Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anne (78): 'Je moet geen belegen tiener willen zijn'
Foto: Eigen Beeld
Mooi op elke leeftijd

Anne (78): 'Je moet
geen belegen tiener willen zijn'

journaliste

Daphne van Rossum

V

Voor onze rubriek Mooi op elke leeftijd zetten we vrouwelijke dertigplussers in het zonnetje. Want wij vinden alle vrouwen mooi: ongeacht gewicht, maat, huidskleur of 'schoonheidsfoutje'. Wat is jouw beautygeheim en waarvan ga jij stralen? En wat houdt jou jong? Deze week Anne Bosch-Van der Graaf (78). In 2001 won Anne Bosch-Van der Graaf de modelverkiezing die op de 50PlusBeurs werd georganiseerd en sindsdien is ze samen met haar man Ton een senior model.

'Voel' jij je je leeftijd?

"Aan de ene kant voel ik me mijn leeftijd niet, ik voel me gewoon springlevend en energiek. Dat neem niet weg dat ik ' s avonds na een inspannende dag heerlijk op de bank kan hangen. Ik voel me niet stokoud, maar ik besef me wel drommels goed dat ik ook niet zo piep meer ben. Desalniettemin vind ik leeftijd toch maar een getal. It is just a number!"

Heb jij beautygeheimen?

"Ik heb eigenlijk geen beautygeheim, of het zou moeten zijn dat ik bescheiden - maar wel goed - eet. Veel fruit, groenten en af en toe een stukje kip, vlees of vis. En ik verzorg mijn huid en lijf goed. Ik blijf sporten, maar dat heb ik van jongs af aan wel gedaan. Ik doe aan paardrijden, scubadiving, tennis, zwemmen, skiën, skeeleren, skaten en schaatsen. Zo maak ik heerlijke lange buitenritten als er ijs ligt. Al met al denk ik dat beweging voor iedereen erg goed is. Het gaat tenslotte toch allemaal om de doorbloeding van je lijf."

Schatten mensen je vaak op de juiste leeftijd?

"Ik ben 78 jaar maar mijn metabolische leeftijd zou 62 jaar zijn, heb ik weleens laten meten. Ik word dan ook altijd jonger geschat. Dan zeg ik: ’Het is geen verdienste hoor', want wat moet ik anders zeggen? Ik weet dan ook niet hoe het komt: zijn het de genen, is het de beweging of de voeding? Je moet denk ik geluk hebben. Volgens mij is gezond zijn het hoogste goed en dat ben ik gelukkig."

Eigen Beeld

Wat vind je het mooiste aan jezelf?

"Mijn brede lach."

En minder mooi?

"Ik zou wel wat zwaardere bovenbenen willen hebben, maar ja, die heb ik nooit gehad,. Het zit kennelijk niet in mijn bouw, dus ik moet het er maar mee doen. Het is ook allemaal niet zo belangrijk."

Waar complimenteren mensen jou mee?

"Mensen complimenteren mij altijd met mijn kleding. Vaak zie ik sportief uit, maar ik heb ook meer 'chique dagen'.  Op dit moment ben ik helemaal weg van de kleurige mode. Soms sla ik daar weleens in door hoor. Nu is geel in, dan moet ik ook meerdere gele outfits hebben. Maar een rood pak draag ik ook heel erg graag.  Eigenlijk is mijn lievelingskleur zowel in de zomer als in de winter all over white."

Ben je nu waar je had willen zijn toen je droomde over 'later'?​?

"Ik ben dik tevreden met mijn leven, man, kinderen, kleinkinderen, vrienden en vriendinnen. Ik heb helemaal niets te klagen en zit lekker in mijn vel."

Eigen Beeld

Wat houdt je jong?

"We doen gewoon veel leuke dingen, hebben overal in de wereld gezworven om te scubadiven, zijn ondermeer in Bonaire, Curacao, de Filippijnen, Egypte en Indonesië geweest. Dat waren de mooiste vakanties omdat er niets in scene kon worden gezet. Er zijn vissen of niet. We hebben zelfs haaien gezien. De wintermaanden gaan we skiën in Andorra, Oostenrijk, Duitsland en zelfs in Erzurum in Turkije.

We merken wel dat de leeftijd ons steeds meer parten speelt. Niet alle sporten beoefenen we nog, omdat er soms wel wat risico bij komt kijken. We houden ons nu aan een pittige workout, zwemmen, fitness, fietsen, wandelen en tennis. Mijn man en ik zijn beiden van huis uit sportief.

Wat me ook jong houdt is om bezig te blijven, midden in het leven te staan. Door ons modellenwerk - mijn man Ton van 85 is ook senior model - komen we overal. Van Duitsland tot België en Frankrijk, zelfs tot aan Zuid-Afrika toe. We vinden het heel leuk om op locatie interessante mensen te ontmoeten die allemaal serieus met hun vak bezig zijn.

Ik heb zelfs vorige maand in Brussel een commercial opgenomen opgenomen waar ik met een Fransman op een elektrische step moest rijden. Nou, het ging er hard aan toe, hoor! Op zo'n moment voel ik me lekker jong. Niet dat ik mijn leeftijd vergeet, want je moet ook geen 'belegen tiener' willen zijn."

Wat is jouw levensmotto?

"Mijn levensles is te vatten in een klein zinnetje 'be yourself, there are enough others' (wees jezelf, er zijn genoeg anderen)."

Wil jij ook in deze rubriek? Wij zoeken nog leuke vrouwelijke dertigplussers. Reageer vooral ook als je vijftig, zestig of ouder bent. Mits je maar lekker in je vel zit! Stuur een mailtje met je naam, telefoonnummer, motivatie én twee foto's (portret en totaal) naar redactie@vrouw.nl.