Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw in kleermakerszit
Foto: Hollandse Hoogte
Op de valreep

'Ik was allesbehalve
lief voor mezelf'

journalist

Suus Ruis

D

De eerste keer dat ik bij mijn coach Mabel kwam, had ik maar één doel: afvallen. Ik zat niet lekker in mijn vel, letterlijk; m’n kleren knelden, ik moest 800 selfies maken voordat er één tussen zat waarop ik geen dubbele onderkin had en als ik mezelf per ongeluk in een winkelruit zag, schrok ik me rot. 

Tijdens mijn eerste afspraak kwam ik er binnen vijf minuten achter dat het proces van Intermittent Fasting veel meer is dan alleen maar wat kilootjes kwijtraken en weer overgaan tot de orde van de dag. Natuurlijk werd het praktische gedeelte (wat en hoe te eten, en waarom) uitvoerig uitgelegd, maar daar lag de focus niet - het afvallen was in wezen ondergeschikt. 

Verantwoordelijkheid nemen

Eigenlijk was het hele lichamelijke gedeelte, hoe essentieel ook, minder belangrijk dan wat Intermittent Fasting met de binnenkant zou gaan doen. Ze had het over helen, verantwoordelijkheid nemen voor hoe je met je lichaam omgaat en lief zijn voor jezelf.

Gek genoeg heb ik me vroeger altijd met dit soort vraagstukken bezig gehouden, maar de laatste jaren niet meer. Geen tijd voor. Er moest brood op de plank, voor een kind gezorgd, deadlines gehaald.

Mantra's

Door heftige gebeurtenissen zoals een scheiding en mislukte IVF-pogingen gromde ik me op karakter heen. En kom op, jeugdtrauma’s heb je op je 43e toch eindelijk wel verwerkt? Kun je wel een beetje mantra’s gaan zingen in kleermakerszit, maar met diep ademhalen heeft niemand ooit de oorlog gewonnen.

Toch gaf iets me tijdens die eerste afspraak het gevoel dat er bij mij waarschijnlijk nog wel iets te helen viel. Wellicht was ik mezelf een beetje voorbij gehold de laatste tijd, en had het vele snaaien en ongezonde eten daar iets mee te maken. Misschien was ik al veel te lang aan het overleven in plaats van leven, en moest ik me hieraan overgeven, en gaan mediteren en zo.

Directe weerspiegeling

Er hoefde bij mij niet zoveel kilo’s af; heel veel dunner dan nu, een kleine 8 kilo minder, hoef ik niet te worden. Maar het emotionele proces lijkt nu pas écht te beginnen. Hoe je eet, wat je eet, hoe je naar voeding kijkt, en hoe goed of slecht je voor je lichaam zorgt: het is een directe weerspiegeling van hoe je met jezelf omgaat.

Ik kan nu heel stoer als een gorilla op mijn borst slaan en pochen dat ik weer standaard maatje small uit de rekken kan pakken (waar ik heel blij mee ben, begrijp me niet verkeerd), maar uiteindelijk draait het daar niet om. Ik heb het gevoel dat ik tot aan de fundering uit elkaar ben gehaald, en nu steentje voor steentje weer moet worden opgebouwd.

Onder de loep

Mediteren en ademhalen is niet iets wat vanaf het begin makkelijk is, en nog steeds ben ik regelmatig ongeduldig en snel afgeleid. Maar ik doe het wel. Ik geloof inmiddels dat afvallen alleen maar - blijvend - lukt als je je geest ook aanpakt, en je emotionele (eet)patronen goudeerlijk onder de loep neemt.

Ik viel heel snel af omdat ik ontzettend streng was voor mezelf: ik woog zelfs mijn ijsbergsla af. Ik was (en ben) als de dood om het verkeerd te doen, want ik wil niet weer aankomen.

Allesbehalve lief

Het is precies hoe ik de laatste jaren met mezelf ben omgegaan: keihard en ongelooflijk streng voor mezelf, elke millimeter van mijn leven onder controle willen houden, en mezelf straffen als het een keer niet goed ging. Ik was allesbehalve lief voor mezelf. Uiteindelijk houd je het niet vol op die manier, daar begin ik nu wel achter te komen.

Weer op het spoor

Net als diëten is het geestelijke proces waarin ik zit, een proces van vallen en opstaan. De laatste weken mediteerde ik nauwelijks, en ging ik amper meer wandelen in het bos (een ultiem rus-moment en een mega calorieën verbrander, gratis tip van mij).

Te druk, te onrustig. Ik ben inmiddels liefdevol doch ferm weer op het spoor gezet en máák tijd voor mezelf. De rest wacht maar. Het is trouwens ook de enige manier om te zorgen dat de kilo’s eraf blijven. 

Dit was de allerlaatste 'Op de valreep' over afvallen.