Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Rokende vrouw
Foto: Hollandse Hoogte
Op de valreep

'Ik heb nu 3 ziekenhuispogingen achter de rug,
en rook nog steeds'

journalist

Suus Ruis

A

Als je schrijft over je kinderwens, en alles wat je daarvoor moet doen en laten, krijg je reacties. Logisch, want mensen vinden graag iets van dingen. Helemaal als ze hun mening anoniem kunnen ventileren. 

Soms moet ik slikken om zoveel negativiteit, bijvoorbeeld als ik 'egoïstisch' word genoemd omdat ik als halve bejaarde nog een kind wil. Maar uiteindelijk haal ik m’n schouders op. Boeien wat de rest van de wereld denkt. Toch merk ik dat ik niet altijd álles zeg. 

Heel, heel slecht

Omdat ik weet dat mensen gaan miepen en me niet gaan begrijpen (en ook een beetje omdat ik bang ben dat de fertiliteitsarts dit leest en me verbiedt om ooit nog terug te komen). En in dit specifieke geval snap ik dat ook wel een beetje. Maar laat ik toch maar eerlijk zijn. Dan maar verguisd.

Ik heb nu drie ziekenhuispogingen achter de rug, en ik rook nog steeds. Dat 'ene' wijntje per dag (handen omhoog als je me niet gelooft) liet ik de afgelopen maanden trouwens ook niet staan. Heel, heel slecht ja. En stom. De eerste reactie die je dan krijgt, is 'Dan wil je niet graag genoeg een baby.' Maar dat is wel heel makkelijk om te zeggen vanaf de zijlijn.

Hardnekkige rotverslaving

Roken is een hardnekkige rotverslaving. En hoe het bij mij werkt: hoe meer stress, hoe meer ik ga roken. Ook al maak ik mijn sigaretten vaak halverwege uit. Stress is er bij mij momenteel genoeg. Van dit hele vruchtbaarheidstraject word ik niet bepaald rustiger (helemaal omdat er een keiharde tijdslimiet aan hangt), we zitten midden in een rigoureuze verbouwing, en ik heb ook nog een joekel van een belastingaanslag liggen waarvan ik ’s nachts wakker lig.

In een periode als deze wordt het wel heel moeilijk om te stoppen met roken. En over het glas wijn na het einde van mijn werkdag kunnen we lang of kort praten, maar dat is gewoon heel erg ontspannend. Maar goed. Er komt een moment waarop ik dat roken en drinken simpelweg niet meer kan verantwoorden, hoeveel stress ik ook heb. En dat moment is nu.

Optimaal benutten 

Elke poging die we nog over hebben, moet ik optimaal benutten. Ik heb nog vier sigaretten in een pakje zitten - die rook ik op, en dan is het klaar. Ik zie er huizenhoog tegenop, maar hoe erg neem ik het mezelf kwalijk als zwanger worden niet lukt, en ik heb doorgerookt? Dan vraag ik me de rest van mijn leven af of er wel een baby was gekomen als ik was gestopt (ik las onlangs nieuw wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat je bij elke poging 30% minder kans hebt als je rookt).

Wijn heb ik al niet meer in huis - vanavond trakteer ik mezelf voor het eerst op een overheerlijke Spa Rood met een schijfje citroen zodra ik m’n computer heb dichtgeklapt. Misschien moet ik meteen ook stoppen met Cola Zero; mijn moeder roept al tijden dat 'ze ergens heeft gelezen dat je daar onvruchtbaar van wordt'. En omdat mijn schoonmoeder hetzelfde zei over drop toen ik vorige week mijn vriend na zijn bezoek aan de Gamma vroeg of hij klusdrop (mijn lievelings) had meegenomen, moeten we de drop ook maar laten.

Chagrijnig was ik toch al

Nee, ik geloof niet dat mijn leven er leuker op gaat worden de komende weken. Maar chagrijnig was ik toch al door de hormonen en de verbouwing, dus dit kan er ook nog wel bij. Waarom word je van alles wat lekker is onvruchtbaar? Gelukkig hoeven we seks niet af te schaffen. Dat zou in dit licht ook wel een beetje vreemd zijn. Na vandaag heb ik nog maar heel weinig dingen over waar ik relaxt van word. Van Netflix word je toch niet onvruchtbaar? Toch? TOCH?

Over Suus Ruis

Suus Ruis (42) is auteur van meerdere boeken, en als freelance journalist werkzaam voor diverse bladen. Met haar ex-man kreeg ze zoon Caesar (8). Sinds anderhalf jaar is ze samen met haar huidige vriend, met wie ze nu probeert een laatste-kans-baby te krijgen.