Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw wacht in ziekenhuis
Foto: Hollandse Hoogte
Op de valreep

'En dan...
begint het wachten'

journalist

Suus Ruis

O

Onlangs zaten mijn vriend en ik op een maandagavond in het ziekenhuis voor een IVF-informatieavond. De arts had ons vlak daarvoor al heel veel uitgelegd, maar tijdens dat intakegesprek aangegeven dat zo’n infoavond wel heel nuttig was. Want daar hadden ze dia’s.

Hoewel ik er eigenlijk helemaal geen tijd voor had (kind miste zijn voetbaltraining, het was allemaal net rond etenstijd en ik moest nog zesduizend werkdingen doen), ben ik ontzettend blij dat we zijn gegaan.  

Een gigantische hoeveelheid medicijnen

Tijdens het eerdere intakegesprek duizelde het me, zoveel informatie kregen we. In de groentela van mijn ijskast hebben de broccoli en wortels inmiddels plaats moeten maken voor een gigantische hoeveelheid medicijnen, die allemaal precies op het goede moment dienen te worden ingespoten/ingenomen/ingeduwd.

Maar met spuit 2 begin je drie dagen later dan spuit 1, en de progesteron (het PMS-hormoon, in exorbitante doses, hoera) moet pas ná de terugplaatsing van de eitjes. En nog een ander hormoon moet exact om half 11 ’s avonds worden ingespoten, maar op welke datum hoor je later.

Een medische handeling 

Door de uitleg over de verschillende hormoonpreparaten werd het in ieder geval een beetje logisch voor me, en iets makkelijker te volgen. Ook werd er uitgelegd wat er precies ging gebeuren op de dag van de eicelpunctie. ’s Ochtends moet de man naar het VU om ter plaatse zijn potentiële nageslacht te produceren.

Toen de arts dit vertelde, zei ze erachteraan dat het op zich wel een beetje jammer was dat de mannen met hun potje door een wachtkamer heen moeten lopen om naar de 'gastenkamer' te wandelen. Naast mij haalde mijn vriend zijn schouders op. Tja, we zijn daar allemaal voor hetzelfde, zag ik hem denken. Medische handeling.

Gehorige gastenkamer

Toen ze daarna zei dat die gastenkamer heel gehorig was, moesten mijn vriend en ik - in tegenstelling tot de rest van de aanwezigen - grinniken. Wij zijn allebei nogal visueel ingesteld en wisten zonder iets tegen elkaar te zeggen dat we direct voor ons zagen hoe een nogal ongelukkige man deze specifieke handeling niet geheel geruisloos tot een goed einde bracht.

Als het potje gevuld is, moet de man thuis zijn vrouw ophalen ("maar jullie kunnen er ook een dagje van maken en al samen naar het VU gaan" zei de verpleegkundige), en worden in je eigen ziekenhuis de eicellen geoogst. Vervolgens mag de vrouw even zielig bijkomen van alle ellende in een ziekenhuisbed, en moet de man met een supersonische futuristische box - die je moet aansluiten op je 12 volt in de auto - met daarin de eieren van zijn wederhelft, wéér naar het VU in Amsterdam. Bij voorkeur niet via de vluchtstrook. En je hoefde geen nieuwe auto te kopen als je geen 12 volt had, want die eieren bleven wel even goed.

Het allerergste deel van de procedure

"En de lege doos mag je dan op de terugweg hier ruilen voor je vrouw", zei de arts. "Een soort statiegeld." "Nou, ik weet niet of ik dat zo’n goed idee vind, antwoordde ik en groupe. "Dan zie ik m’n man nooit meer terug. Zo’n box is veel makkelijker in de omgang dan ik." Iedereen keek geschokt maar mijn vriend knikte van 'Ja, dat is eigenlijk wel zo'.

Twee dagen na de punctie hoor je of er iets is bevrucht, en zo ja, hoeveel embryo’s er zijn ontstaan. Nog een dag later wordt er dan een eitje teruggeplaatst. En dan begint het wachten. Weer twee weken hopen dat het gelukt is, en bang zijn dat het niet gelukt is. De arts zei dat dit voor bijna iedereen het allerergste deel van de procedure is. En dat wil wat zeggen, want de rest is ook geen pretje. Maar goed, die twee weken wachten red ik ook wel weer. In mijn herinnering doe ik al een halfjaar niet anders.

Over Suus Ruis

Suus Ruis (42) is auteur van meerdere boeken, en als freelance journalist werkzaam voor diverse bladen. Met haar ex-man kreeg ze zoon Caesar (9). Sinds twee jaar is ze samen met haar huidige vriend, met wie ze nu probeert een laatste-kans-baby te krijgen.


Gerelateerde onderwerpen