar huis zet ik een kerstzender aan: ‘Driving home for Christmas.’ Hoppa.

Fijne Kerstmis dus. En moet je zelf ook nog in de stemming komen? Bij deze het recept van de tulband. Het helpt, echt!

Kersttulband

Nodig:

Voor de vulling

700 g gedroogd fruit (kan alles zijn wat je nog in je kastjes hebt staan. Ik heb dadels, vijgen, cranberries en krenten gebruikt)

100 ml sterke drank (rum, whisky, cointreau, whatever)

100 g walnoten

Voor het beslag:

200 g boter

200 g suiker

125 g marmelade

4 eieren

250 g bloem

2 tl bakpoeder

1 ½ el speculaaskruiden

100 g amandelmeel

Snuf zout

Voor de decoratie:

150 g poedersuiker

1 eiwit

rode en groene M & M’s

paar druppels oranjebloesemwater (of gewoon water, kan ook!)

kerstsprinkels of hagelslag

Snij de gedroogde vruchten klein, meng ze met de drank en laat dat een paar uur trekken. Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop de boter romig met de suiker en voeg een voor een de eieren toe (het ene ei moet helemaal opgenomen zijn in het beslag voordat je het volgende toevoegt). Klop de marmelade erdoor. Meng de bloem met amandelmeel, bakpoeder, zout en kruiden en schep dit door het beslag (voorzichtig omscheppen). Hak de walnoten grof en schep die er ook door. Voeg als laatste het fruit met de drank toe. Vet een tulbandvorm in, bestrooi die met bloem en schep het beslag in de vorm. Zet ongeveer een uur in de oven (prik met een prikker, of fonduevork in de cake, als er geen deeg aan blijft kleven, is hij gaar). Laat een minuut of tien afkoelen en stort de tulband daarna op een rooster om verder af te koelen. Maak het glazuur door het eiwit te kloppen met de poedersuiker en er een beetje water bij te druppelen (het moet de dikte krijgen van witkalk) en schep dit over de cake, zodat er mooie druipers komen. Plak de versiering op het glazuur en laat drogen.