Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw over de douche
Foto: Hollandse Hoogte
Op de valreep

'Ik voelde me
een beetje betrapt'

journalist

Suus Ruis

E

Even over dat koud douchen, waarover ik het vorige week had. Ik zag op Facebook een oud filmpje van mijn afvalcoach Mabel waarin ze opgewekt onder een ijskoude douche stapt, en uitlegt hoe je dat het beste kunt aanpakken. 

Aangezien ik me volledig heb overgegeven aan Intermittent Fasting vond ik dat ik dan ook maar koud moest gaan douchen. Nou ja, AFdouchen dan, ik ben niet helemaal gek. Volgens Mabel moet je eerst een paar keer heel diep in- en uitademen, en als je eenmaal de koude straal op je gericht heb, iets dóen - zingen bijvoorbeeld, of tellen. 

IJselijke gil

Ik weet niet hoe het is ontstaan, maar ik zing sindsdien elke morgen heel hard en vals Upside down van Vanessa; precies twee coupletten en twee keer het refrein. Meestal komt naar nog een ijselijke gil achteraan omdat ik het niet meer trek. Gelukkig vonden de buren me al raar (geeft niks. Normale mensen zijn er al genoeg, is mijn levensmotto).

Natuurlijk is het ergens goed voor, die helse minuut. Je bloedcirculatie en immuunsysteem verbeteren, je krijgt energie van een koude douche, je huid wordt zo zacht als babybilletjes én je stofwisseling krijgt een boost, waardoor je afvalt.

Geestelijk Stabiele Vrouw

En hoewel ik met Mabel ook heel erg werk aan mijn doel om een Geestelijk Stabiele Vrouw te worden, is afvallen uiteindelijk de belangrijkste reden dat ik hiermee bezig ben.

Het is goed te doen; omdat je maar acht uur per dag eet, eet je in die uren gevoelsmatig meer, en heb je geen honger. Toch heb ik al een paar moeilijke momenten gehad, met de avond precies een week geleden als voorlopig dieptepunt. Ik had zó’n ongelooflijke trek.

Borrelnoten

Al die groenten, vis, fruit en hüttenkäse (bij IF moet je - uiteraard - wel heel gezond eten, en binnen een bepaald aantal calorieën blijven) kwamen mijn neus uit. Ik wilde borrelnoten, Haribo, witte bolletjes met pindakaas, drop, en een enorm glas rosé.

Ik wílde het niet alleen, ik had er visioenen van. Ik kon het bijna proeven. Ik baalde ongelooflijk van mezelf, en was bloedchagrijnig, Misschien moest ik me maar neerleggen bij die extra kilo’s, ik was gewoon niet geschikt voor welk dieet dan ook.

Op de weegschaal

Geen idee hoe ik het voor elkaar heb gekregen, maar ik ben zonder iets te nemen gaan slapen. De volgende ochtend stapte ik op de weegschaal. Ik wilde me eigenlijk niet wegen tot ik een maand na de start weer bij mijn coach was - gewicht zegt immers lang niet alles - maar ik had het nodig om te zien dat ik het ergens voor deed.

De weegschaal wees 1,4 kilo minder aan dan een week eerder. Kijk, nou hebben we het ergens over! Dat was even het duwtje dat ik nodig had om weer vrolijk mijn XL-salades en gegrilde vis naar binnen te krijgen.

Eetdagboekjes

Net die dag vroeg Mabel om mijn eetdagboekjes van de laatste dagen te sturen. Ik hoopte dat ze het niet zou merken (want ik wist het natuurlijk zelf heus wel), maar ze belde meteen om te zeggen dat ik in de basis weliswaar een voorbeeld-pupil was, maar dat ik veel te laag zat in mijn calorieën.

Ik voelde me een beetje betrapt. Dat is mijn valkuil: het duurt lang voordat de knop om gaat, maar áls ik ga, ga ik hard. Soms té hard. Mabel legde uit dat dat ook de reden was dat het hoofd van mijn kind de avond ervoor leek op een enorme roze Engelse drop, en ik er bijna een hap uit had genomen.

Inmiddels zijn we weer een week verder, en hoewel ik mijn best doe, eet ik soms nog te weinig, daar moet en wil ik echt iets aan doen. Maar toen ik me vanmorgen woog (laten we dat voortaan dan maar op woensdagochtend doen), zag ik wel dat er 2,5 kilo af is. Hoera!

Over Suus Ruis

Suus Ruis (43) is auteur van meerdere boeken, en als freelance journalist werkzaam voor diverse bladen. Met haar inmiddels ex-man kreeg ze zoon Caesar (9), en het afgelopen jaar probeerde ze, met haar huidige partner, door middel van ivf op de valreep nog een baby te krijgen. Nu ze die kinderwens noodgedwongen heeft moet laten varen, vindt ze het tijd om de overtollige kilo’s aan te pakken.