Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen foto
Onvergetelijke vakanties

'Mijn vader schreeuwde
dat ik de tent moest vasthouden'

Marjolein Geels

V

Veel vakantie vierende Nederlanders beleefden gisteren angstige momenten toen er een tornado over hun camping in de buurt van Venetië raasde. Toen Claudia van Zandvoort (24) de beelden van omgewaaide bomen op tenten en caravans zag, moest zij meteen terugdenken aan haar vakantie van negen jaar geleden.

Claudia: “Alhoewel deze vakantie nu negen jaar geleden is, kan ik hem nog altijd goed voor de geest halen. Samen met mijn ouders, zus en broertje ging ik kamperen in Bertrix in de Belgische Ardennen.”

Tent vasthouden

“Het was nog zonnig toen mijn moeder, broertje en zus naar de receptie waren gelopen om wat te vragen. Ik zat met mijn vader bij de tent toen ik zag dat de lucht opeens betrok. Het werd donker en de wind trok hard aan. Ik weet nog dat ik tegen mijn vader zei: ‘Kijk pap, die lucht!’. Ik had mijn zin nog niet afgemaakt of het begon keihard te regenen.”

“Het regende zo hard dat we eerst dachten dat het hagel was. De wind werd steeds krachtiger, zelfs zo krachtig dat de tent van de grond afkwam. Mijn vader schreeuwde dat ik de tent moest vasthouden. Ik deed mijn best, maar de windkracht was zo hevig dat het mij bijna niet lukte. Ondertussen stroomde de tent vol met regenwater.”

Omgewaaide bomen

“Na een paar minuten kwamen mijn moeder, broertje en zus aangesneld. Ze hadden even vastgezeten in het gebouw, omdat de regen ook daar naar binnen spoelde. Na ongeveer een kwartier was het weer droog en klaarde de lucht op. Toen pas zagen we de schade: overal lagen omgewaaide bomen op tenten en caravans.”

“Mijn zus en ik besloten om een rondje te gaan lopen over de camping om te zien of we ergens konden helpen. We versnelden onze pas toen we mensen hoorde schreeuwen dat er misschien nog iemand in een tent zou zitten waar een boom op was gevallen. Gelukkig bleek dit niet het geval, want nog geen minuut later kwam het jonge stel met de auto aanrijden. Hun tent en al hun bezittingen waren vernield, er was werkelijk niets meer van over. Terwijl die jongen met alle kracht die boom van de tent probeerde te trekken, zat dat meisje starend op de grond. Ze was compleet in shock.”

Eigen foto

Plaatselijk

“Binnen een uur stonden er tractoren op de camping, die de omgewaaide bomen van de tenten en caravans af trokken. Ik herinner me dat een boom precies in het midden van een caravan was beland. Die caravan bestond nu uit twee delen.”

“Wonder boven wonder leek iedereen er goed uitgekomen te zijn, waarschijnlijk ook omdat het midden op de dag gebeurde en er veel mensen een dagje weg waren. Toen zij terugkwamen, wisten ze niet wat ze zagen. Het noodweer was blijkbaar heel plaatselijk, want van de dagjesmensen had niemand ook maar een spatje regen gezien.”

Schadevergoeding

“Het viel me op dat er veel mensen boos waren op de campingeigenaren. Ze eisten een schadevergoeding en maakten een hoop heisa. Dat vond ik zo raar! Die mensen konden er toch ook niets aan doen dat deze storm plots over hun camping raasde?”

“Veel gasten pakten hun spullen in, wat daar nog van over was tenminste, en verlieten de camping. De volgende dag was het veld zo goed als leeg. Dat vond ik echt zielig voor die eigenaren. Wij hebben er ook over gedacht om terug te gaan naar Nederland, maar besloten toch onze vakantie daar af te maken omdat wij niet zo veel schade hadden.”

“Het jaar daarop zijn we weer gaan kamperen, dit keer aan het Gardameer in Italië. Toen het daar begon te onweren, kregen we flashbacks van ons vorige vakantie, maar na een paar donders en lichtflitsen hield het weer op. Gelukkig zijn de vakanties nooit meer zo heftig geweest als toen!”

Jij op vrouw.nl

Heb jij ook een vakantie meegemaakt die door extreme omstandigheden veel indruk heeft gemaakt? Stuur ons dan jouw verhaal!

Dat kan hier

Van de partners van VROUW