Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Open brief

'Dotan, dit was echt heel dom,
maar nou is het klaar'

journaliste

Marjolein Hurkmans

L

Lieve Dotan,

Je kwam schokkend vaak voorbij op mijn tijdlijn de laatste dagen.Het verhaal over jouw teloorgang, kreeg ik van meerdere kanten. Ik las het, natuurlijk las ik het. En ik las ook de tweets en de vileine commentaren, ik las de verontwaardiging en zag de grappig bedoelde foto’s en filmpjes. 

Humor jongens, iemand is bezig kopje onder te gaan. Wat fijn dat we ons daar met z’n allen zo vrolijk over kunnen maken.

Verkneukelen

Had ie z’n kop maar niet boven het maaiveld moeten uitsteken. Dat vraagt erom, om eraf gemaaid te worden. En dat doen wij graag, wij mensen. Een ander de grond inboren, ons verkneukelen om de harde val van iemand die meer bereikt heeft dan wij, sneue individuutjes waarvan niemand de naam kent en die nooit iets hebben gepresteerd wat noemenswaardig is. Wij mensen wentelen ons maar al te graag in andermans leed. Alsof we zelf nooit iets stoms hebben gedaan.  En hoe hoger de boom, hoe harder de klap als we hem met z’n allen hebben omgezaagd.

Niet goedpraten

Ik ga niet goedpraten wat je hebt gedaan. Om met onze koningin te spreken: ‘je was een beetje dom’. Maar ik vind ook dat we de dingen wel een beetje in perspectief moeten blijven zien. Jouw ‘trollenleger’, zoals het in de media wordt genoemd, is nou niet bepaald een unicum. Ik ken hele gerenommeerde artiesten die zelf duizenden euro’s investeren in het opkopen van hun eigen platen zodat ze hoog binnenkomen in de hitlijsten, ik ken muzikanten die hun hele familie laten bellen naar radioprogramma’s om hun platen aan te vragen. Is dat een misdaad? Nou nee. Als je het geld of de uitgebreide familie hebt en je staat achter je product, dan wil je dat aan zoveel mogelijk mensen laten horen.

Je fantasie gaat met je aan de haal

Het is misschien een beetje vals spelen, maar om daar nou koppen voor te laten rollen… Het is ook een kwestie van onzekerheid natuurlijk: ben ik wel goed genoeg? Wordt mijn tweede album net zo goed ontvangen als mijn eerste? Je bent zo goed, als je laatste nummer. Wat nou als de mensen mijn nieuwe nummer bagger vinden? Leer mij muzikanten kennen, hoe creatiever iemand is, hoe groter de angst en het gebrek aan zelfvertrouwen. Want om creatief te zijn, heb je fantasie nodig. En die fantasie kan met je aan de haal gaan. Dan lig je zo’n beetje te mijmeren in je bed en voor je het weet, lig je aan lager wal geraakt in de goot.

Jij bent een creatief mens, dus je hebt die verbeeldingskracht in je. Ik kan ook enorm uit de band springen als ik mijn verbeelding een vrije val laat maken. Vooral verhalen waarin ik zelf een heldenrol vervul zijn favoriet. Je kent dat wel: dat ik zo’n beetje zit te verzinnen dat die ene persoon in de straat in de gracht valt en dat ik dan onmiddellijk het water induik om hem te redden en dat hij dan toevallig een uitgever is die mij meteen een contract aanbiedt voor vijf lijvige romans die ik vervolgens schrijf en dat ik dan in DWDD wordt onthaald als de Isabel Allende van de Lage Landen… En dan win ik de Pullitzerprijs en mag ik eindelijk op het boekenbal komen…

Ken je het boek ‘Kees, de jongen’? Prachtig verhaal over een Amsterdams ventje die van precies hetzelfde euvel last heeft. Net als jij. Want dat is wat jou nu ook is overkomen. Je fantasie is met je aan de haal gegaan.

En toen was jij Kees...

Ik vermoed dat het zo een beetje is gegaan. Je zat in dat vliegtuig naast een meisje dat naar muziek luisterde via een koptelefoon. En jij dacht: stel nou dat het mijn plaat was, waar ze naar luisterde… En toen werd je ‘Kees, de jongen…’ En je las over een kind met een ernstige ziekte en je vroeg je af: ‘wat als dat kind nou fan van mij was. En dat ik dan voor hem echt iets kon betekenen…’ Hoppa, daar was Kees weer.

En nou door...

Dotan, het was echt heel stom van je om dat trollenleger te gebruiken om je helden fantasieën de wereld in te sturen. Zoiets komt altijd uit, altijd! Ik kan het niet mooier maken. Je bent een leuke jongen en je maakt mooie muziek en je mag van mij fantaseren tot je een ons weegt, maar dromen zijn geen werkelijkheid. Ik vind het heel goed van je dat je in het openbaar je excuses hebt gemaakt. Maar ik hoop ook dat je een wijze les hebt geleerd: eerlijkheid duurt het langst. En nou gewoon meer mooie platen maken. Er zijn heel veel mensen die echt troost vinden in je muziek. Die hoef je er niet bij te verzinnen. En het zou zonde zijn als je nou ergens in een holletje kruipt en nooit meer een noot op papier zet. Kop op, schouders eronder en door.