Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Stephanie liep een parasiet op in India en was wekenlang ziek
Foto: Hemis Creative and Travel Imagery | Hollandse Hoogte
Onvergetelijke vakanties

Een parasiet opgelopen in India:
‘Op de terugvlucht had ik mijn eigen wc’

Anouk van der Post

V

Voor haar afstuderen kreeg Stephanie (31) drie weken India cadeau van haar moeder. Samen met een groep maakten de dames een rondreis langs de noordelijke steden, leefden ze als locals, reden in riksja’s en bezochten de Taj Mahal. Dat alles deden ze met de nodige buikklachten, want het woord hygiëne lijken ze niet te kennen in India. Stephanie had daarom van tevoren al een buikgriepje verwacht, alleen niet dat deze veroorzaakt zou worden door een parasiet. 

Stephanie: “Voordat je naar India gaat, weet je eigenlijk al dat je ziek wordt. Dat is ook niet zo gek in een land waar mensen hun kont afvegen met hun linkerhand. De hygiëne daar is heel slecht. Op de tweede dag begon het dan ook bij mij. Ik had de gebruikelijke klachten en heb de rest van de vakantie met mijn gezondheid gekwakkeld.”

Leven als een local

Ondanks het ongemak van Stephanie, had ze toch een leuke vakantie: “Tijdens mijn vakantie vond ik het normaal dat ik me niet lekker voelde. We reisden met een groep van twintig man en iedere dag was er wel iemand ziek, zwak en misselijk. Als we ergens naartoe gingen, moest de bus regelmatig een tussenstop maken. Er werd rekening mee gehouden.”

“Mijn moeder en ik zijn dus wel gewoon dingen blijven ondernemen. Zo bezochten we verschillende steden en gebouwen. Soms bleef ik een dagje in het hotel. India is heel erg druk: overal rijden auto’s, riksja’s en fietsen. Als je je niet lekker voelt, is dat allemaal wel teveel van het goede: het ontbreekt je simpelweg aan energie.”

“Ik heb dus niet zozeer genoten van de steden, maar wel van de kleine dingen. Zo vond ik het heel leuk om als een local te leven, om te doen wat zij doen en te eten wat zij eten. Misschien dat ik daarom ook zo ziek ben geworden. Je bent er immers niet voor gebouwd om zo te leven.”

Een eigen wc

Hoewel Stephanie haar vakantie redelijk was doorkwam, ging het op de terugvlucht toch behoorlijk mis. Ze voelde zich ontzettend beroerd en moest om de vijf minuten naar het toilet. “Ik voelde me echt verschrikkelijk. Als ik naar de wc moest, dan was het eigenlijk al te laat. Gelukkig was er in het vliegtuig een toilet voor me gereserveerd. Daar mocht niemand anders gebruik van maken. Heel fijn, want anders was het voor heel veel mensen een hele lange vlucht geworden."

Verstopping

"Het is natuurlijk ontzettend onhandig om je zo beroerd te voelen tijdens een vlucht van twaalf uur, maar op dat moment boeide het me allemaal niet zo veel. Ik wilde naar huis, die vlucht doorkomen, zodat mijn buik thuis tot rust kon komen.”  

Maar ook daar ging het nog steeds niet goed met Stephanie. De buikloop was verruild voor een verstopping en ze verging van de pijn. Het was zelfs zo erg dat ze opgenomen moest worden in het ziekenhuis. “Daar werd ik op van alles getest: bijvoorbeeld op galstenen en zelfs ontstoken eierstokken. Ik kreeg de ene echo na de andere, heb allerlei bloedonderzoeken gehad en mijn ontlasting werd op kweek gezet.”

Parasiet

“Ik moest uiteindelijk een nacht blijven. Ik lag aan allemaal slangetjes en kreeg ook morfine. Dat is wel raar. Ik heb het toen helemaal niet als erg ervaren, want ik wilde alleen maar van die verschrikkelijke pijn af. Maar als ik er nu op terugkijk, was het best heftig. Ik kon alleen enigszins comfortabel liggen in een hoek van 90 graden voorover geklapt op mijn bed. Het moet er vast debiel uit hebben gezien voor de mensen die ook op mijn kamer lagen, maar alleen dat werkte tegen de pijn."

Uit het kweekje bleek uiteindelijk dat een parasiet de veroorzaker was van Stephanies klachten. Na een antibioticakuur was Stephanie er eindelijk vanaf. “Ik ben ongeveer een maand ziek geweest. Gelukkig was ik nog niet zo beroerd tijdens mijn vakantie, want nu heb ik dáár in ieder geval nog een klein beetje van genoten." 

Heb jij door omstandigheden ook een onvergetelijke vakantie gehad? Deel je verhaal dan met VROUW.

Jij op VROUW