Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marjolein kookt over

Dag 3 van het suikervrije leven
van Marjolein

journaliste

Marjolein Hurkmans

H

Het is nog maar dag 3 van de suikerchallenge maar Marjolein kan alleen nog maar denken aan chocolade. Om zichzelf af te leiden maakt ze bananenijs. Ook leuk!

"Ik heb de hele dag zin in chocolade. Zelfs als ik aardbeien snijd voor in de kwark, denk ik: 'Zou toch lekker zijn, met een beetje gesmolten chocolade eroverheen'. Het rare is: ik heb helemaal niet het idee dat ik doordeweeks zoveel snoep.

Chocolade

Ja, af en toe een taartje op de VROUW-redactie. Want we hebben nogal eens wat te vieren. En soms een dropje uit de pot van de collega die de pagina’s opmaakt en die altijd een flinke voorraad snoep klaar heeft staan voor de redacteuren in de wachtrij. Maar dat is het wel zo’n beetje.

En toch kan ik de gedachte aan chocolade niet uit mijn hoofd zetten. Ik hoef er maar een trap voor op te lopen; in zoons snoepvoorraad zit nog een pak kerstkransjes. Maar dat doe ik niet. Ik ben sterk. En ik bak ook geen sinaasappeltaart. Dat had ik eigenlijk willen doen voor 'onze' meiden van Oranje die immers dinsdag in het Franse Le Havre het spits afbijten tegen Nieuw-Zeeland.

Recept in mijn hoofd

Mijn Kookt over-blog gaat erover zaterdag. Ik had het recept al in mijn hoofd: een bodem van verkruimelde chocoladekoekjes (lees: suiker) een laag sinaasappelroom (lees: suiker), een meringuetoplaag (lees: suiker) en tot slot ter garnering gekonfijte sinaasappelschilletjes (lees: suiker).

Mijn handen jeuken. Maar: wie gaat 'm dan opeten? En: hoe voorkom ik dat ik gedachteloos mijn vinger door de room haal? Zo stak ik gisteren ook al per ongeluk een pepermuntje in mijn mond. Was niet eens lekker. Zonde van het zondigen!

Afijn, voor de meiden van Oranje wordt het dit weekend gewoon een sinaasappel. En omdat ze vast in topvorm zijn, ga ik ervan uit dat ze voorlopig nog wel in de strijd zitten, dus die taart houden ze tegoed. Het bananenijs was trouwens prima gelukt. Dus bij deze het recept:

Recept bananenijs

Snijd 4 bananen in stukken en doe die met 8 ontpitte dadels, 250 ml volle melk en 1 kneep citroensap in de keukenmachine. Pureer tot een gladde massa en zet in de koelkast. Ik heb het mengsel daarna in mijn ijsmachine gedaan, maar als je die niet hebt, kun je het ook in een plastic bak scheppen en in de diepvries zetten. Wel regelmatig omscheppen om kristalvorming te voorkomen. Voor de gezelligheid heb ik er, toen het ijs bijna klaar was, nog gehakte walnoten doorheen geschept.

Wel voelde ik mij een beetje een oplichter, want terwijl iedereen dacht ijs te eten, aten ze eigenlijk 'gewoon' banaan met dadels en een scheut melk.