Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kind wordt ingesmeerd
Foto: Hollandse Hoogte
Op je mooist

Zo gaan zonnen en zee
beter samen

beautyjournalist

Enith Oostlander

B

Beautycollega Enith komt als beauty-expert van VROUW niet alleen in VROUW Magazine elke week met mooi beautynieuws, ook op de redactie geeft ze zo nu en dan een nuttige tip op beautygebied. En die willen we jou natuurlijk niet onthouden. Heb je je zonnebrandcrème voor deze lente en zomer nog niet gekocht? Kies dan voor een koraalvriendelijke!

Het is ongelofelijk, maar wat kunnen we - terwijl het nog winter is - al heerlijk genieten van het zonnetje. Zelf was ik er in ieder geval nog totaal niet op voorbereid. Maar terwijl ik naarstig naar een zonnebrandcrème van vorig jaar aan het zoeken was, bedacht ik me dat dat eigenlijk helemaal niet goed is.

Bescherming

De UV-filter in een zonnebrandcrème beschermt namelijk maar voor ongeveer een jaar. Bovendien leg je zo’n tube of flacon meestal zo vaak in de zon dat de beschermingsfunctie door het zonlicht en hoge temperaturen vaak al is aangetast. Gebruik een halflege tube van vorige zomer daarom dus vooral om zijn hydraterende bestanddelen en onthoud dat ‘ie als zonbescherming vaak niet meer optimaal werkt.

Gelukkig komen de crèmes voor aanstaande zomer as we speak weer binnen. Wat me vooral opvalt is dat ze in de meeste gevallen veel meer doen dan alleen beschermen tegen UV. De één is speciaal geschikt voor gevoelige ogen (La Roche-Posay), de ander is tegelijkertijd een anti-aging-dagverzorging (Louis Widmer) en een hele lijn van Lancaster zorgt dat de huid van binnenuit weer gaat stralen.

Koraalvriendelijk

Maar écht opvallend zijn de crèmes die rekening houden met de zee. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar uit wetenschappelijk onderzoek in een populaire baai van Bonaire waar veel toeristen zwemmen, is gebleken dat sommige zonnebrandcrèmes schadelijk zijn voor het koraal. Het gaat vooral om zonnebrandcrèmes met een filter van benzofenon-3, oftewel oxybenzone.

Zonnefilters die gemaakt zijn van oxybenzone tasten namelijk het koraal aan doordat de algen op het koraal loslaten, zodat het koraal verbleekt. Omdat er steeds meer bewijzen komen uit zonovergoten bestemmingen, overweegt Hawaii de verkoop van oxybenzonhoudende zonnebrandcrèmes zelfs te verbieden.

Aruba Aloe - Mineral_Sunscreens from Wings Global Media on Vimeo.

Nano

Gelukkig houden veel cosmeticamerken tijdens het productieproces al rekening met eventuele schadelijke gevolgen van hun producten voor het milieu. De nieuwste zonproducten die ik binnen kreeg van Clarins en Aruba Aloe zijn bijvoorbeeld gemaakt op basis van een minerale filter, een natuurlijke filter samengesteld uit titaniumdioxide en zinkoxide, twee stoffen die veilig zijn voor het koraal.

Nadeel is wel dat zo’n filter een wit laagje op de huid achterlaat. Dit witte laagje werkt namelijk als een spiegel en zorgt dat het UV-licht reflecteert. Zo bereikt UVA zo min mogelijk de huid. Staat er 'nano' achter deze twee ingrediënten op de verpakking, dan betekent dat dat het geen wit laagje achterlaat, omdat de stoffen in héél kleine deeltjes zijn gebruikt. 

Crèmes met een chemische zonnefilter trekken in de huid, absorberen de straling en zetten deze energie om in een onschadelijke vorm. Het is dus een kwestie van blokkeren of omvormen. Om tot een goede aankoop te komen is het aan te raden de etiketten en ingrediëntenlijsten goed door te nemen.

Vegan

Behalve dat je nu stempels als 'rif-' en 'coral safe' op de verpakking tegen gaat komen, kun je ook letten op vegan en eco-friendly. Oxybenzone wordt in de ingrediëntenlijst aangeduid met bonzofenon-3 of bp-3. Uit een rapport van de Voedsel- en Warenautoriteit (april 2016) bleek het schadelijke stofje verwerkt in vijftig van honderdzestig geteste zonnebrandcrèmes, maar oxybenzone zit bijvoorbeeld ook in andere cosmetic en verf en haarlak.

Zo wordt het hormoonverstorende goedje ook in dagcrèmes, lippenbalsems, shampoo’s en parfums toegepast. In het laatste geval wordt het bijvoorbeeld ingezet om geurstoffen tegen UV-straling te beschermen. Neem dus even de moeite om het etiket te lezen en laat producten met oxybenzone als het even kan links liggen. Zo houd je tijdens je vakantie een schone zee... en een schoon geweten!