Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Bas de Meijer | Hollandse Hoogte
Open brief

'Lieve fietsende ouders,
houd je aan de regels!'

A

Aan alle op de fiets naar school brengende ouders. Ten eerste wil ik jullie vertellen dat ik trots op jullie ben dat jullie niet tot de 'autokudde' behoren en sportief jullie geliefde kroost op de fiets naar school brengen! Als ik het kon had ik het gedaan; ideaal die extra meegenomen sportieve minuten van de dag. 

Helaas gaat mijn meisje naar een speciale school in de grote stad en zou mij dat vier uur per dag fietsen kosten. Kinderbeentjes fietsen nou eenmaal niet zo hard. Maar naast dat ik mij stoor aan de auto's die niet snappen hoe je auto moet rijden rond een school - lees: de hele weg is van hun, links en rechts de doorgaande weg blokkeren door niet gebruik te maken van de vele parkeerplekken bij school - houd ik ook mijn hart vast als jullie weer langs komen fietsen. 

Rakelings

Moeders die twee kinderen brengen, met zijn drieën naast elkaar fietsend, ook al komt er breed verkeer aan. Een vader die zoonlief met de fiets naar school brengt en gewoon rakelings voor een auto schiet omdat die haast heeft.

En dan dat andere fenomeen: fietsen over de autoroute? Hoewel er veel commentaar is op mensen die hun kinderen met de auto naar school brengen, vind ik ook dat er aandacht mag worden besteed aan ouders die hun kinderen verkeerd op de fiets naar school brengen. Kinderen kopiëren het gedrag van de ouders. Er gebeuren veel meer ongelukken als deze verkeersregels niet worden gevolgd. Veel meer dan als je de regels wel volgt.

Goede fietsvoorbeeld

Dus lieve fietsende ouders, leer je kinderen de juiste manier van deelnemen aan het fietsverkeer. Gebruik de fietspaden, gebruik de fietsstraten waar fietsers voorrang hebben, steek je vinger uit en haast je niet rakelings langs auto's. Want een kinderleven is veel meer waard! Dus als je 's morgens dit gehaaste ritueel altijd uitvoert: ga eens vijf minuten eerder weg en geef ze het goede fietsvoorbeeld.

Veel liefs,

Overbezorgde moeder Selena

Jij op VROUW.nl

Zit er in jouw pen ook een interessante open brief

Laat 'm dan hier achter!

Lees hier meer over gevaarlijke verkeerssituaties bij school.