Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wat ik aan mijn dochter mee wil geven over de liefde
Foto: Hollandse Hoogte
Open brief

'Wat ik aan mijn dochter wil meegeven
over de liefde'

journaliste

Daphne van Rossum

T

Toen Mark Manson (32) trouwde met zijn grote liefde deed hij onderzoek onder 1500 langgetrouwden over 'ware liefde'. De Amerikaanse auteur ontdekte dat er aan een geslaagd huwelijk altijd regels ten grondslag liggen. Hoewel gescheiden wil journaliste Daphne van Rossum haar dochter Josephine (10) tien handvatten meegeven voor de liefde. En haar zo behoeden voor relatiefouten die ze zelf maakte.

1. Wees samen om de goede redenen

Is hij lief voor je? Houdt hij van jou? Houd jij van hem? Voel je vlinders in je buik? Vind je hem de mooiste, liefste en slimste op aarde? Dan mag het van mij, dan vind ik het goed. Niet omdat hij toevallig aandacht voor je heeft, omdat je vaak teleurgesteld bent.

Ik zei het je al eerder: je bent de mooiste en liefste meid op aarde. Hij moet wel van hele goede huizen komen om jouw hart te stelen. Houdt hij de deur voor je open? Heeft hij interesse in je leven? In jou? Verdiept hij zich daarin? Verrast hij je met een zelfgeschreven gedicht of een zelf gekookte maaltijd? Dan zal je mij niet meer horen.

Trouw niet omdat het zo hoort, of omdat iedereen om je heen al getrouwd is. Ook niet omdat je 35 bent en denkt dat je anders geen moeder meer wordt. Durf het los te laten. Die ene moet helemaal kloppen. Je hebt maar één leven en je zit zo vijftien of dertig jaar in een middelmatig of slecht huwelijk.

2. Heb realistische verwachtingen

De zin 'En ze leefden nog lang en gelukkig' gaat niet op in het echte leven. Een relatie kost best veel tijd en je moet er veel energie in steken. Het gaat niet vanzelf. Maar met de ene gaat het wel makkelijker dan met de andere. Zoek iemand met wie het makkelijk gaat, met wie het als vanzelf gaat. Iemand met wie je niet vaak ruzie hebt. Waar je mee kan lachen.

Eigen Beeld

3. De belangrijkste factor is respect

Laat hij jou in je waarde? Laat hij je zijn wie jij bent? En doe je dat ook bij hem? Vindt hij je mooi zoals je bent? Hoef je niet te veranderen, of af te vallen? Het is de kunst om iemand te accepteren voor wat hij is. Ook om hem te laten. Niet denken dat je hem kunt veranderen. Dat kun je niet en dat moet je ook niet willen. Het moet goed zijn zoals het is. Niet denken dat hij meer van je houdt als je dunner bent of denken dat hij wel bijdraait met de jaren, dat gebeurt niet.  

Wil hij geen kinderen? Hoor dat dan! Is hij niet sociaal en jij wel? Het zal allemaal best nog problemen kunnen geven, sluit daar je ogen niet voor. Respect gaat hand in hand met vertrouwen. Als je hem niet kan vertrouwen of hij jou niet dan heb je niks meer in die relatie te zoeken. Spreek niet slecht over hem als je niet tevreden bent, maar bespreek het met hem.

4 Praat open met hem

Als je niet met je man of vriend kan praten met wie dan wel? Vraagt hij wat er is als je stil bent en wil hij echt horen wat er is? Dan heb je de goede te pakken. Liefst eentje die je niet weg laat komen met een halfslachtig antwoord, maar echt doorvraagt. Als hij je een spiegel voor kan houden is het helemaal mooi meegenomen. Maar hoe dan ook: praat, praat, praat. Als jullie woorden opdrogen, dan is het einde oefening.

5. Een gezonde relatie bestaat uit twee gezonde mensen

Je aanstaande man (of vriend als je niet wil trouwen) gaat jou niet compleet maken. Dat moet je zelf doen. Ik zou je willen adviseren om lekker te reizen en je weg te zoeken. Ga niet zitten wachten op de liefde. Het komt vanzelf als je net even de andere kant op zit te kijken. Als je net even iets anders aan het doen bent.

Die andere persoon gaat jou ook niet gelukkig maken, dat moet je zelf doen. Hij voegt iets toe, maakt je leven een stuk fijner en leuker. Hij helpt je waar hij kan. Je moet je door hem gesteund voelen, maar je moet het zélf doen. Die instelling alleen al maakt je aantrekkelijk.

6. Geef elkaar ruimte

Laat hem met zijn vrienden uitgaan, doe jij dat ook met jouw vriendinnen. Jij hebt jouw werk, hij het zijne. Misschien wil je soms even iets alleen doen of wil hij alleen een mooie reis maken. If you love him set him free! Dan komt hij vanzelf terug bij jou. Maar hij mag natuurlijk nooit jouw vertrouwen beschamen. Of jij het zijne.

7. Jij en je partner zullen groeien. Omhels dat!

Als het goed is zal hij het beste in jou naar boven halen en jij in hem. Diep in je hart weet je waarom jullie elkaar zijn tegengekomen. Hij zal er alles aan doen dat jij je doel kan bereiken en je er niet vanaf houden. Hij zal je niet remmen, maar juist vleugels geven. Andersom moet je hem ook stimuleren en bijstaan.

8. Word goed in vechten

Ik ben het zelf niet eens met deze tip. Ik ben een beetje moe gevochten. Ik wil dat juist niet meer. Ik kan me ook voorstellen dat jij niet in een vechtrelatie terecht wil komen. Er is niks leuks aan een machtsstrijd. Maar ik vind wel dat je voor jezelf moet opkomen. Je niet op je kop moet laten zitten. Je hebt al goed kunnen oefenen met je grote broer! Je mag best van je afbijten.

9. Wees goed in vergeven

Ik vind 'Sorry' een heel tof woord, en soms moet je het ook gewoon kunnen zeggen! Aan trots heb je niks. Je kunt namelijk net zo’n heethoofd zijn als ik!

10. De 'kleine' dingen zijn belangrijk

Denkt hij aan de verjaardag van mensen die voor jou belangrijk zijn? Zet hij uit zichzelf de vuilnis buiten, of neemt hij ongevraagd boodschapjes mee? Ik vind het eigenlijk heel veelzeggend. Jij verdient iemand die goed voor je is. Ik hoop dat hij je in de morgen begroet met een kus, dat hij graag je hand vasthoudt en minstens een keer per week zegt dat hij van je houdt. Dat verdien jij!