Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Deze week in 'Mooi op elke leeftijd' schrijfster en vertaalster Renée  Olsthoorn
Foto: Sven Verbruci
Mooi op elke leeftijd

Renée (67): Nooit durven dromen
dat ik nu chicklits zou schrijven

journaliste

Daphne van Rossum

V

Voor onze populaire rubriek Mooi op elke leeftijd zetten we vrouwelijke dertigplussers in het zonnetje. Want wij vinden alle vrouwen mooi: ongeacht gewicht, maat, huidskleur en/of 'schoonheidsfoutje(s)'. Wat is jouw beautygeheim en waarvan ga jij stralen? En wat houdt jou jong? Deze week Renée Olsthoorn (67), vertaalster en schrijfsters van feelgoodromans (Josefiens zevende hemel en De Franse slag).

'Voel' jij je je leeftijd?

"Als ik 's ochtends opsta, moet ik erkennen wat stram te zijn, en mijn net-uit-bed-spiegelbeeld drukt me met de neus op de feiten. Ik kan simpelweg niet ontkennen dat ik al 67 ben, maar door de bank genomen heb ik geen specifiek leeftijdsgevoel. Ik ga drie tot vier keer per week naar zumba, wandel met de hond, fiets, doe gek met mijn kleindochter en heb lol met mijn zussen en vriendinnen. Zodoende is een zeker leeftijdsgevoel na douche, aankleden en make-up (je zult mij nooit zonder op straat aantreffen) de rest van de dag totaal niet meer aan de orde.

Ik ben net 67 geworden en leef een leven waarin ik veel geluk ken maar ook intens verdrietige momenten heb beleefd. Toch denk ik het liefst terug aan al het moois wat mij ten deel is gevallen, want zoals Jane Austen haar romanpersonage Elizabeth Bennet in Pride and Prejudice (uit 1813) laat zeggen: 'Think only of the past if the remembrance gives you pleasure'.

Het klinkt cliché maar iedere leeftijd heeft zo haar charme en interessante aspecten. Men zegt weleens dat ouderdom met gebreken komt - en dat klopt op zekere hoogte; het lichaam wordt immers steeds minder veerkrachtig - maar een goede verzorging, gezond eten en voldoende lichaamsbeweging dragen bij aan het goed blijven voelen. Bovendien komt ouderdom ook met inzicht, wijsheid, relativeringsvermogen en - met een beetje geluk - nog veel interessante momenten." 

Heb jij een beautygeheim? 

"Ik heb een kurkdroge huid waartegen geen enkele peperdure crème is opgewassen, dus rimpeltjes in overvloed die ik met Niveaproducten verzacht. Ik zie niets in fillers, botox, siliconen en wat dies meer zij, dus moet ik domweg met het 'craquelé' leven. Om met Hillary Clinton te spreken: I've earned each and every one of my wrinkles. Ik geloof wel heilig in een goede lichaams- en gebitsverzorging. Daarnaast vind ik beweging en hersengymnastiek essentieel voor het op peil houden van lichaam en geest."

Schatten mensen je vaak op de juiste leeftijd?

"Mensen schatten mij meestal jonger. Niet omdat ik er per se jonger uitzie, maar om mijn jeugdige, levenslustige uitstraling en modegevoel. Mijn dochter zegt altijd dat ik een prima balans weet te vinden tussen mijn leeftijd en trendy."

Wat vind je het mooist aan jezelf?

"Mijn mond en kaaklijn. Het leukste, het spleetje tussen mijn tanden."

Waar ben je minder blij mee?

"Mijn armen. Ook al heb ik aardige biceps, er hangen toch 'kipfilets' onder." 

Eigen Beeld

Waarmee complimenteren mensen jou?

"Mijn tandarts complimenteert me altijd met mijn gebit, verder hoor ik vaak dat mijn haar erg goed zit. Gaat het verder dan uiterlijk, dan word ik  gecomplimenteerd met mijn gevoel voor humor en positiviteit. Mijn glas is inderdaad altijd half vol."

Ben je waar je had willen zijn?

"Alle jonge mensen hebben dromen waarvan een aantal altijd wel een droom zal blijven. Ik vorm daar geen uitzondering op. Na de middelbare school wilde ik eigenlijk naar de kunstacademie (tekenen was mijn beste vak), maar ik durfde de stap uiteindelijk toch niet aan. Ik vond mezelf niet goed genoeg, en om iets te kunnen betekenen in de kunst moet je excelleren. Ik had blijkbaar op die leeftijd al voldoende zelfinzicht. Zodoende heb ik voor mijn op een na beste vak gekozen: Frans. En de Franse taal heeft me zeker gebracht waar ik wilde zijn.

Ondertussen ben ik gepensioneerd, maar na een aantal hele leuke jobs in het boeken- en bibliotheekwezen heb ik 25 jaar met veel succes een vertaalbureau gerund. Mijn pensionering betekent echter niet dat ik op mijn lauweren ben gaan rusten. Ik heb ondervonden dat je nooit te oud bent om iets nieuws te ondernemen.

Ik schrijf ondertussen feelgoodromans, ofwel chicklits, iets wat ik in het verleden niet zou hebben durven dromen maar een gevolg is van mijn vertaalwerk enerzijds en mijn obsessieve liefde voor Jane Austen's Pride and Prejudice anderzijds. Hoe dan ook, ik put er enorm veel energie en plezier uit. Dus, ja, terugkijkend ben ik wel waar ik zijn wilde: de creativiteit die ik in mij heb tot uitdrukking brengen. Hopelijk tot aan mijn laatste snik."

Wat houdt je jong?

"'Wat' is in mijn geval 'wie': mijn lieve, complimenteuze schat van een echtgenoot die ik op mijn achttiende heb leren kennen, mijn heerlijke (schoon)kinderen en kleindochter en mijn vriendschappen, waarvan er een zelfs teruggaat tot de kleuterschool."

Heb je een levensles die je wil delen?

"Vermijd negatieve energie, lach veel, relativeer en ga met je tijd mee, want zodra je jezelf betrapt op een 'vroeger-was-alles-beter opmerking' ben je pas écht oud. O ja, draag je steentje bij aan een beter leefmilieu, want komende generaties hebben ook recht op een leefbare wereld."

Wil jij ook in deze rubriek? Wij zoeken nog leuke, vrouwelijke dertigplussers. Reageer vooral ook als je 50, 60 of ouder bent. Mits je maar lekker in je vel zit! Stuur een mailtje met je naam, telefoonnummer, motivatie én twee actuele foto's (portret en totaal) naar redactie@vrouw.nl.​​