Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Ayeem
Op je mooist

Opgeruimd staat netjes!
Tips voor een frisse toilettas

beautyjournalist

Enith Oostlander

C

Collega Enith komt als beauty-expert van VROUW niet alleen in VROUW Magazine elke week met mooi beautynieuws, ook op de redactie geeft ze zo nu en dan een nuttige tip op dat gebied. Die willen we jou natuurlijk niet onthouden. Het nieuwe jaar schijnt het beste moment te zijn om je make-upkwasten te reinigen en je oogpotloden weer scherp te slijpen.

Hoe opgeruimder het huis, hoe rustiger het is in mijn hoofd. Als het even kan, ruim ik dus graag op. Aan het begin van een nieuw jaar heb ik altijd de neiging om mijn tas even goed leeg te schudden en met een kritische blik door mijn toilettas te gaan. Verpulverde poeders, uitgedroogde mascara’s en oogpotloden zonder dopjes: dit is het moment om schoon schip te maken.

Houdbaarheidsdatum op make-up

Gewapend met een emmer sop, schoon ik mijn was- en make-uptafel op en haal ik de inhoud uit de lades. Lievelingspalletjes maak ik schoon, lippenstiften sorteer ik op kleur en wenkbrauwtools stop ik netjes in één bakje. Ik vind het fijn om te organiseren en producten per doel te sorteren; oogschaduws bij oogschaduws en blushers bij blushers, alles in een eigen bakje. 

Daarna check ik welke producten nog goed zijn, want cosmetica heeft niet het eeuwige leven. Om erachter te komen hoe lang je product houdbaar is, moet je weten wanneer je het geopend hebt. Hiervoor is namelijk het PAO-symbool geïntroduceerd. PAO staat voor Period After Opening.

Het symbool is een geopend cosmeticapotje met daarbij een cijfer. Dit cijfer geeft het aantal maanden aan dat het products houdbaar is ná opening. Meestal zie je de cijfers 3, 6, 12, 18 of 24. Deze houdbaarheidsdatum gaat dus pas in wanneer je aan het product begonnen bent.

Cosmetica met weinig conserveringsmiddelen

Is het nog nooit gebruikt, dan gaat je product ongeveer één tot twee jaar mee, afhankelijk van de samenstelling, verpakking en conserveringsmiddelen. Foundation gaat in de regel anderhalf jaar mee, mascara een half jaar, mits je het borsteltje niet ‘pompt’. Probeer het teveel aan mascara aan het randje af te vegen en maak het borsteltje zo nu en dan vrij van mascara, haren en bacteriën door het schoon te maken met een wattenschijfje of tissue. 

Alles wat over tijd is of wat niet lekker meer smeert of ruikt, gooi ik weg. Check natuurlijke cosmetica extra goed. Deze kan sneller bederven, aangezien het weinig tot zelfs geen conserveringsmiddelen (parabenen) bevat en organisch materiaal ontvankelijker is voor bacteriën. 

Pot of tube crème?

Ook al is het heel fijn om je vinger door een gloednieuwe crème te halen, het bijgeleverde spateltje is bedoeld om de crème zo schoon mogelijk te houden. Op je vingers zitten namelijk bacteriën die zich snel aan het heerlijke goedje kunnen vergrijpen.

Het is even wennen, maar gebruik het bijgeleverde spateltje om de crème of foundation op de bovenkant van je hand aan te brengen en van daaruit te werken. Dagcrème uit een pompflacon of tube voelt misschien minder luxe, maar het is wel schoner.

Was je penselen

Kwasten en blenders leg ik af en toe in een badje met haarshampoo. Je kunt ook een vloeibare handzeep of een heel klein beetje afwasmiddel gebruiken. Laat ze vervolgens drogen op een schone handdoek en je make-up-accessoires zijn weer als nieuw. Je kunt ze ook reinigen met een speciale brushcleanser.

Kohlpotlood vaak slijpen

Een oogpotlood kun je ongeveer drie jaar bewaren. Zorg wel dat je het potlood regelmatig slijpt om 'm schoon te maken, want op het puntje komen bacteriën. Leg je oogpotlood voor het slijpen in de koelkast. Het slijpen gaat zo makkelijker, scherper én zuiniger.

Om een lijntje langs de wimperrand te zetten, kun je ook een oogschaduw gebruiken. Een oogschaduw gaat tot zo'n drie jaar mee. Is ‘ie nog goed, maar een miskoop qua kleur geweest? Denk eraan dat een donkere oogschaduw ook prima dienst kan doen als eyeliner. Doop een hard, plat (eyeliner)kwastje in water en vervolgens in de poederoogschaduw. Veel visagisten zweren bij een oogschaduw in plaats van eyeliner. 

Parfum uit het licht

Als laatste ga ik nog even door mijn geurengarderobe heen. Welke draag ik nooit meer? En welke ruikt helemaal niet meer zoals hij hoort te ruiken? Ga met parfum op je neus af. Ruikt je favoriete geur niet lekker meer of is ‘ie donkerder geworden, schaf dan een nieuwe aan.

En heel leuk staat het niet, maar je eau de toilette of parfum kun je twee jaar goed houden door het flesje na opening in de verpakking te bewaren. Of door hem op een donkere plek, buiten het zonlicht, te laten shinen!

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je daarover vertellen?

Stuur ons dan een berichtje