Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Zó vind je een parfum dat perfect bij je past
Foto: Burberry
Op je mooist

Zó vind je een parfum
dat perfect bij je past

beautyjournalist

Enith Oostlander

V

VROUW-collega Enith komt als beauty-expert niet alleen in VROUW Magazine elke week met mooi beautynieuws, ook op de redactie geeft ze zo nu en dan een nuttige tip op dat gebied. En die willen we jou natuurlijk niet onthouden. Ben je op zoek naar een nieuw parfum? Zo vind je makkelijk een geur die bij je past.

Het dragen van een geur zegt een hoop over je persoonlijkheid. Een geur geeft karakter, completeert je look en kan een verlengstuk zijn van wat je wilt uitstralen. Dus is het niet alleen leuk als je parfum een hoop complimenten oplevert, ook kun je met een geur je karaktereigenschappen versterken of juist verzachten. 

Hoe wil je overkomen?

Wil je bijvoorbeeld zelfverzekerd, zacht, behulpzaam, streng of juist zakelijk overkomen? De keuze van een geur kan ook omgekeerd je stemming beïnvloeden. Ook al voel je je onzeker, door een houtachtige geur te dragen kom je standvastig over en voel je bijvoorbeeld zekerder, waardoor je dat ook uit gaat stralen.

Maar hoe vind je nou een geur die het beste bij je persoonlijkheid past? Een geur kiezen is helemaal niet zo makkelijk. Zeker niet als je je bedenkt dat er ieder seizoen weer tientallen nieuwe creaties gelanceerd worden. Om je zoektocht makkelijker te maken kun je jezelf de volgende vragen stellen.

VRAAG 1

Welke geur draag je nu het liefst?

Aan de hand van je huidige favoriete geur kan jij (of een verkoper) een beeld krijgen van het soort geur dat je zoekt. Zo weet je in welke richting je moet zoeken en kom je tevens te weten of je iets vergelijkbaars zoekt of juist iets heel anders.

VRAAG 2

Wanneer wil je de geur gaan dragen? 

Bedenk wanneer je de geur wil gaan dragen. Wat wil je ermee bereiken? Wil je bijvoorbeeld een frisse geur voor dagelijks gebruik, een zakelijke geur voor op je werk of een verleidelijke geur voor als je uitgaat? Bij elke activiteit past namelijk een andere geur. Als je naar werk gaat, draag je waarschijnlijk een andere geur dan wanneer je zaterdags uit eten gaat. Naast een kledinggarderobe is het leuk om ook een geurengarderobe te hebben.

VRAAG 3

Hou je van een volle of een lichte geur? 

Hou je van volle, warme geuren, zoals oriëntaalse geuren of vanille of juist van frisse, lichte geuren, zoals zachte bloemengeuren of frisse citrusgeuren? Tip! Heb je een sollicitatiegesprek? Kies dan voor een frisse, lichte geur. Een eau de toilette of een eau de cologne is dan een uitkomst. Met een frisse, energieke geur met ingrediënten als citroen, limoen, bergamot, grapefruit en sinaasappel laat je een frisse indruk achter.

VRAAG 4

In welke geurfamilie moet ‘ie passen?

Je kunt nog gerichter zoeken als je weet in welke geurfamilie je parfum hoort. Er zijn enorm veel geurcreaties. Om een klein beetje overzicht te krijgen in parfumland worden sommige geurcreaties in een familie geplaatst. Deze categorisering is een handig hulpmiddeltje als je op zoek bent naar een vergelijkbare geur of juist iets heel anders. Waar moet jouw parfum in vallen?

  • Oriëntaals, kruidig, houtachtig
  • Fris, fruitig, waterachtig
  • Groen
  • Bloemig
  • Zoet, gourmand
  • Zwoel, verleidelijk

VRAAG 5

Wat zijn je favoriete ingrediënten?

Je zoektocht wordt makkelijker als je weet welke ingrediënten je lekker vindt. Vaak worden rozen genoemd. Deze komen vooral voor in bloemige parfums. Bergamot zit vaak in frisse citrus-achtige geuren. Musk is typisch zoet en ceder voert de boventoon in veel houtachtige geuren. Vanille is veelvoorkomend in warme, oriëntaalse geuren. Vetiver is een ingrediënt van een groene geur, die herkenbare vers gemaaid gras-achtige.

Er zijn veel bijzondere ingrediënten die in combinatie met andere ingrediënten nóg beter ruiken. Zowel de natuur als de wetenschap bieden een schat aan variëteit, kracht en karakter. Neem bijvoorbeeld het natuurlijke jasmijn absolute. Om één kilo absolute te verkrijgen zijn meer dan negen miljoen met de hand geplukte bloemen nodig. Deze nobele substantie is dan ook een klein fortuin waard is.

Omdat het gehalte aan geurende essentiële oliën het hoogst is bij schemering en in de vroege ochtend, worden de jasmijnbloemen nog voor zonsopgang stuk voor stuk met de hand geplukt. Ook dienen de bloemen direct verwerkt te worden, omdat geplukte jasmijn zeer snel kan verwelken.

En misschien zijn er ook ingrediënten of bepaalde geuren die je helemaal niet lekker vindt. Door deze te weren bespaar je heel wat tijd tijdens je zoektocht en vermijd je een eventuele miskoop. 

VRAAG 6

Welke concentratie moet je geur hebben?

Afhankelijk van het percentage geurstoffen en het percentage alcohol, krijgt de geur een kwalificatie. Parfum heeft de hoogste concentratie geurstoffen. Deze vorm is de puurste vorm van geur die verkrijgbaar is. Vandaar dat parfum duurder is dan een eau de parfum of een eau de toiletteTip! Laat bij een etentje een geur het eten niet overstijgen. Spray dan ook liever een eau de toilette dan een parfum.

  • parfum bevat 15 tot 30% geurstoffen
  • eau de parfum (edp) bevat 10 tot 15% geurstoffen
  • eau de toilette (edt) bevat 5 tot 10% geurstoffen
  • eau de cologne (edc) bevat 3 tot 5% geurstoffen

Testen!

Na het beantwoorden van de vragen kun je gaan ruiken. Ruik er eerst drie en kijk of er één tussen zit waarbij het liefde op het eerste gezicht is. Na drie geuren is de neus verzadigd. Een geur wordt in de winkel vaak op een strookje neutraal papier gespoten, maar test bij een favoriet parfum ook op de huid. Wacht tot de alcohol verdampt is en ruik er af en toe even aan.

Een geur bestaat uit drie noten: de topnoot (opening), hartnoot (hart) en basisnoot (fundament), waardoor de geur na het aanbrengen verandert. Na een paar minuten kan een geur net weer anders ruiken dan vlak na het aanbrengen. Bovendien kan een geur per persoon verschillen door de zuurgraad van de huid. 

Wil je meer dan drie geuren ruiken, snuif dan aan een schoon stukje huid op je arm en laat de neus even rusten. Aan koffiebonen ruiken werkt nog beter, omdat de bonen een geurherinnering kunnen wissen. Spray een parfum op de warme plekken van het lichaam, zoals bijvoorbeeld aan de binnenkant van je polsen, in de hals bij de haarlijn, op het decolleté, maar ook in de knieholtes. Let er wel op dat je niet met de polsen over elkaar wrijft en dat de hoeveelheid niet bedwelmend is!

Heb jij een bijzonder verhaal en wil je dat met ons delen? Stuur dan een berichtje!

Jij op VROUW