Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kristen en Soko
Foto: Hollandse Hoogte
Open brief

Etiket 'lesbiënne-homo-bi'...
Schaf het af!

Maren Verbunt

D

De Amerikaanse actrice Kristen Stewart (26) wil haar seksuele geaardheid niet benoemen. "Dat ik het geen definitie geef is momenteel de basis van hoe ik ben." Lieve Kristen, ik geef je groot gelijk: liefde kent namelijk geen labels. We moeten af van het etiket!

De brunette had een tijd een knipperlichtrelatie met haar Britse collega Robert Pattinson (29), maar wordt de laatste tijd met verschillende vrouwen gefotografeerd. Zo was Kristen was een tijdje samen met de Franse zangeres Soko (30). Vorige week werd ze gezien met het Belgische model Stella Maxwell (24). Kristen vindt het belangrijk dat jonge fans die foto's zien.

Drang

Waar komt die drang vandaan om iedereen en alles in hokjes te plaatsen? Waarom blijven we zo aan het verschil gehecht en blijven we dit benoemen? Is ze lesbiënne, homo of bi? Wat maakt het uit! 

Ook ik betrapte me er zelf laatst op toen ik aan iemand anders een verhaal vertelde over vriendin P. ''Oh, en ze valt op vrouwen'.' Het floepte eruit voordat ik het wist. Dat P. lesbisch is voegde niks toe aan het verhaal. Daarna schaamde ik me. Het was totaal irrelevant. 

Hokjes

Dat zette me aan het denken. Hoe zou ik, als heteroseksueel, zelf reageren als iemand continue zou benoemen dat ik op mannen val? Eerlijk: het lijkt me vreselijk. Want ik ben meer dan hetero. En P. is meer dan (les)bi. Niemand ontleent zijn identiteit aan één ding.

Niemand is alleen homoseksueel, of christen. We hebben een maatschappij ontwikkeld waarin we liefde constant in hokjes willen proppen. Kristen heeft groot gelijk. Laat dit bezinken, sta er bij stil en doe het eens zonder stempels. Je valt op mensen in plaats van geslacht. En liefde overstijgt alle hokjes.

En, wat vind jij? Laat je horen!