Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Op de valreep

'Bij mijn lengte
zie je iedere gram'

journalist

Suus Ruis

T

Toen duidelijk was dat haar kinderwens niet in vervulling zou gaan, at Suus zich he-le-maal vol. Nu moet ze aan de lijn.

Een paar maanden geleden snapte ik niet zo goed waarom Linda de Mol het zo moeilijk vond om haar gewicht openbaar te maken. Het was maar een getal, vond ik. En hoe erg kon het nou helemaal zijn? Nu weet ik hoe persoonlijk zoiets is, en hoe eng om het te delen.

De dik-douane

Toch is angst niet de reden dat ik, nu mijn eigen afvalavontuur begint, niet ga vertellen hoeveel ik weeg. Nou ja, het is een van de redenen, maar wel de minst belangrijke. Ik ga mijn getal niet delen omdat het zo weinig zegt. Het is deze dagen bijvoorbeeld bloedheet, waardoor je extra vocht kunt vasthouden. 

Gewicht hangt af van het moment in je cyclus, van je maag- en darminhoud, et cetera et cetera. Zelfs een BMI zegt niet alles (overigens zit ik met mijn BMI bijna in de gevarenzone, mochten jullie toch waarde hechten aan die info), omdat iemand met heel veel spiermassa een hoog BMI kan hebben. (Even ten overvloede: mijn hoge BMI komt gewoon doodordinair door vet) Vetpercentage zegt veel meer. Dat heb ik onlangs laten meten en ook daarmee laat de dieetpolitie me nog maar nét door de dik-douane.

Hier gelden andere wetten

Een andere reden dat ik mijn gewicht niet ga melden, is dat 80 procent (vermoed ik) van iedereen die het hoort, zal gaan zeggen dat het nergens op slaat dat ik ga afvallen, en dat ze hun moeder zouden verkopen voor het getal dat op mijn weegschaal staat. En dat snap ik. Het is ook niet bizar hoog, en wat er af moet (liefst 7 kilo) is te overzien. Maar ik ben 1 meter 58, dan gelden er andere wetten. Met mijn lengte zie je elke gram, en geloof mij: 7 kilo te veel is in mijn geval heel, heel veel.

Liters rosé

Dat ik ben aangekomen, is te verklaren. Ik ben tijdens mijn fertiliteitstraject gestopt met roken, zwaarder geworden door alle hormonen die ik moest spuiten, en nadat het allemaal mislukte, heb ik er van pure ellende ook nog 8 miljard kilo witbrood, croissants, bagels, M&M’s en liters rosé in gekieperd om mezelf weer een beetje blij te voelen.

Nee, natuurlijk werd ik daar helemaal niet blij van. Maar ik kon er alsnog niet mee stoppen. Blijkbaar had ik het even nodig.

Soms werkt zo'n methode

Ik jojo al mijn hele leven en heb zo ongeveer elke dieetmethode geprobeerd die er bestaat. Of ik heb in ieder geval boeken over die methodes in huis gehaald. Soms werkte iets, soms niet. Meestal wel, maar kort. De meeste lijnpogingen staak ik na twee dagen in verband met honger.

16 uur niet eten

Ik had geen idee wat ik nu weer voor methode moest gaan doen, tot ik Mabel van den Dungen interviewde voor een weekblad. Wat zij doet, bleef maar hangen bij me. Mabel is de Nederlandse goeroe op het gebied van Intermittent Fasting (vasten met tussenpozen), en is met haar knetterstrakke lijf en jeugdige uiterlijk het ideale uithangbord voor haar eigen methode. Dat wilde ik ook. Bij Intermittent Fasting eet je 8 uur wel, en 16 uur niet. En in die 8 uur eet je een gezonde combinatie van vetten, eiwitten en (niet al te veel) koolhydraten, en blijf je binnen een bepaald aantal calorieën. Het leek me een goede methode voor mij, omdat ik in ieder geval 16 uur niet hoefde na te denken over eten.

Dit gaat niet over kilo's

In de dagen voordat ik me voor het eerst meld bij Mabel vreet ik me voor de zekerheid nog even volledig vol.

Als ik eenmaal tegenover haar zit, weet ik binnen drie minuten dat niet alleen mijn eetpatroon wordt omgegooid. Dit gaat mijn leven veranderen op een manier die niets met kilo’s te maken heeft. Dat is fijn, net als het vooruitzicht dat mijn buik straks geen eigen postcode meer heeft, maar ook doodeng.

Maar weet je? Misschien is het wel tijd dat alles wordt omgegooid. Ik ben er klaar voor. 

Over Suus Ruis

Suus Ruis (43) is auteur van meerdere boeken, en als freelance journalist werkzaam voor diverse bladen. Met haar ex-man kreeg ze zoon Caesar (9), en het afgelopen jaar probeerde ze door middel van IVF met haar huidige partner op de valreep nog een baby te krijgen. Nu ze die kinderwens moet laten varen, is het tijd om de overtollige kilo’s aan te pakken.