Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Horrorclown
Foto: Hollandse Hoogte | AP | Associated Press
Open brief

'Hé clown, heb je enig idee
wat je die kinderen aandoet?'

journaliste

Hester Zitvast

D

De film It is op dit moment razend populair en dat heeft een groot nadeel: de horrorclown is weer gesignaleerd. Zo werd gisteren een horroclown gezien in Emmen en zijn er vanochtend twee horrorclowns opgepakt in Hulst. VROUW-collega Hester Zitvast schreef eerder al een brief aan deze enge clown. Want ze moet er al niet aan denken dat een van haar dochters zo'n gek tegenkomt... 

Beste clown,

Jeetje, daar zit je dan. Een volwassen man (of vrouw), helemaal onder de schmink. In een pakje dat je online hebt besteld of door je moeder hebt laten maken. Of misschien ben je zelf wel retehandig met naald en draad.

Bloeddoorlopen ogen

Je had het gehoord en gelezen; in diverse landen doken de afgelopen periode clowns op. Niet categorie Bassie van Adriaan, maar meer Stephen Kings It-achtige exemplaren. Met bloeddoorlopen ogen, uitgescheurde mondhoeken en puntige tanden.

Mes erbij; plaatje compleet. Het leek jou ook wel wat. Je had toch tijd over, geen echte levensinvulling en al sinds je geboorte een ziekelijke neiging tot pesten. En oh, oh, oh, wat pest het een stuk makkelijker als je onherkenbaar bent.

De stuipen op het lijf

Nou en daar ga je dus, je hebt uren voor de spiegel gestaan, je lijf in je nieuwe pakje gehesen, je mes geslepen, het wordt tijd om je woning te verlaten, Emmen in. Eens kijken of daar nog wat onschuldige kindertjes lopen die jij de stuipen op het lijf kunt jagen. Grote jongen (of groot meisje) dat je bent! Stoer ook.

Ik wil even wat tegen je zeggen, van moeder tot clown. 'Luister' je goed? Ik vind het echt super dat je jezelf ontwikkelt en een nieuwe hobby hebt gevonden. Uitdaging is goed voor de mens. Van lusteloos op de bank hangen wordt niemand wijzer. Hulde dus voor je enthousiaste inzet. Maar je zult op zoek moeten naar iets anders.

Levenslange angst

Die kinderen, die jij in je clownspak achterna zit, die slapen vannacht niet. En morgennacht ook niet. En misschien wel de hele week niet meer. Ze durven niet meer buiten te spelen. Ze ontwikkelen een levenslange angst voor clowns.

Ze gaan misschien wel in hun bed plassen en krijgen nachtmerries. Het licht mag niet meer uit en ze staan zes keer per nacht in paniek naast het bed van hun ouders die ze dan moeten kalmeren en vertellen dat jij écht niet het huis binnen kunt komen. Ze zijn doodsbang.

Andere kant van het verhaal

Begrijp je nu een beetje de andere kant van het verhaal? Daar had je vast nog niet over nagedacht, of wel? Maakt niet uit hoor, ik help je wel. Dus; je haalt nu als de sodemieter die laag verf van je gezicht en je trekt dat pak uit.

Mes weer in het messenblok en terug naar je bank. Ga maar wat zappen. Of beter: zoek een andere hobby. Ga tuinieren. Ga kippen houden. Maak een glas-in-lood-raam, bak een taart of borduur een boekenlegger. Maar alsjeblieft, houd op met dit absurde gedrag!

Liefs, Hester

Van de partners van VROUW