Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Op de valreep

'Ik heb een ouwe kop
als ik slank ben'

journalist

Suus Ruis

T

Toen ik 30 was, had ik een foto van Victoria Beckham op mijn ijskast hangen. Het was in de periode dat zij vel over been was, en gek genoeg vond ik dat toen mooi. Hoe dunner, hoe beter.

Ik ben de grootste jojo van Nederland, en ik die tijd was ik ultraslank. Té slank, vond mijn omgeving. Goed, als ik foto’s uit die tijd zie, had ik best iets meer spek op mijn botten mogen hebben. Maar hoe dun ik ook was, ik bleef altijd kont, borsten en armen houden. Bovendien vallen kleren net iets beter wanneer je net een piepklein beetje onder je ideale gewicht zit, vind ik.

Min 7 kilo

Tegenwoordig denk ik daar genuanceerder over. Dingen zijn anders als je de 40 bent gepasseerd. Je valt minder snel af, alhoewel dat bij mij wel meevalt (gaat als een raket). Ik heb momenteel vakantie, dus laat het even een beetje los, maar na tien weken staat de teller nog steeds op min 7 kilo.

Het grootste verschil schuilt hem in hoe je lijf (en je hoofd!) eruitziet als je dunner bent. Ik ben innig blij met het feit dat ik mijn botten weer kan voelen, maar met elke pond die ik ben afgevallen, lijk ik een jaar ouder te zijn geworden. Er werd onlangs een foto van me gemaakt waarop ik niet poseerde, en ik was tanig. Tanig, dat is precies het woord. En dat vind ik niet mooi.

Zwemband

Ik zie zo vaak Facebookfoto’s van vrouwen die ongeveer mijn leeftijd hebben, en superslank zijn. Ze zijn vrijwel allemaal tanig. Ik heb een ouwe kop als ik slank ben, vind ik. Maar als ik meer weeg, gaat het gewicht niet alleen in mijn wangen zitten - waar het nodig is - maar verdwijnt tot mijn afschuw m’n kaaklijn, en krijg ik als eerste mijn zwemband terug.

Mijn zoon (9) deinsde gisteravond terug toen ik even naast hem lag in bed en mijn arm om hem heen wilde slaan. 'Iew!' riep hij. 'Wat is dát?' Hij wees naar de binnenkant van mijn elleboog. Op de manier hoe ik mijn arm hield, leek deze plek wel een blote babymuis. Een overschot aan oud vel.

Botox

Misschien moet ik mijn nieuwe levensstijl langer volhouden om er weer wat jonger uit te gaan zien, werkt dat zo? Mijn IF-goeroe Mabel is 53, maar dat zou je nooit zeggen. Een van de eerste dingen die ik haar vroeg was wie haar botoxarts is ('Mag ik z’n nummer?'), maar zij verzekerde me dat ze niets had laten doen.

Ik geloofde er niks van, maar toen ze me vertelde dat ze als de dood is voor naalden, en nóóit vrijwillig een naald in zichzelf zal laten zetten totdat het mogelijk is om dit onder narcose te doen, vermoedde ik wel dat ze de waarheid sprak. Zij doet de methode die ik volg natuurlijk al een paar jaar.

Jaren gerookt

Intermittent Fasting stimuleert de aanmaak van het menselijk groeihormoon, waardoor je meer spieren aanmaakt en er jonger uitziet. Goede reden om deze methode voor de rest van mijn leven als basis te houden. Ik ben alleen wel bang dat ik een achterstand heb omdat ik jaren heb gerookt.

Zei de Franse actrice Catherine Deneuve (73) niet ooit dat je vanaf een bepaalde leeftijd moet kiezen tussen kop en kont? Ik vrees dat we er bijna allemaal aan moeten geloven. Ik ga proberen om een gulden middenweg te vinden - niet heel veel dunner worden om mijn hoofd een beetje jong te houden.

Dan maar een heel klein beetje een zwembandje. Alhoewel, misschien krijg ik dat nog wel weg met sport. En wat betreft die ouwe kop: misschien moet ik binnenkort (subtiel) aan de botox en fillers. Ík ben niet bang voor naalden. 

Over Suus Ruis

Suus Ruis (43) is auteur van meerdere boeken, en als freelance journalist werkzaam voor diverse bladen. Met haar ex-man kreeg ze zoon Caesar (9), en het afgelopen jaar probeerde ze door middel van ivf met haar huidige partner op de valreep nog een baby te krijgen. Nu ze die kinderwens moet laten varen, is het tijd om de overtollige kilo’s aan te pakken.