Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Op de valreep

'Het moeilijkste is niet mijn sociale leven,
maar keuzes maken'

journalist

Suus Ruis

W

Was er maar een manier om in de periode waarin je bezig bent met een dieet, in je eentje in een grot te leven. Gewoon in totale afzondering, alleen jij en je selderijstengels. Volgens mij zou er dan niemand een gram te veel wegen.

Het allermoeilijkste van afvallen vind ik de druk van mjin sociale leven. Sinds ik twee maanden geleden begon met Intermittent Fasten, heb ik wel tien uitnodigingen afgeslagen, simpelweg omdat het makkelijker was om niet te gaan, en ik geen zin had in de verleiding.

Valsspelen

Het voelt als een zwaktebod, en een klein beetje valsspelen als ik dit vertel, vooral omdat ik zoveel lovende woorden krijg van mijn omgeving. Ik ben 7 kilo kwijtgeraakt in 8 weken, een stuk strakker dan toen ik begon, en heb mijn leven in veel opzichten volledig omgedraaid.

Dat is ook een prestatie, dat weet ik best. Maar neem je niet een klein beetje een shortcut als je steeds onderduikt? Eerlijk gezegd zijn er slechts een paar gelegenheden geweest waarop ik mijn dieet heb volgehouden als ik iets sociaals had. Zoveel lof verdien ik dus niet.

Buffet

Soms kun je niet onder een etentje of feestje uit, of wil je dat niet. Afgelopen zondag was dat ook het geval, toen mijn moeder haar 75e verjaardag vierde. Er was een overdaad aan zalig Indonesisch eten. Ik heb me redelijk ingehouden, en me voordat het buffet openging ook niet tegoed gedaan aan kaas, worst en chips. Maar alsnog had ik bepaalde dingen in de zilveren bakken moeten laten zitten. En de wijn moeten laten staan.

Eergisteren zat ik met tien man op een terras, waar we ook bleven om te eten. Ik heb een kwartier getwijfeld, maar nam uiteindelijk de carpaccio (en nee, niet zonder kaas, pesto of dressing). Maar wel met patat. En twee stukjes stokbrood. En een glas rosé. Toch weer gefaald dus. En daar baal ik stevig van.

Kourtney Kardashian

Coach Mabel is met vakantie, dus ik moet mezelf motiveren. Ik kijk veelvuldig naar foto’s van de kont van Kourtney Kardashian (38). Mabel vroeg me namelijk helemaal in het begin om een foto te zoeken van het vrouwenlichaam dat ik ambieerde. Gewoon om een doel voor ogen te hebben en te weten waar ik het allemaal voor doe.

Kourtney K. is net als ik 1 meter weinig, en heeft precies de ronde vormen die ik mooi vind. Dus kijk ik zo vaak als ik kan naar de in badpak gehulde bips van de oudste Kardashian-zus, en slinger op deze manier het universum in dat ik dit lijf ga krijgen.

Patronen en valkuilen

Ik probeer het voor de rest maar een beetje om te buigen, en het positieve te zien. Ik heb zoveel veranderd in het laatste halfjaar; ik ben gestopt met roken, drink vele malen minder, ik eet miljard keer gezonder, ik beweeg (veel) en kijk eerlijk naar mijn patronen en valkuilen.

En ook al donder ik keer op keer van de wagen, ik klim er steeds weer op. Er zijn maar weinig dieetmethoden geweest waarbij me dat lukte. Dat komt denk ik omdat ik dit écht wil, en me er goed bij voel.

Streefgewicht

Ik word ook echt heel blij van gezond eten, wat ik ook blijf doen als ik m’n streefgewicht heb bereikt. Op de momenten waarop ik uit de bocht vlieg, eet ik in ieder geval vele malen minder, en minder slechte dingen, dan ik normaal had gedaan. En dat is ook wat waard.

Maar ik mis de vrijheid van - met mate, maar zonder schuldgevoel - dingen eten en drinken die ik wil als ik etentjes heb of een feestje, of gewoon als ik met mijn man zaterdagavond op de bank zit en zin heb in een toastje met stinkkaas.

Soms stilt weten dat iets niet verboden is, mijn honger al. Waarschijnlijk hoef ik het de helft van de tijd niet eens, als ik maar weet dat het in theorie wel zou mogen. Maar misschien had ik ongelijk: het moeilijkste is niet mijn sociale leven, maar keuzes maken. Bedenken wanneer ik wel 'slechte' dingen neem, en wanneer niet. Helemaal als ik straks niet meer hoef af te vallen, maar 'slechts' op gewicht moet blijven.

Maar goed, zo ver is het nog niet.

Over Suus Ruis 

Suus Ruis (43) is auteur van meerdere boeken, en als freelance journalist werkzaam voor diverse bladen. Met haar ex-man kreeg ze zoon Caesar (9), en het afgelopen jaar probeerde ze door middel van IVF met haar huidige partner op de valreep nog een baby te krijgen. Nu ze die kinderwens moet laten varen, is het tijd om de overtollige kilo’s aan te pakken.


Gerelateerde onderwerpen