Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mariska (l.) en haar beste vriendin Marieke
Foto: Eigen beeld
Onvergetelijke vakanties

Mariska redde een peuter
van de verdrinkingsdood

Maria Deniz

B

Begin deze maand verdronken op het Griekse eiland Rhodos twee Franse tienerzussen in een zwembad. Op Kreta wachtte een Israëlisch meisje (8) hetzelfde tragische lot. Mariska Derksen (31, links op de foto) was ooit getuige van een bijna-verdrinking: een aantal jaar geleden lag ze nietsvermoedend bij het zwembad, toen ze een jong kind spartelend in het water zag liggen.

Mariska was op vakantie in Tunesië met haar beste vriendin Marieke (31). "We gingen bijna ieder jaar naar Tunesië en waren er inmiddels al goed bekend."

Bandjes

Mariska lag op een bewolkte dag bij het binnenzwembad. "Ik zag in mijn ooghoek iemand het water in gaan, maar dacht er op dat moment niks van. Het ging zo snel." Toen Mariska nog een keer goed keek, zag ze dat het een jongetje van 2 á 3 jaar oud was. "Het kind lag met zijn kleren, zonder bandjes, te spartelen in het zwembad. Hij lag met zijn gezicht naar beneden."

Mariska schoot het kind direct te hulp. "Hij lag dichtbij de rand, dus ik trok hem aan zijn T-shirt omhoog en zette hem op de rand van het zwembad." Het jongetje mankeerde gelukkig niks, maar moest uiteraard hard huilen. "Hij was direct aanspreekbaar en bleek Frans."

Onverschillig 

Mariska en Marieke spraken beiden geen woord Frans. "We hadden goed contact met het animatieteam en één van hen sprak redelijk Frans. Hij heeft de ouders van het kind uiteindelijk ingelicht." Opmerkelijk genoeg waren de betreffende ouders totaal niet onder de indruk van het gebeurde. "Ze reageerden heel onverschillig. Misschien begrepen ze door de taalbarrière niet precies wat er nou echt aan de hand was of dachten ze dat we het overdreven?" 

De moeder van het jongetje was tijdens het incident bij een aerobics klas, de vader naar de wc. "Niemand hield toezicht op het kind. Dan denk ik: 'Neem dat jongetje mee als je naar de wc gaat!'" Mariska is dus tevens heel boos. "Niemand reageerde op het spartelende kind, het had echt goed kunnen misgaan!"

Kinderopvang

Mariska, zelf werkende in een kinderopvang, is sinds het voorval extra alert. "Het is lang geleden, maar ik herinner het mij nog goed." Ze wil anderen en vooral ouders op het hart drukken goed op te letten.

"Doe kinderen altijd zwembandjes om als ze bij het zwembad zijn. Als ze dan ongepland het water in springen of vallen, zijn ze in ieder geval beschermd. Kinderen zien het gevaar niet dus moeten wij ze behoeden voor eventuele ongelukken."

Jij op VROUW.nl

Maakte jij een bijzondere vakantie mee en wil je dat verhaal met ons delen?

Stuur dan een berichtje