Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Belga
Open brief

Scholen moeten niet uitgaan van gemiddelden,
maar kijken naar het kind

journaliste

Hester Zitvast

W

Weg met aanvullende eisen van scholen aan VMBO leerlingen die willen doorstromen naar de Havo. Wat een strak plan, ik ben zo ontzettend voor! Mag ik u ter illustratie van uw voornemen de wet te wijzigen aan iemand voorstellen? Mijn zoon Wouter.

School als bijzaak

Wouter is bijna 16 en doet dit jaar eindexamen Mavo – of VMBO-T zoals dat ook wel wordt genoemd. Ik zou hem willen omschrijven als een leerling type 'Een 5,6 is afgerond toch ook een voldoende?'. Hij kwam van een Havo/WVO brugklas en kelderde in no time wat tredes lager.

Ach, u kent ze vast wel, de kinderen voor wie school eigenlijk een bijzaak is. Niet omdat ze dom zijn, maar omdat ze puberen en hun hoofd overloopt met andere zaken. Die een waanzinnig sociaal leven leiden en terloops ook nog eens een blik op hun boeken werpen. En dan het liefst op de kaft, want erin? Pfff, dat is wel heel saai.

Wel oké...

15, het klinkt al als heel wat, maar hij heeft nog geen idee wat hij later wil worden. En kies met die insteek maar eens een beroepsopleiding. Iets doen wat je 'misschien wel oké lijkt', is dus gewoon wat gokken. Kijk, dat verklaart ook vast het hoge aantal uitvallers op veel opleidingen. Want wat weet je nou al over je toekomst als je pas 15 bent? Wat kost dat uitvallen op jaarbasis?

Hij wil heel graag Havo doen. Helaas niet zo graag dat hij daardoor uren en uren per dag zit te leren, maar dat kwartje valt bij pubers nou eenmaal niet zo lekker. Ik herken het wel van vroeger. Eerlijk is eerlijk; zijn vader en ik willen ook graag dat hij Havo gaat doen. Begrijp ons goed hoor; dat heeft niets met prestige te maken. Wij zijn geen ouders die het pad voor de kinderen uitstippelen en ze het liefst neurochirurg of minister van Onderwijs zien worden. Ze mogen van ons worden wat ze willen, als 'gelukkig' daar maar bij zit.

Uitrazen

Nee, wij willen dat hij Havo gaat doen omdat we een kind zien dat nog helemaal niet toe is aan een beroepsopleiding in een plaats hier minimaal 20 kilometer vandaan. Hij moet nog even uitrazen, onder onze vleugels.

Nu heb ik een goed contact met de school, met zijn leerkrachten en mentoren. De gouden driehoek noemen ze dat, o zo belangrijk voor kinderen op die leeftijd. Dat verdwijnt als hij naar een groot MBO gaat. Over twee jaar, na die aanvullende jaren Havo, is hij bijna 18. En op die leeftijd kunnen die twee jaar een wereld van verschil maken, dat weet u vast ook. Dan is hij vast iets serieuzer. Iets meer op zijn toekomst gericht. En dan ziet hij misschien in dat een 5,6 weliswaar een voldoende is, maar dat je ook best een hoger cijfer kunt nastreven.

Te vroeg geboren

Maar goed, we zitten dus op een lijn, u en ik, want het opwerpen van drempels voor de Havo zoals nu gebeurt door veel scholen, noemt u de omgekeerde wereld. Leerlingen moeten kunnen stapelen!

Waarom dan deze open brief? Wel, het is een pleidooi voor haast. Haast voor mijn zoon, maar ook haast voor alle andere kinderen die nu misschien op enkele tienden van punten gedwongen worden een beroepsopleiding te kiezen en de Havo aan hun neus voorbij zien gaan. Het mag toch niet zo zijn dat je kansen totaal anders liggen omdat je een jaartje te vroeg geboren bent? Ja schat, de minister was het al van plan, maar het was nét even jouw tijd niet...

Vuist op tafel

Er is nog geen blinde paniek hoor, wij hebben nog hoop dat hij dat gemiddelde van een 6,5 voor alle examenvakken wel gaat halen. Hij doet -op zijn manier- zijn best, wij zitten hem achter de broek en de school werkt ook op alle manieren mee. 'Maham, ik red die Havo écht wel!', zei hij pas nog. Hij ziet geen beren op de weg. Nooit eigenlijk. Vandaag zijn z'n tentamens begonnen, ik hoop dat hij het waarmaakt.

Dus Sander Dekker, waarom wachten tot het schooljaar van 2019-2020? Dat heeft vast met allerlei procedures en regels te maken, maar het is wel behoorlijk bepalend voor heel wat kinderen in Nederland. Wat mij betreft vuist op tafel en doordrukken die plannen.

Op alle vlakken zonde

Zoals neuropsycholoog Jelle Jolles al schrijft in zijn geweldige boek Tienerbrein: Scholen gaan uit van gemiddelden. Maar er zijn laatbloeiers en de breinontwikkeling van jongens loopt doorgaans achter op meisjes. En zo komen kinderen nog wel eens op te lage niveaus terecht. Charles Darwin, Thomas Edison, Albert Einstein: allemaal laatbloeiers!

En nou zeg ik niet dat er in mijn kind een potentieel wetenschapper verstopt zit. Maar ik zeg wel dat ik zeker weet dat het op alle vlakken zonde zou zijn hem nu al lukraak naar een MBO te sturen, omdat hij voor de Havo misschien nét die 0,1 punten tekort komt – maar dat dus echt heel graag wil gaan doen.

Neem het mee in de overwegingen! En voor nu bedankt voor de tijd.

Hester Zitvast