Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Onvergetelijke vakanties

Eline werd aangevallen door een olifant:
We waren doodsbang

Rosa Lee Szarzynski

E

Eline Weijers (50) en haar man vertrokken in 2008 voor een avontuurlijke reis naar Namibië. Eenmaal daar kwamen ze oog in oog de staan met een olifant, die hen meerdere keren aanviel. 'Ik zat aan de kant van de olifant en keek recht in zijn ogen... Dit kon het einde zijn.'

“In 2003 waren we voor het eerst in Namibië geweest. We hadden er ons hart verloren aan de natuur, de weidsheid, de wilde dieren, de rust en het kamperen. Deze keer gingen we voor vier weken. De vakantie verliep prima we hadden van alles gezien en meegemaakt."

Wilde stuk van Afrika

"We wisten wel dat de plek waar we waren - het nationaal park Khaudum - het wilde stuk van Afrika wordt genoemd. Maar we hadden al een keer eerder zo gereisd en in dit park rennen de dieren over het algemeen snel weg omdat ze niet gewend zijn aan mensen en auto’s. Al hielden we op een bepaalde manier wel rekening met een aanval, want ik wist dat ik in hun territorium was.

Toch dacht ik nooit dat het echt zou gebeuren. We hadden met gidsen en lokale mensen gesproken om te weten wat je moest doen bij het zien van dieren. Meteen stil gaan staan, niet toeteren, muziek uitzetten, ramen dicht en ruimte maken voor de dieren die je tegenkomt zodat zij makkelijk langs je kunnen. Maar er was een ding dat we niet wisten…"

Eigen beeld

Tegenligger

"Die ochtend pakten we na het ontbijt onze kampeerspullen in en reden we naar de volgende plek. Onderweg keken we naar de dieren; giraffen, dikdiks, kudu's en allerlei vogels. Op een gegeven moment reden we op een spoor met aan beide kanten de hoge, prikkelende en stevige bush. We hadden ons van tevoren al hardop afgevraagd: ‘Hoe gaan we het doen als er een tegenligger komt?’

Daarmee bedoelden we een andere auto. Maar omdat er in twee dagen tijd slechts een andere auto was langsgekomen, zou dat wel loslopen. Totdat we voor ons op het pad ineens een olifant zagen die aan het eten was en langzaam onze kant opkwam. We konden er niet omheen. Mijn man stopte meteen."

Doodsangst

"We schrokken ons een hoedje. Deze hele grote olifant kon onze auto zo omgooien. Zo'n autootje is speelgoed voor hem. Er was even een moment van verlamming, want wat nu? Mijn man had gezien dat er stukje terug minder bush was. Dus hij zette de auto in zijn achteruit, reed terug en parkeerde in zodat het pad vrij was.

Maar de olifant kwam naar ons toe. Ik zat aan ‘zijn’ kant en keek recht in zijn ogen. Mijn man en ik hadden elkaars hand vast. Ik voelde doodsangst; dit kon het einde zijn. Mijn hart stond stil en ik hield mijn adem in."

Aanval

"De olifant kwam steeds dichterbij. Hij probeerde ons meerdere keren aan te vallen. In draf kwam hij met zijn flapperende oren op onze auto af, terwijl hij luid trompetterde. Wij zaten alleen doodstil en maakten geen geluid. Op geen enkele manier wilden we de olifant provoceren.

Pas na meerdere aanvallen stopte hij. Hij ging zelfs rustig verder met eten. Daarna liep hij langzaam naar de bush. Pas toen de olifant uit het zicht was verdwenen en we zeker wisten dat het veilig was, reden we snel verder." 

Eigen beeld

 

Motor

"De eerste plek waar we uit de auto konden, zijn we gestopt en uitgestapt. We omarmden elkaar en haalden diep adem. Oef, we leefden nog! Een paar dagen later waren we in gesprek met een gids, en vertelden we ons verhaal.

Hij vertelde dat we meteen de motor uit hadden moeten zetten omdat het geluid van de motor olifanten kan irriteren. Oeps… Daar hebben we van geleerd. Als zoiets nog een keer gebeurt, weten we nu hoe we zo'n aanval moeten voorkomen!" 

Ervaring

"De dag staat nog vers in mijn geheugen gegrift, ook de angst en nietigheid die ik voelde. In 2014 zijn we met onze vierjarige zoon teruggegaan naar Namibië. Alleen niet naar het nationale park, dat durfden we niet aan met een klein kind.

In het begin hebben we het aan heel veel mensen verteld om deze ervaring te verwerken. Nog steeds praten we er regelmatig over, ook met anderen. Over wat er gebeurde, hoe we ons voelden en dat je dan zo nietig bent tegenover zo’n groot dier. Hierdoor heb ik diep gevoeld en ervaren hoe krachtig, maar ook hoe mooi de natuur is, daar kunnen wij mensen met onze techniek niet tegenop.”

JIJ op vrouw

Heb jij ook iets heftigs meegemaakt op vakantie? Stuur ons je verhaal!

JIJ op VROUW