Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Onvergetelijke vakanties

Esmee maakte de aardbeving in Indonesië
van dichtbij mee

Maria Deniz

E

Exact een jaar geleden veranderde de rondreis van Esmee (23) en haar vriend Tim (22) in een regelrechte ramp: ze belandden middenin een aardbeving in Indonesië.

Het stel zou vijf weken rondreizen. Ze begonnen in Bali en zaten na twee weken op de Gili-eilanden (ten noordwesten van het Indonesische eiland Lombok).

SOS-noodmelding 

"We zaten rond 20.00 uur in onze bungalow toen we de grond plotseling voelden trillen." De twee hadden al vrij snel door dat het een aardbeving was en probeerden de bungalow zo snel mogelijk te verlaten. "Het was buiten ontzettend donker, want de elektriciteit was uitgevallen."

Nadat de grond een aantal keer bleef trillen, wist Esmee dat het echt goed mis was: "Ik heb gelijk mijn ouders proberen te bereiken, om te laten weten dat het goed met ons ging. Uiteindelijk heb ik ze door middel van de SOS-noodmelding van iPhone op de hoogte gesteld.

Onze backpacks waren toevallig nog ingepakt en Tim had onze paspoorten nog kunnen grijpen, maar we zijn wel wat andere spullen, zoals kleding verloren." Overigens werden de verloren spullen, vliegtickets, hotelboekingen en andere kosten allemaal vergoed. 

Tekst gaat door onder de foto

Eigen Beeld

Na een tijdje werden Esmee en Tim door wat lokale bevolking vergezeld: "Ze hebben ons meegenomen naar een open veld, waar veel lokale bevolking aan het schuilen was. We zaten hier met zijn allen op de grond en voelden om de paar minuten een naschok." Er heerste paniek op het eiland. "Er waren mensen gewond, kinderen huilden en anderen waren aan het bidden."

Uiteindelijk kreeg de lokale bevolking contact met de overheid. Er werd een noodmelding voor een eventuele tsunami afgegeven. "Tim en ik hadden gelijk al een boom uitgezocht om in te klimmen, mocht er echt een tsunami komen. Achteraf denk ik dat dat mij niet eens gelukt was!

Maar in zo’n situatie ga je op zoek naar de gekste oplossingen om te overleven. Tim en ik hebben ook een soort van afscheid van elkaar genomen, want je weet maar nooit wat er gaat gebeuren. En we vroegen onszelf af waarom we de reis überhaupt hebben gemaakt." 

Esmee en Tim zijn al die tijd bij elkaar gebleven en de tsunami is er nooit gekomen. Desondanks waren Esmee en Tim doodsbang. "We hebben uiteindelijk gewacht tot zonsopgang en zijn de volgende dag naar het vaste land van Lombok vertrokken." Alle bungalows waren kapot en mensen waren gewond, het eiland was verwoest.  

Tekst gaat door onder de foto

Eigen beeld

Inzamelingsactie

Het thuisfront had vliegtickets voor Esmee en Tim geboekt. "We vlogen van Lombok naar Jakarta en van Jakarta naar Nederland." De schrik kwam eigenlijk pas een paar weken later binnen bij Esmee. "Het gaat nu goed, maar het heeft wel een impact op ons gehad. We zijn dit jaar op vakantie naar Spanje geweest, we wilden het even rustig aan doen."

Esmee hoopt anderen met haar verhaal bewuster te maken van natuurrampen in bijvoorbeeld Indonesië. "We hebben hier in Nederland geen idee hoe het er daar echt aan toe gaat. Zij leven daar in echte angst. Hier moet meer aandacht voor komen!"

Tim en Esmee hebben vorig jaar samen met vier anderen een inzamelingsactie opgezet. "We hebben een gezin in Indonesië geholpen. Dat heeft van het geld een huis en hotel kunnen bouwen." Esmee en Tim staan sinds de aardbeving anders in het leven. "Het heeft in ieder geval ons ook iets moois gebracht; wij zijn dankbaarder sinds wij hebben gezien hoe het ook anders kan."

Jij op VROUW.nl 

Maakte jij een bijzondere vakantie mee (in goede of in slechte zin) en wil je je verhaal met ons delen? 

Stuur dan een berichtje!