Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

verliefd jong stel
Foto: Hollandse Hoogte
Op de valreep

'Hadden mijn vriend en ik
elkaar maar eerder ontmoet'

journalist

Suus Ruis

D

De afgelopen twee woensdagen schreef ik geen blog. De reden dat ik had verzaakt? Bizar druk, en op dit moment ligt het ivf-traject een beetje stil. Dus eigenlijk was er ook niet zoveel om over te schrijven.

Maar laat ik heel eerlijk zijn; volgens mij was ik gewoon een beetje klaar met dat hele vruchtbaarheidstraject, en onderdruk ik (on)bewust elke gedachte eraan. De kinderwens zit allang niet meer zo aan de oppervlakte als eerst.

Nog een kleine kans

De wens is niet kleiner geworden, zeker niet. Maar ik geloof eigenlijk gewoon niet meer dat het gaat lukken. Ik las onlangs een artikel waarin een arts stelde dat vrouwen boven de 42 zo’n kleine kans hebben om zwanger te worden, dat ivf op die leeftijd in feite nergens op slaat.

En was ik niet allang zwanger geweest, als het voor ons nog was weggelegd? De laatste keer was allesbehalve succesvol, en ik zie geen reden waarom het nu anders zou gaan. Maar goed, er is nog een kleine kans, en die benutten we.

Kunstgrepen

Het is niets voor mij om zo pessimistisch te zijn. Misschien is het een vorm van zelfbescherming. Ik ben te nuchter om totaal verslagen te zijn als het niet lukt, maar zuur en jammer zou het zeker zijn. Het is het einde van het idee dat het misschien nog gaat gebeuren. En daar wil ik simpelweg nog niet aan.

Hadden mijn vriend en ik elkaar maar eerder ontmoet. Dan hadden we zonder kunstgrepen in alle rust kunnen aanklooien, en als uiteindelijk een ziekenhuistraject nodig bleek te zijn, hadden we daar alle tijd voor gehad.

Designfoutje

Maar goed, het loopt zoals het loopt. Ik was 40 toen wij elkaar leerden kennen. Toch vind ik het raar dat de natuur zich niet aanpast aan de ontwikkeling van de mens.

Vijfhonderd jaar geleden zat je op die leeftijd midden in de winter van je leven; anno 2017 is begin veertig een soort nazomer. Die verschuiving zou toch lichamelijke gevolgen moeten hebben? Dat je tot je 48e supermakkelijk zwanger wordt, bijvoorbeeld. Ik vind dat toch echt een designfoutje.

Hard hoofd

Na een rustmaand en een maand anticonceptiepil (waar ik nu middenin zit) begin ik over een week of drie weer met hormonen. Andere hormonen dit keer: de arts denkt dat deze een grotere kans hebben om aan te slaan.

Ik leef op dit moment tergend gezond, hopelijk maakt dat nog verschil. Over een maand of twee weten we hoe de rest van ons leven eruit gaat zien. Ik heb er een hard hoofd in, maar je weet maar nooit. 

Over Suus Ruis

Suus Ruis (42) is auteur van meerdere boeken, en als freelance journalist werkzaam voor diverse bladen. Met haar ex-man kreeg ze zoon Caesar (9). Sinds twee jaar is ze samen met haar huidige vriend, met wie ze nu probeert op de valreep een laatste-kans-baby te krijgen.