Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Marjolein kookt over

Leverworst met hagelslag en haring met chocomelk...
Wat is jouw guilty pleasure?

journaliste

Marjolein Hurkmans

D

De vriend van collega L heeft een passie voor boterhammen met leverworst en hagelslag. Het mag ook smeerkaas zijn trouwens. Smeerkaas en hagelslag. Ik vind het nogal wat.

Zit je daar voor het eerst samen aan het ontbijt na een nacht vol gezellige romantiek en dan vraagt hij of je de hagelslag aan wil geven terwijl hij een dot kaas op zijn boterham smeert. En dan blijf je toch. Dat moet wel ware liefde zijn.

Smeerkaas/leverworst-crush

Ik kan veel aan. Witte sokken, geen probleem? Die maak ik wel een keer zoek in de was en dan kopen we samen een paar beschaafde zwarte. Maar zo’n hagelslag met smeerkaas/leverworst-crush, daar ben je niet zomaar van af. Ja, je kunt natuurlijk gewoon zorgen dat je nooit meer hagelslag in huis haalt, maar een beetje vent doet dan gewoon zelf de boodschappen. Of hij gaat op zijn werk aan de smeer.

Voor je het weet heb je z’n hele carrière om zeep geholpen omdat je hem thuis niet zichzelf laat zijn aan het ontbijt. Dat wil je ook niet op je geweten hebben, toch? Afijn, sterke vrouw, collega L. Ze is nog maar net toegevoegd aan het team, maar ik heb hoge verwachtingen. Die meid kan heel wat handelen.

Eieren met suiker

En terwijl ik dit schrijf, denk ik aan het afgrijzen op de snoetjes van mijn kinderen toen ze me voor het eerst betrapten op het strooien van suiker over mijn roereieren. Ben nog nooit iemand tegengekomen die eieren ook zo eet. Behalve mijn moeder dan, die deed het vroeger ook zo. ‘Net pannenkoeken’, zei ze dan. Daar heb ik het van.

En als puber had ik de vreemde gewoonte om na school twee speculaasjes te besmeren met boter, daar hagelslag op te strooien en dan op een van de koekjes twee pepermuntjes te leggen. Het andere koekje ging er dan bovenop. Ik vond dat echt hartstikke lekker. Bijna net zo lekker als de een zure mat met drie kokindjes erin gerold.

Haring met chocomel

Collega M bekent haar broodje haring met uitjes bij voorkeur te combineren met een glas chocomel. “Ik ging ooit lunchen met een vriendin. Ik was net zwanger. ‘O’, zei ze, ‘daar komt het door. Je hebt nu al rare zwangerschapsgewoontes ontwikkeld.’

Ze had het hart niet te bekennen dat ze ook voor haar zwangerschap de smaak van haring prima vond matchen met chocolademelk. Diezelfde collega heeft ook een passie voor Thaise Sweet chilichips. “Net een goede Thaise maaltijd.”

Hemelse chips

Het is niet de populairste chips van de redactie. De Bolognese van Croky wint met fikse voorsprong. “Nee, niet van een ander merk”, zegt collega A, “dat is niet hetzelfde, ze moeten wel van Croky zijn.” En dat vindt collega E ook. Ze droomt van een rondleiding door de fabriek. “Dat lijkt me de hemel.”

Jawbreakers en een satékroket

Ik maak er een ding van; de guilty pleasures van mijn collega’s. Wat eten we heel graag, terwijl we er liever niet voor uit komen? Zelf kan ik zo een zak chipito’s leegeten. Dat heerlijke plakkerige mondgevoel en dan je vingers aflikken die daarna kleven van het kaaspoeder.

En voor een familieverpakking ringlings draai ik ook mijn hand niet om. Je weet wel, van die uienchipjes waar geen ui aan te pas is gekomen, maar die bol staan van de smaak- en geurstoffen. Je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Collega H heeft datzelfde met een satékroket, bij voorkeur midden in de nacht èn uit de muur.

En collega S rijdt om voor de jawbreakers van Jamin. “Die hete! Die zo in je mond branden dat je ze na een minuut al uit je mond moet halen om de boel af te laten koelen. En daarna meteen weer opnieuw in je mond hè. Of schuimblokken, van die geel/roze.”

Koude stamppot

Zowel de eindredacteuren D als M blijken een passie te hebben voor witte bonen in tomatensaus en collega B eet in de ochtend graag een restje koude stamppot. De art-director zet als niemand het ziet zo het pak pure hagelslag aan de mond en haar naaste collega jat blaadjes koriander van de kruidenplantjes in de supermarkt. “Zo lekker!”

Dat doe ik zelf ook, maar dan van de basilicum. Zo pik ik ook altijd een kers uit het krat op de fruitafdeling. Tot ontsteltenis van mijn man die dan doorloopt en net doet alsof hij niet bij me hoort. Ik ben eigenlijk heel benieuwd naar jullie rare eetgewoontes. Kom, beken. Ik zal het tegen niemand doorvertellen...

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Dat kan!