Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tieners met cocktails
Foto: Hollandse Hoogte
Open brief

'Ik vind het nu wel mooi geweest
met de betutteling'

journaliste

Marjolein Hurkmans

M

Mensen vinden het maar moeilijk om hun kind(eren) van onder de 18 alcohol te verbieden. En steeds meer scholen geven de voorkeur aan een tienuurtje met alleen water en fruit. Wat Marjolein Hurkmans betreft, loopt het in Nederland gierend uit de hand met de betutteling. 'Wat is er gebeurd met vrijheid, blijheid?' 

"Ja, jij hebt van die gemakkelijke kinderen", zei een vriendin onlangs. Vlak daarvoor was ze leeggelopen over haar ontsporende dochter. Onvoldoende na onvoldoende, foute vriendjes, drankgelagen... En over drugs twijfelde ze. Het zou zomaar kunnen dat er ook nog eens regelmatig een pilletje inging. 

Een verwijt

Het voelde bijna als een verwijt. Een beetje pubermoeder dient het gewoon moeilijk met haar kinderen te hebben, anders tel je niet mee. Wie niks te klagen heeft over het kroost, hoort niet bij de club.

Ik moest daaraan denken toen ik dit weekend het verhaal las over mensen die het maar moeilijk vinden om hun kinderen te verbieden alcohol te drinken voor hun achttiende. Diezelfde vriendin houdt strikt de hand aan deze regel.

Een slag in de rondte

"Ik ben er dolblij mee dat het wordt ingevoerd", zei ze indertijd. "Ben ik voorgoed van mijn zorgen af." We zien wat ervan is gekomen. Haar dochter, toen 16 en per onmiddellijk drooggelegd, is nu op haar 20ste een feestbeest dat zichzelf ieder weekend een slag in de rondte zuipt.

We stonden toen al allebei aan de andere kant van de lijn. Ik was helemaal niet blij met die regel. Sorry, beste verstandige braaf naar de wet levende ouders, mijn alcoholbeleid met betrekking tot mijn kinderen bleef zoals het altijd al was.

Nix

Een biertje op een mooie zomeravond? Prima! Een wijntje bij het eten? Pak jij vast de glazen, dan trek ik een fles open. Vrienden die langskomen en een rondje willen varen met een fles prosecco om de feestvreugde te verhogen?

Geen haar op mijn hoofd die de fles afpakt en een preek begint over de gevaren van bubbels als je 17 bent. Doe even normaal zeg. Ik hield mij per definitie niet aan de Geen 18, dan nix-regel. Op drinken stond in mijn huis geen straf, dus hoefde het ook niet stiekem te gebeuren.

Zwalkend

Dat scheelde een slok op een borrel (sorry voor de flauwe woordspeling). Opstandig pubergedrag, recalcitrant in het geniep flessen tequila achterover klokken? Waarom zouden ze? Natuurlijk liep het weleens uit de hand. Er is echt weleens een kind zwalkend thuisgekomen na een avondje doorzakken. Een kind van 17 dus.

Paar glazen water laten drinken, teiltje naast het bed en paracetamol op het nachtkastje. Wie is er niet groot mee geworden? En nou zit ik daar dus mee, met die gemakkelijke kinderen… Alleen maar omdat ik zo verschrikkelijk burgerlijk ongehoorzaam was.

Joints

Het punt is een beetje dat ik trots ben op het Nederland waarin ikzelf ben opgegroeid. Het land van de vrijheid, wars van de betutteling. Het land waar je joints mocht roken en omdat het mocht, deed ik het niet. Ik vond het niet lekker.

Het land waar je best een fles wijn mocht kopen als moeder terwijl je ondertussen drie kinderen in het gareel hield bij de kassa omdat niemand dan dacht dat je - eenmaal de schuifdeuren gepasseerd - die flessen leeg zou gieten in de kinderkeeltjes. Ik ben groot geworden in een wereld waarin ik mezelf rustig door de Franse les heen breide, want dat mocht.

Suikerrijke drankjes

In Tilburg is een enorme commotie ontstaan. Op een basisschool hebben ze bedacht dat het goed is om als nieuwe regel te stellen dat alle kinderen voortaan water moeten drinken in de kleine pauze. Heisa! Een vader twitterde: 'Water is voor paarden.' Ja, nou ja…

De gemoederen zijn inmiddels bedaard. En ik vond het ook wel een beetje overdreven. Volgens mij is water ook uitstekend geschikt voor honden, konijnen en cavia’s. En zelfs voor mensen. Een heel gezond alternatief voor suikerrijke drankjes en zo. Maar betekent dat dat je mensen dan maar moet verplíchten om water te drinken?

Opstandig

Dat je als overheid, of school, kan zeggen: 'Je moet en je zal water drinken en anders niks?' Een beetje een recalcitrante persoonlijkheid, zoals ik, gaat daar alleen maar opstandig van aan de cola. En zo’n schoolkind gooit er toch ook een paar vloeibare suikerbommen in zo gauw niemand kijkt?

Zou het niet handiger en vooral Nederlandser zijn als iedereen gewoon zelf mag besluiten wat goed voor is en/of waar ze gelukkig van worden? Volgens mij zijn we allemaal slim genoeg om onze eigen beslissingen te nemen.

Goede voorlichting

Zorg gewoon voor goede voorlichting. Aan pubers: 'Alcohol is niet goed voor je hersenontwikkeling. Wees je daarvan bewust als je een biertje opent'. En aan ouders en basisschoolleerlingen: 'Gezoete zuiveldranken zijn slecht voor de tanden en je wordt er ook niet slanker van'.

En met die kennis in het achterhoofd kan iedereen dan verder lekker zelf doen wat ze willen. We wonen hier niet in communistisch China waar we allemaal met hetzelfde kapsel en hetzelfde uniform hetzelfde eten moeten drinken.

Betutteling

We wonen in een vrij land. Ik vind het nu wel mooi geweest met de betutteling. Daarvan zijn wij hier niet. Vrijheid, blijheid. Bemoei je lekker met je eigen zaken en voed gewoon je eigen kinderen op. Dan houd ik me wel bezig met de mijne. 

Ik vind water een gezond alternatief, maar soms hebben ze zin in sinas, melk of thee. Of in een biertje dus. En daar maak ik geen halszaak van. Ik ben een gemakkelijke moeder. Misschien heb ik daarom wel gemakkelijke kinderen...

Schitter jij straks op de rode loper?

Tien jaar VROUW vieren we samen met jou. En samen met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley. Op 30 oktober 2017 rollen wij (speciaal voor jou en je vriendinnen) onze feestelijke rode loper uit, tijdens een waanzinnige avond met topartiesten, meezingers, mode en beauty. Jij komt toch ook? Info en tickets hier.