Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | CHASSENET / BSIP
Marjolein kookt over

'Dochter weg, janklijst aan
en koken uit een doos'

journaliste

Marjolein Hurkmans

M

"Mama is een beetje van de leg," zegt mijn jongste zoon tegen de gast aan tafel. "Normaal maakt ze iedere dag een ander recept, maar deze week eten we iedere dag uit zo’n doos van de supermarkt." Het klopt, dochter weg, janklijst aan en verder gewoon maar een beetje de paprika snijden en de gebruiksaanwijzing volgen. 

Ik vind het nogal een goede uitvinding eigenlijk, die pakketten met verse ingrediënten. Want nee, ik kook niet uit pakjes en zakjes. Maar soms heb je van die dagen (of in mijn geval nu een week) dat het op culinair gebied allemaal niet zo wil vlotten.

Zes gerechten

En dan is het verdomd makkelijk dat er ergens iemand bij de Albert Heijn heeft bedacht: weet je wat wij doen; we stoppen een doos vol met alles wat je nodig hebt voor een moussaka, Indiase curry en Italiaanse lasagne. Kan die Hurkmans ook eens gedachteloos in een pan staan te roeren. Gemak dient de mens; zei mijn oma ook altijd al.

Die kleine heeft gelijk. Ik maak zelden iets twee keer klaar. Nou ja, kaasfondue, dat wel. Maar vaak zijn het wel variaties op iets wat ik eerder heb gemaakt. Een frittata bijvoorbeeld. Iedere keer anders, maar dat is alleen maar omdat ik iedere keer andere groentes over heb.

Kwestie van aanbakken in de pan met wat olie, geklutste eieren eroverheen en dan laten stollen. Soms gooi ik er geraspte geitenkaas overheen, soms oude kaas of plakjes brie. Het ligt er maar net aan wat ik in de koelkast heb liggen.

Stoofschotels

Hetzelfde geldt voor stoofschotels. De basis blijft hetzelfde: olie en een uitje en dan sukadelappen, magere riblappen, soms zelfs kip aanbakken. Daarna wordt het een beetje 'wat-de-gek-ervoor-geeft'. Heb ik nog een blik tomaten? Een pot paprika? Chilibonen? Of gooi ik er peperkoek met mosterd bij? Blus ik de boel af met bouillon, met bier of met wijn? Scheutje port erbij of niet?

Eigenlijk is koken helemaal niet zo moeilijk. Dat zeg ik ook altijd tegen mijn kinderen. Als je de basisbeginselen maar kent. Een ei dat je in water kookt, wordt hard. Van gelijke delen bloem en boter maak je in een pan een basis voor saus en als je riblappen lang genoeg laat pruttelen in vloeistof (een uurtje of 3), worden ze zacht. Welke vloeistof je gebruikt maakt niet uit, maar het helpt als je er nog een scheutje ‘zuur’ bij doet.

Computerles

Ik herinner me dat ik op de School voor Journalistiek computerles kreeg. Dat was een behoorlijk ingewikkelde bedoening met veel c://-formules. Ik durfde het ding bijna niet aan te raken, zo bang was ik dat-ie zou crashen en ik alles kwijt zou raken.

Tegenwoordig druk ik net zo lang de aan/ en -uitknop in tot het scherm op zwart gaat als mijn laptop niet doet wat ik wil. Dat zal hem leren! Met koken is het net zo. Je kent de basisbeginselen en daarna doe je maar wat. Het is geen hogere wiskunde. En het is ook geen bakken (want daar moet je echt een stuk preciezer voor zijn).

Even geen zin

Iedereen kan koken. Ik ook. Ik ga niet zeggen dat ik het niet kan, want dan zou ik een culinair redacteur van niks zijn. Maar deze week doe ik het gewoon even heel simpel. Ik volg andermans gebruiksaanwijzing. Omdat ik er even geen zin in heb, want ik ben druk met simmen omdat het meisje in Londen zit en daar risotto eet bij haar huisbaas in plaats van aanschuift bij mij.

Van het thuisfront heb ik vooralsnog geen klachten ontvangen. Ook niet van de gast, die inmiddels dagelijks aanschuift, want hij mist mijn dochter ook. En bij je schoonmoeder eten is gezelliger dan in je eentje. In de tussentijd ruim ik mijn voorraadkast op. Iemand interesse in een pot wijnbladeren die over de datum is? Volgende week nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dan doe ik het weer, echt!

PS: bedankt voor al jullie lieve en begripvolle reacties. En voor de aanvullingen voor mijn janklijst op Spotify. Met een zak M&M's erbij (die ik helemaal in mijn eentje en achter elkaar heb leeggegeten), klinkt-ie nog dramatischer.