Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tweeling
Foto: Hollandse Hoogte
Op de valreep

'Liever geen kind
of 2 kinderen?'

journalist

Suus Ruis

I

Ik zag het al helemaal voor me: kerst met de hele familie, en dan zou ik ongemerkt een envelop tussen de kerstcadeautjes onder de boom schuiven. 'Voor iedereen' zou ik erop schrijven. Mijn schoonouders zouden hem openmaken. Ongelovige blikken over en weer. 'Echt waar?' 'Echt waar!' Misschien zou mijn schoonmoeder een traantje laten. Iedereen zou lachen en elkaar op de schouders slaan en proosten - ik met Spa.

Eh… tja. Ik nam gewoon een wijntje met kerst. Bij mij duurt de teleurstelling nooit heel lang. Daar ben ik te nuchter voor. Natuurlijk had ik graag zwanger het oude jaar willen uitluiden, maar het is niet anders. Volle kracht vooruit.

Twee embryo's 

Nu dan IVF. De realisatie dat dat de volgende stap wordt, en nu écht, was pittig. Hormonen in veel hogere doses, die heel pijnlijke eicelpunctie, vrijwel elke dag naar het ziekenhuis… Ik kan leukere dingen verzinnen. Maar het is voor een goed doel, en ik heb het idee dat we echt veel meer kans hebben.

Nu moeten mijn vriend en ik serieus gaan nadenken over het aantal embryo’s dat we (waarschijnlijk ergens eind februari, dat hele IVF schijnt nogal een aanlooptijd te hebben) willen laten terugplaatsen - als er überhaupt eitjes bevrucht worden, want dat weet je nooit van tevoren. In Nederland stoppen ze er in principe maar eentje terug, maar als je zoals ik bijna achter een rollator loopt, mag je er meteen voor kiezen om twee bevruchte embryo’s te laten plaatsen.

Verdubbel je kansen 

Ik heb er lang over nagedacht, maar ik zou er het liefste twee willen. De kans dat er alsnog eentje niet blijft hangen, schijnt aanzienlijk te zijn. Dan krijg je dus keurig één baby. Hoe dan ook verdubbel je letterlijk je kans. Maar ja. Wat nou als iedereen blijft hangen? Dan krijgen we dus een tweeling.

Eerder ging ik hyperventileren van dat idee, maar vanochtend kwam er ineens een soort rust over me. Twee kinderen tegelijk (met al een groot kind op de bank dat ook aandacht nodig heeft) is zwaar, helemaal met mijn werkschema, maar eerlijk gezegd zou ik het stiekem ook wel gezellig vinden. Dan heb ik alsnog het grote gezin waarvan ik altijd droomde.

Een nog grotere auto

Wij kunnen dat best aan. Ik ben in ieder geval meer dan bereid om het risico te nemen. Juist omdat je de kansen zo vergroot als je twee embryo’s laat terugplaatsen, vind ik dat in dit licht de overweging moet zijn: willen we liever geen kind, of twee?

Mijn vriend is er nog niet uit. Hij zou er wel tien willen, maar hij is praktisch. Denkt voornamelijk aan dakkapellen, een nog grotere auto, en de nieuwe indeling van de bovenverdieping. Hij zit nog even in de hyperventilatie-fase.

We moeten het er de komende tijd maar eens heel goed over hebben. Als hij zijn veto uitspreekt, zal ik me daarbij moeten neerleggen. Het is een ontzettend belangrijke keuze, en voor beide opties is iets te zeggen. Misschien moet ik alleen niet tegen mijn vriend zeggen dat één van die twee eitjes (of allebei) zich natuurlijk ook nog kan delen. Want drie of vier koters in één keer is wel weer een beetje heel veel.

Over Suus Ruis

Suus Ruis (42) is auteur van meerdere boeken, en als freelance journalist werkzaam voor diverse bladen. Met haar ex-man kreeg ze zoon Caesar (8). Sinds anderhalf jaar is ze samen met haar huidige vriend, met wie ze nu probeert een laatste-kans-baby te krijgen.


Gerelateerde onderwerpen