Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte: EyeEm Mobile GmbH
Op je mooist

Rode huid? Lees hier wat je
dan beter kunt doen en laten

beautyjournalist

Enith Oostlander

B

Beautycollega Enith komt als beauty-expert van VROUW niet alleen in VROUW Magazine elke week met mooi beautynieuws, ook op de redactie geeft ze zo nu en dan een nuttige tip op beautygebied. En die willen we jou natuurlijk niet onthouden. Deze keer: roodheid in je gezicht. Dit kun je eraan doen!

Roodheid (erythema) ontwikkelt zich wanneer de bloedvaatjes in de huid zich verwijden. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het blozen, maar dan vernauwen de bloedvaatjes zich vanzelf weer. Wanneer ze niet meer naar hun normale stand terugkeren en langzaamaan steeds wijder worden, is er constant een rode kleur te zien. 

Roodheid kan bij iedereen ontstaan, maar komt vaker voor bij een fijne huid en bij personen met huidtype I en II (de Fitzpatrick-classificatie). Het kan natuurlijk plotseling ontstaan, maar in veel gevallen ontwikkelt het zich langzaam gedurende een langere periode en kan door diverse factoren verergeren.

Couperose

Bij permanente rode vlekjes op de wangen spreken we van erythrose. Pas als de kleine bloedvaatjes in het gezicht écht goed zichtbaar zijn, hebben we het over couperose. Deze ergere vorm van erythrose komt vaak op de neus en de wangen voor, maar kan ook op de kin en het voorhoofd te zien zijn. De vaatjes verdwijnen niet vanzelf en worden door veel mensen als storend ervaren. Bovendien kan het klachten geven, zoals snel opkomende warmte, een branderig of stekend gevoel.

Rosacea (letterlijk: rood als een roos) is een veel voorkomende huidaandoening bij vrouwen boven de dertig met een lichte huidskleur. Het is een ontstekingsreactie van de huid, die vaak te herkennen is aan de rode pukkeltjes met soms witte puntjes. De oorzaak is niet bekend. Wel is duidelijk dat deze chronische gezichtsaandoening wordt gekenmerkt door perioden van uitbraak gevolgd door vermindering van de roodheid.

Oorzaken

Permanente roodheid kan door kou en warmte de microcirculatie van de huid versnellen. Maar ook stress, UV-straling, hormonale disbalans, medicijnen, verdovingsbehandelingen en alcohol zijn veel voorkomende oorzaken. Tevens speelt erfelijke aanleg een rol: een vaso-reactieve huid en de sterkte van de vaatwanden zit vaak in de genen.

Oorzaak nummer één is in ieder geval UV en irriterende werkstoffen uit cosmeticaproducten. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose, gevolgd door een ontstekingsreactie in het immuunsysteem.

Ook kan het gebruik van ongeschikte cosmeticaproducten voor een langere periode zorgen dat er een allergie wordt opgebouwd, waarop de huid reageert met roodheid en uiteindelijk van een droge, schrale huid met een branderig gevoel.

Roodheid verminderen

Roodheid is te kalmeren door producten zonder parfum en alcohol. Wel kun je zoeken naar producten met vitamine C, vitamine E, bisabolol, groene thee, allantoïne en licorice-extract. 

Bakuchiol en aloë vera verminderen een reactie in het immuunsysteem en stimuleren het genezingsproces. Cafeïne en potassium choloride werken vaatvernauwend, terwijl perfluordecalin en silymarin de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes beperken.

Schoonheidsspecialiste

Een crème mag niet te dik zijn. want een dikke crème kan een overgevoelige huid niet verwerken, waardoor hij juist weer onrustig kan worden. Kies bij de schoonheidsspecialiste voor een kalmerende behandeling en laat het damp-apparaat beter achterwege, omdat deze de huid verweekt en verwarmt, waardoor de vaatjes juist verwijden en er roodheid kan ontstaan.

Een dieptereiniging met een enzymatische peeling bij de schoonheidsspecialiste is wel een goeie oplossing. Naast één keer in de zes weken een behandeling bij de schoonheidsspecialiste is het van belang dat je rekening houdt met een aantal factoren: alcohol, pittig eten en/of medicijnen kunnen roodheid verergeren en scrubs en peelings (met glycolzuur en vitamine A-zuur) moet je echt niet zelf doen.