Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Anneke Janssen
Open brief

'Beste Barbie en Michael,
een vechtscheiding is kindermishandeling!'

journaliste

Hester Zitvast

N

Nederland 'smult' van de vechtscheiding waar 'Barbie' (27) en de tien jaar oudere Michael momenteel in verwikkeld zijn. Tattoos worden overschreven met nieuwe liefdes en kersverse partners zouden worden bedreigd. Ervaringsdeskundige Hester Zitvast schreef het scheidende stel een open brief. Zou het haar lukken hun verstand te bereiken?

Beste 'Barbie' en Michael,

Ik kijk het nu een paar weken aan, zo vanaf de zijlijn. Jullie hebben zelf het podium gezocht om jullie leven tentoon te stellen en al jullie dagelijkse bezigheden te etaleren. Dus ik neem aan dat jullie het verre van problematisch vinden dat ik me er even mee bemoei. En het is ook een beetje van deze tijd dat de aanschouwer zijn/haar zegje mag doen, toch?

Auto-ongeluk

Het heeft mij altijd al verwonderd waarom jullie zo lang op de buis bleven. Een eigen huis, een huwelijk, een baby, nog een baby, een kroeg in Spanje... Er is blijkbaar iedere keer weer iets waardoor er weer een blik zendtijd wordt opengetrokken.

En ik blijf er zelf ook regelmatig even bij hangen, geef ik grif toe. Met open mond, dat wel. Het is als een auto-ongeluk op de andere rijbaan; je weet dat je beter niet kan kijken, maar je gaat er toch even langzamer voor rijden.

Rust, regelmaat en reinheid

Als er iets een ver-van-mijn-bed-show is, is het jullie leven wel. Doe mij (over het algemeen gesproken) maar rust, regelmaat en reinheid bijvoorbeeld. Nou, daar gaan we dus al compleet scheef. 

'Een dag niet over de rooie gegaan, is een dag niet geleefd', lijkt jullie motto. Die hysterie trekt publiek natuurlijk. Je gelooft het bijna niet. Zeggen ze dit echt? Doen ze dat werkelijk op tv? Hebben ze dan absoluut geen schaamte? Het is feitelijk gewoon één doorlopende circusact en dat scoort.

Netpanty

Ik vind het allemaal prima. Ook al open je naast de kroeg in Spanje een dierentuin op Texel, trek je je chihuahua een netpanty aan of baar je nog zestien kinderen met de camera erop; gewoon doen. Waar ik wél moeite mee heb, is het uitvechten van jullie recente breuk in de media.

Uiteraard vind je momenteel van alles van elkaar. Je bent gekwetst, hebt verdriet, wil dat natuurlijk in al je stoerheid niet laten merken en daarom schreeuw je je ellende om het hardst van je af.

Alimentatie

Dat past helemaal in het plaatje en zou ook zomaar weer kunnen leiden tot series als Barbie en Michael voor de rechter, Barbie en Michael in vechtscheiding en/of De alimentatiecrisis van Barbie en Michael.

Maar luister: Jullie.Hebben.Kinderen! En misschien zijn ze nu nog niet op een leeftijd waarop ze de kranten er op naslaan; die tijd komt wél. Dan hoeven ze niet alleen jullie kleurrijke verleden te verwerken, dan mogen ze ook nog eens tot zich nemen wat jullie allemaal over elkaar gezegd hebben.

Loyaal aan beide ouders

Kinderen zijn in theorie 100% loyaal aan beide ouders. Vraag een gemiddeld kind te kiezen en het antwoord zal zijn: 'Doe ik niet'. Terecht. Een kind kan niets met vuilbekkerij van papa over mama of omgekeerd. En een kind wordt er dood- en doodongelukkig van als de ouders slaande ruzie hebben.

Soms is het beter even een stapje terug te doen. Even uit de openbaarheid te treden en de rust te bewaren. Alles wat je nu over elkaar uitkotst, wordt vereeuwigd op internet

Kindermishandeling

Over een paar jaar kunnen jullie kinderen de scheiding die ze nu ongetwijfeld ook al in alle heftigheid meekrijgen, nog eens op hun gemak herbeleven. Dat wil je toch niet?

Jullie zijn ouders en daarmee heb je een verantwoordelijkheid. Een heel grote verantwoordelijkheid. Je kinderen confronteren met een vechtscheiding, staat wat mij betreft gelijk aan kindermishandeling. Gebruik je verstand! 

Wanklank

Zet je kinderen boven alles, gedraag je volwassen, bijt desnoods het puntje van je tong af en communiceer nou niet iedere wanklank met de buitenwereld. Of beter: voorkom die wanklank! Los de problemen op. Gun elkaar weer nieuw geluk en blijf met de gedeelde ouderliefde voor de kinderen zorgen.

Ik vrees dat het allemaal teveel gevraagd is, as we speak doen immers talloze andere scheidende ouders precies hetzelfde - die hebben alleen de media er niet bij als machtsmiddel.

Extensions

Maar ik doe desondanks met klem een beroep op jullie liefde voor de kinderen. Want die is er wel, toch? Nou, gedraag je daar dan naar. Scheiden kan ook echt zonder dat je elkaar aan de extensions door het slijk trekt.

Sterkte,

Hester

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iemand een open brief schrijven?

Dan kan dat hier!