Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Stel ontbijt op bed
Foto: Hollandse Hoogte/Kymberlie Dozois Photography
Marjolein kookt over

Ontbijttips voor Valentijnsdag...
Eens wat anders dan een beschuitje!

journaliste

Marjolein Hurkmans

D

De meest romantische dag van het jaar begin je natuurlijk met een lief ontbijtje. VROUW-collega Marjolein heeft vijf tips voor je om nog meer indruk te maken op de partner van je dromen.

1. Zuivel van hart

Zelf begin ik de dag het liefst met kwark met fruit. Maar voor deze ene dag in het jaar mag het natuurlijk allemaal best wat romiger en feestelijker.

Nodig: 125 ml slagroom, 1 el suiker, 2 flinke el mascarpone, 2 flinke el volle kwark, rood fruit naar keuze.

Klop de slagroom met de suiker, voeg de mascarpone toe en klop nogmaals tot je een stevige substantie krijgt. Schep de 2 el kwark er luchtig door. Schep het mengsel in een spuitzak, spuit een hart op een mooi bord en garneer met rood fruit.

2. Hoe wil je je eitje in de ochtend?

Flauwe openingszin die we allemaal weleens hebben gehoord. De versierder in kwestie vindt zelf het antwoord: 'bevrucht' meestal hilarisch. Echt scoren doet hij natuurlijk met een liefdevol gebakken omeletje.

Nodig: 2 eieren, 2 el kwark, halve plak ham in reepjes, olijfolie, paar stukjes gedroogde tomaat op olie, 3 schijfjes jalapeno.

Klop de eieren met de kwark romig. Doe een beetje olijfolie in een klein pannetje (je wil een dikke omelet, vandaar). Bak de ham met de stukjes tomaat en de pepertjes even aan. Giet het eimengsel erop en dek de pan af. Laat het ei op zo laag mogelijk vuur stollen. Schuif het voorzichtig op een plank en snijd er met een hartvormige koeksnijder een hartje uit.

3. Wentelliefje

Absolute favoriet bij mij thuis en je kan er enorm mee variëren. Voor de gezonde dagen gebruik je speltbrood, met de feestdagen kerst- of paasbrood en voor Valentijnsdag maak ik ze zelf van suikerbrood. Extra zoet dus.

Nodig: 2 plakken suikerbrood, 1 ei, scheut melk, el speculaaskruiden, klontje boter. Klop de eieren met de melk en de speculaaskruiden. Doe het klontje boter in de pan en laat het smelten. Doop het suikerbrood in het eimengsel en bak de plakken in de boter aan beide kanten goudbruin. Bestrooi met gouden sprinkels (leuk: knip een hartje uit een vel papier, leg dat op het wentelteefje en strooi daar de suiker overheen: een gouden hartje voor je hartenbloed).

4. Liefdesdrank

Eigenlijk is dit geen drank, maar bijna een toetje. Door de gelatine stijft het sap namelijk op tot een stevige pudding. Eerlijk gezegd heb ik het ooit bedacht om mijn kinderen meer fruit te laten eten, maar voor Valentijnsdag ziet het er natuurlijk ook heel mooi uit.

Nodig: een fles ongezoete granaatappelsap, 5 blaadjes gelatine, pak roodfruit uit de diepvries, paar mooie blaadjes munt.

Week de blaadjes gelatine in een bakje koud water. Verwarm het granaatappelsap in een pan. Als het lauwwarm is, knijp dan de blaadjes uit en los ze op in de warme vloeistof. Verdeel het bevroren fruit over glazen en giet het sap erover. Laat opstijven in de koelkast. Garneer met de munt. (ps: ik heb het ook weleens met champagne geprobeerd, maar dan moet je de glazen echt heel lang in de koelkast laten staan.)

5. Avocadohart

Er zijn enorm veel gerechten te bedenken met avocado’s in de hoofdrol. Zo zag ik er ook al eens een waarin een ei gebroken was dat daarna in de oven werd gezet om te stollen. Ik heb het geprobeerd en vond het niet lekker. Doe mij maar deze eenvoudige variant.

Nodig: 1 avocado, 100 g Hollandse garnalen, 3 el olijfolie, 1 el citroensap, 2 tl zure room, 1 tl zalmeitjes, peper en zout.

Maak een sausje van de olie, het citroensap, de peper en het zout. Meng dat door de garnalen. Snijd de avocado in twee helften en verwijder de pit. Schep in beide helften een flinke el garnalen (in het holletje). Garneer met een tl zure room en schep daar wat zalmeitjes bovenop. Zet de twee helften met de punten tegen elkaar zodat je een hartvorm krijgt.