Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Embryo's terugplaatsen
Foto: Hollandse Hoogte
Op de valreep

'Heeft die dan geen
benen en armen of zo?'

journalist

Suus Ruis

I

IVF bestaat vooral uit papierwerk, uitleg van procedures, papierwerk dat betrekking heeft op de procedures, schema’s en uiteindelijk de procedures zelf. Soms zou je vergeten dat het om een baby gaat.

Ik had voor kerst een uitgebreid tijdschema voor de komende weken gekregen. Nou heb ik de aandachtspanne van een labradorpup in een ballenbak, en haak ik als iets ingewikkeld is al na twee alinea’s mentaal af, dus dat schema legde ik terzijde.

De pil slikken

Het enige wat ik voorlopig moest doen was tot een bepaalde datum de pil slikken, en ergens tussendoor stond er nog een uitleg-afspraak op de fertiliteitspoli gepland. Ik ging ervan uit dat ik daar nog wel een keer live zou horen hoe het verder zou gaan.

Een paar dagen geleden hadden we een intake met de arts. Gelukkig komt er nog een informatieavond met dia’s, want we kregen zoveel info dat het me duizelde. Maar goed, globaal is het me geloof ik wel duidelijk wat we moeten doen. Ik moet vooral veel (héél veel) hormonen spuiten, héél vaak naar het ziekenhuis, en op het moment suprême eigenlijk gewoon liggen en niet al te gestrest en moeilijk doen.

Eén of twee embryo's?

"Hebben jullie er al over nagedacht of jullie één of twee embryo’s willen laten terugplaatsen?" vroeg de arts. Ja, dat hadden we. We hadden het er ook al meerdere malen uitgebreid over gehad thuis. Dat we het er niet helemaal over eens werden, was jammer, maar geen halszaak.

Ik vind namelijk dat beide partijen in dit hele proces vetorecht hebben; 'nee' gaat altijd voor 'ja'. Mijn wederhelft wil toch één eitje laten terugplaatsen - als er überhaupt iets bevrucht wordt. Ja, de kans dat het allemaal lukt is dan ietsje kleiner, maar een tweeling is heftig, hoe gezellig ook.

Geen 20 meer 

Zelf had ik (in ieder geval in eerste instantie) het liefste voor twee eitjes gekozen. We hebben maar twee pogingen, dan wil je alles benutten. Maar als ik heel eerlijk ben, ben ik het inmiddels wel met hem eens.

Ik ben geen 20 meer, en twee kinderen in één keer zou een behoorlijke aanslag zijn. Daarnaast werk ik fulltime, en dat zal ik in de basis blijven doen als er nog een kind komt. Met twee extra is dat echt niet mogelijk. En ik wil het fantastische kind dat ik al heb, ook nog aandacht geven.

Niet al te beste kwaliteit

De arts vond het een prima keuze. "En als er alleen maar embryo’s van niet al te beste kwaliteit ontstaan, kunnen jullie alsnog kiezen voor twee", zei ze. Ik knikte, mijn man niet. In de auto zei ik dat mij dat wel een goed idee leek. "Maar wat betekent 'niet al te beste kwaliteit' dan?" vroeg hij. "Heeft die dan geen benen en armen of zo?"

We besloten toch om het bij eentje te houden straks. "Als het meant to be is, is het meant to be", zei hij. En dat vind ik eigenlijk ook wel. En het gaat niet meer heel lang duren voor we weten of het meant to be is.

Gerelateerde onderwerpen