Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Open brief aan Olcay Gulsen
Foto: Screenshot uitzending RTL Boulevard
Open brief

Fat shamers beloven dat je tien kilo gaat afvallen?
Waarom Olcay, waarom?

journaliste

Hester Zitvast

Z

Zakenvrouw en modeontwerpster Olcay Gulsen schoof deze week aan bij RTL Boulevard om te praten over haar deelname aan het programma De gevaarlijkste wegen ter wereld. Maar dat vond de kijker helemaal zo interessant niet. Waar écht over gepraat werd, waren haar bolle wangen. Journalist Hester Zitvast schrijft Olcay – die beterschap belooft aan de fat shamers – een open brief. "Waarom Olcay? Waarom?"

Daar zat je, bij RTL Boulevard. Ik keek het terug om je betoog over zwanger worden op je 50ste te horen. Met de kersverse bevallig van Janet Jackson in gedachten, velden de mensen achter de desk namelijk een oordeel of dat nog wel kan, moeder worden op die leeftijd. Je vloog nog net niet van de Boulevard-bank af, licht schuimbekkend. Je had het over gelijke rechten, feminisme en vrijheid. Ik hoorde het met genoegen aan. Ik vind je wel een leuke powervrouw namelijk.

Ultieme gelijkwaardigheid

Je noemde jezelf een echte feministe en sprak van 'de ultieme gelijkwaardigheid voor vrouwen'. Want waarom zou een bijna hoogbejaarde Peter R. de Vries – ook op de bank – nog wél met een eventueel veel jongere vriendin een kindje op de wereld mogen en kunnen zetten en waarom is dat voor een oudere vrouw niet weggelegd? Ja ja, biologisch gezien wat lastig, dat begrijp ik zelf natuurlijk zelf ook wel. Maar hey; daar hebben we de medische wetenschap voor. Die hebben dat zo goed als opgelost. Daarbij: we worden toch steeds ouder? En als er maar genoeg liefde is voor zo'n kindje is, dan is bijna alles afgedekt.

Je straalde

"Ik vind vrijheid ook wel iets wat bij een mens hoort", zei je. En: "Laat iedereen gewoon doen wat hij zelf wil!". Hear, hear Olcay! Ik was het niet voor de volle 100% met je betoog eens, dat hoeft ook niet, maar de basis van je verhaal en je krachtige boodschap stonden. Ik weet nog dat ik naar je haar keek en bedacht dat ik misschien zelf ook maar weer een stuk van de voorkant moest halen. Zo'n lok is best leuk. En ik vond je er goed uitzien. Je straalde.

Kop boven het maaiveld

En toen pakten alle ongenuanceerde socialmedia-tokkies hun mobiel erbij en kreeg je de wind van voren. Je zou wel kunnen solliciteren bij Albert Heijn. Als hamster. Je werd Olleke Bolleke genoemd. En ene Gerben van den Bosch zei op Twitter dat je er niet uit ziet. Goed, dat weet je nou eenmaal als je kop in Nederland boven het maaiveld uitsteekt, dan gaat er gelijk een zeis overheen. Niets om je al te veel zorgen over te maken, lijkt mij, gewoon een stukje cultureel erfgoed. Maar wat mij wél zorgen maakt, is dat jij twee dagen later de fat shamers aanspreekt op hun gedrag. Door te zeggen dat je inderdaad bent aangekomen en er iets aan gaat doen…

Schreeuwlelijkerds

Waarom Olcay? Waarom? Is vrijheid niet iets wat bij een mens hoort? Moet niet iedereen gewoon doen wat hij of zij zelf wil? Dat waren toch jouw woorden? Ik voel 'm ook wel aankomen; afvallen is natuurlijk jouw invulling van vrijheid en doen wat je zelf wilt. Maar breng het dan alsjeblieft niet als reactie op een stel intens trieste a-sociale-social-media schreeuwlijkerds!

Olcay Gulsen | Screenshot uitzending RTL Boulevard

Hartstikke fout

Weet je Olcay; die tien kilo extra staan je prachtig. Dat je daar niet graatmager op de bank de ultieme beautyqueen zat uit te hangen, maar je uitte met een echte mening en een krachtig statement, dat onderscheidde je daar die avond. Dat statement maken had uiteraard ook gekund als je tien kilo lichter zou zijn, maar dat je nu het signaal afgeeft dat je dat dan ook maar weer door al het commentaar gaat nastreven, is echt hartstikke fout.

Pedagogische peptalk

Ik stel me zo voor dat mijn dochter van 12 dit meekrijgt. Dat ze een stoere vrouw hoort praten over gelijkwaardigheid voor mannen en vrouwen en doen wat je zelf wilt. Ik denk dat ik dan, als ze erbij was geweest, had gezegd: "Die vrouw, lieve Floor, die is zo'n zakelijk succes. Die heeft een doel voor ogen gehad, dat nagestreefd en zich door niets of niemand laten tegenhouden. Dus jij moet nooit het plan loslaten om een heel succesvol visagist te worden. Dat kun je namelijk." Dan had mijn pedagogische peptalk er weer opgezeten voor die dag en daar had jij dan een leuke rol in gespeeld.

Mooi en sterk voorbeeld

Maar dan dus twee dagen later… Hoe verklaar ik mijn meisje dat jij je gek hebt laten maken door een stel fat shamers? Dat je, ondanks dat je er zo mooi uitziet, tien kilo gaat afvallen – en dat zelfs belooft op Twitter? Je bent in alles wat je bent zo'n mooi en sterk voorbeeld voor de generaties jonge vrouwen van nu. Laat ze alsjeblieft zien dat je je door helemaal niemand op deze wereld laat wijsmaken dat je te dik bent. En Gerben van den Bosch en co: KOP DICHT!