Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Open brief

Namens alle verkrachte
vrouwen: bedankt

W

Wat droeg je die avond? Ben je wel eens vreemdgegaan? Wanneer ging je naar de wc? En je zegt dat je een feestbeest was? Dit zijn vragen die het slachtoffer van Brock Turner in de rechtszaal naar haar hoofd geslingerd kreeg. Zij werd vorig jaar door hem aangerand, terwijl ze bewusteloos was. In de emotionele brief die zij deze week tijdens de rechtszaak voorlas, verweert ze zijn aanval dapper. VROUW ontving naar aanleiding van haar verhaal, deze indrukwekkende open brief.

"Lief slachtoffer,

Bedankt. Bedankt voor het doen wat ik niet kon. Bedankt voor het doen van aangifte. Bedankt voor het onder woorden brengen van de emoties die ik nooit goed heb kunnen verwoorden. Bedankt dat ik me niet alleen meer voel. 

Wat was het een troost om te lezen dat jij ook in verwarring was. Dat jij je ook niets meer kon herinneren maar toch heel zeker wist dat wat er gebeurd was, niet oke is. Als je het je niet herinnert, hoe kan je dan bewijzen dat je het niet wilde, vraag je jezelf af in je brief. Dat is een vraag waar ik jaren mee rond heb gelopen.

Soms twijfelde ik of ik het me allemaal verbeeld had. Maar dan dacht ik terug aan de dingen die ik me wel kan herinneren. Het moment dat ik wakker werd. Onder het bloed, in het bos. Aan dat hij me terug moest dragen naar de camping omdat ik niet meer kon lopen. Dan kon ik weer heel even in mijn eigen gelijk geloven.

Een stem

Toch is er altijd een stem in mijn hoofd geweest die me vertelde dat ik het over mezelf had afgeroepen. Dit was geen echte verkrachting. Bij een echte verkrachting word je van je fiets gesleurd en met geweld tegen de grond gehouden. Ik lag gewoon te slapen. Ik heb me niet verweerd. Ik heb geen nee gezegd. Hij had het vast niet goed begrepen, dat ik het niet wilde. Dus hoe kon ik hem dan als schuldige aanwijzen? Jij doet dat nu voor mij. En daar ben ik je eeuwig dankbaar voor.

Jij hebt de wereld laten zien waar ik niet toe in staat was: dat niet nee kunnen zeggen altijd een nee zou moeten zijn. Met mij zullen er zoveel vrouwen zijn die zichzelf te veel in twijfel hebben getrokken. Die zichzelf geen ‘verkrachtingsslachtoffer’ hebben durven of willen noemen. Jij hebt ons een stem gegeven.

De boodschapper

En wat ben ik trots, namens alle vrouwen voor wie jij spreekt, dat jij je niet van de wijs laat brengen. Dat je voor jezelf en voor ons blijft vechten. De woorden van Brock, van zijn vader en van zijn advocaat sneden. Ze waren zo herkenbaar. Jij was de boodschapper van slecht nieuws en daarom moest je het ontgelden. De vragen die ze je stelden: hoeveel je dronk, of je wel eens vreemdging, want je was een feestbeest toch, ik heb ze allemaal gehoord.

Soms was ik dapper en durfde ik voor mezelf op te komen. Ja ik drink graag, ja ik heb graag seks, maar nee dat betekent niet dat ik het wilde. Meestal hield ik mijn mond. Te onzeker over mijn eigen gelijk om voor mezelf op te komen. Jij geeft mij nu mijn gelijk. Jij hebt voor mij iedereen de mond gesnoerd. Bedankt daarvoor."

Jij op VROUW

Herken jij je in het verhaal van deze briefschrijfster? Deel dan hieronder jouw verhaal

Jouw verhaal 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!