Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Op de valreep

'Ik ben veel te hard
voor mezelf'

journalist

Suus Ruis

I

Ik schreef vorige week al dat ik zo ongeveer elk dieet dat er bestaat, heb uitgeprobeerd. Bij mij is het zwart of wit: ik stop na drie uur om mij moverende redenen met het dieet in kwestie, of ik houd vol (daar schrik ik vervolgens zelf het hardste van), en ben dan heel, heel streng voor mezelf. 

Mijn Intermittent fasting-avontuur lukt me. Ik ben in zeven weken ruim 6 kilo kwijt, dus het zijn echt de laatste loodjes waarmee ik nu bezig ben; ik wil er 8. Binnenkort begint het moeilijkste gedeelte, namelijk op gewicht blijven, maar daar wil ik voorlopig nog even niet aan denken. Eén stap tegelijk, nu de finish in zicht is.

1300 Per dag

Dat (te) streng zijn voor mezelf is mijn grootste valkuil. Ik ben ongeduldig (ik wil nú resultaat zien), en ben heel bang dat alles verloren is als ik een keer uit de bocht vlieg, ook al weet ik verstandelijk gezien dat dat onzin is. Mijn coach Mabel wees me in het begin - toen ik mijn eetdagboekjes nog naar haar moest sturen - al terecht, toen ze zag dat ik te weinig calorieën tot me nam.

Ik mag er zo’n 1300 per dag, maar haalde vaak de 1100 niet eens. Ik deed alsof me dat niet lukte: 'Poe poe, ik mag met deze methode maar acht uur per etmaal eten, dan moet ik wel heel veel in mijn mond stoppen wil ik aan de 1300 calorieën komen.'

Holle kies

Grote onzin natuurlijk: 1300 calorieën stop ik in mijn holle kies. Ik kan 1300 calorieën eten in vijf minuten als ik wil. Maar ik wil dat niet. Nou ja, ik dúrf niet. Ook al weet ik dat eten essentieel is bij IIntermittent fasting - anders breng je je hele systeem in de war, slaan je hormonen op tilt en stopt je verbranding - vrees ik elke calorie.

Vanaf het moment dat een dieet bij mij werkt, en zijn vruchten gaat afwerpen, ben ik bang om mijn resultaten ook maar een millimeter teniet te doen. Die keer dat het helemaal misliep en ik 68.000 calorieën op één dag naar binnen duwde, voelde ik me om die reden ook zo rot. 'Ik bereik nooit mijn doel' dacht ik. 'Zie je wel, ik kan dit gewoon niet!'

Boterham met boerenkaas

Ik schrok me dan ook dood toen Mabel drie weken geleden zei dat ik eens in de twee weken een cheat day moet gaan inlassen. Op die manier houd je het beter vol, én zet je je lichaam en verbranding weer even op scherp. Op die dag even geen selderijstengels, komkommer en groene thee.

Liefst ook geen Big Mac, maar wel de dingen die ik het allerlekkerst vind - een croissant van de Franse bakker naast m’n sportschool (ik weet het, heel wreed en ironisch), een goed glas wijn, een kakelverse boterham met boerenkaas, lekkere drop....

Een wonder

Ik heb het nog niet gedaan, dat cheaten. Ik durf en kan het niet. Er zijn echt wel dagen geweest waarop ik het allemaal een beetje losliet, en van tevoren zei (vooral tegen mezelf) dat ik helemaal los mocht. Maar dan bleef ik uiteindelijk heel netjes: 'calorieangst'.

Hetzelfde doe ik met sporten. Twee keer in de week hang ik aan de ballet barre. Dat ik ter compensatie niet twee uur ging hardlopen toen dat zaterdag in verband met de vakantie een keer niet doorging, mag een wonder heten.

Kettlebell

En voor de zekerheid doe ik er ook nog één keer per week poweryoga bij, en wandel ik (snel!) drie keer per week een klein uur in het bos. En ik heb een fitness hoelahoop en een kettlebell. En nee, daar ligt geen stof op; ik gebruik ze.

Ja ja, je komt jezelf tegen als je lijnt. Want ik ben veel te hard voor mezelf, en te rigoureus. Ik zou het mezelf veel makkelijker maken als ik af en toe de gulden middenweg zou bewandelen. Ik weet nog niet helemaal hoe ik dat ga oplossen. Eerst maar even m’n streefgewicht halen, dan zien we wel weer verder.

Over Suus Ruis

Suus Ruis (43) is auteur van meerdere boeken, en als freelance journalist werkzaam voor diverse bladen. Met haar ex-man kreeg ze zoon Caesar (9), en het afgelopen jaar probeerde ze door middel van IVF met haar huidige partner op de valreep nog een baby te krijgen. Nu ze die kinderwens moet laten varen, is het tijd om de overtollige kilo’s aan te pakken.