Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte/	Cultura Images RF
Marjolein kookt over

De klok verzetten? Ja, graag...
Hoera, zomertijd!

journaliste

Marjolein Hurkmans

I

Ik ga even een knuppel in het hoenderhok gooien: hoera, vanavond gaat de zomertijd in. Ik schijn tegenwoordig de enige te zijn die dat een feestje waard vindt. Om me heen hoor ik alleen maar gezeur: kinderen die van de leg raken, volwassenen die in een depressie schieten… En dat allemaal om dat ene uurtje tijdsverschil. Much ado about nothing.

Het is natuurlijk hartstikke sneu allemaal. Het zal je maar gebeuren: zo’n kind dat wekenlang niet kan slapen omdat het langer licht is of juist eerder donker.

Noem me gerust een waardeloze moeder, maar ik dacht toen mijn kinderen nog klein waren: nou, dan gaan ze maar een uurtje eerder naar bed. Of juist een uurtje later. Kunnen we die extra tijd mooi gebruiken om nog een ijsje te eten in de stad. Het went allemaal vanzelf weer.

Één dag jetlag

En ja, als je boer bent, is het misschien een dingetje, maar kom op jongens: de niet-boeren onder ons hebben er meestal geen enkel probleem mee om de wekker een uurtje eerder te zetten als er een vakantiereis in het verschiet ligt, dus waarom zo moeilijk doen als we in plaats van drie weken vertier, drie tot vijf maanden lol in het vooruitzicht hebben: lange avonden, roséetjes op het terras, boottochtjes en picknicks in het bos.

Ik ken talloze mensen die enorm mopperen over het verzetten van de klok, maar ondertussen wel verre vakantiereizen maken en hartstikke veel lol hebben in den vreemde na die ene dag jetlag.

Met liefde

Ik zet mijn klok met liefde een uurtje vooruit in de wetenschap dat de zomer in aantocht is. Net zo gemakkelijk als ik hem achteruit zet als de wintertijd ingaat. Want yes, het wordt winter. Laat de warme chocolademelk maar doorkomen, rijg de kastanjes vast aan het spit en wanneer zullen we de kerstballen van de zolder halen?

Nieuw seizoen

Zomertijd en wintertijd, voor mij is het niet meer of minder dan een aankondiging van het seizoen dat in aantocht is. Dit weekend gaan de winterkleren naar de zolder en komen de luchtige jurkjes uit de zomerkoffer.

Eindelijk kan ik dat leuke pak aan dat ik vorig jaar herfst in de uitverkoop heb gekocht. Druk, druk, druk: ik moet mijn benen scheren en mijn teennagels lakken, het stof van de bbq blazen en wat zal ik doen met de zelfbruiningscrème? Wel of niet alvast beginnen met smeren?

Feestje!

Voor iedereen die er serieus problemen mee heeft: jongens, sterkte. Laat je niet kisten, misschien is het volgend jaar allemaal voorbij en leven we in heel Europa allemaal in verschillende tijdzones die het hele jaar hetzelfde blijven.

Ondertussen maak ik er dus dit weekend een feestje van. Als je me zoekt, ik zit op een terras in een niemendalletje. Maakt mij niet uit hoe warm of koud het verder is. Ze hebben vast wel een dekentje als er kippenvel staat op mijn blote benen. Het seizoen is begonnen!

Recept zomerse cocktail

Nodig: halve watermeloen, halve ananas, ijsblokjes, borrelglas wodka per persoon, muntblaadjes.

Snijd het fruit in blokjes en gooi het in de blender. Schenk een borrelglas wodka in een longdrinkglas en vul aan met ijs. Schenk het vruchtensap erover heen en garneer met ijsblokjes. Zet de rest van het sap in de koelkast om nog meer cocktails te maken (wel even doorroeren als je aan het volgende glas toe bent).