Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Dana Press Photo
Open brief

'Mijn hart huilde
bij de woorden van koningin Máxima'

Coordinator Online

Merel Schut

H

Het is tijd voor een ode aan koningin Máxima, die door een moeilijke tijd gaat na het overlijden van haar zusje. 

Gisteren bekeek ik een video waarin onze koningin voor het eerst sinds het overlijden van haar zusje Inés de pers weer te woord stond. In Groningen was ze op werkbezoek in het UMCG-ziekenhuis. Ze verscheen voor de camera en vertelde zichtbaar geëmotioneerd over het verlies van haar zusje. ''Mijn kleine lieve begaafde zusje Inés was ziek. Ze kon geen vreugde vinden en ze kon ook niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden." 

Mijn hart huilde, vooral door deze woorden: ''Ze kon geen vreugde vinden." Het verdriet druipt van die woorden. Misschien raakt het me extra omdat ik zwanger ben en mijn hormonen door het dak schieten, maar volgens mij was ik niet de enige die het niet droog hield bij de beelden. 

Volgens mij denkt iedereen, bij een dergelijk bericht van overlijden, aan degene die zij ooit verloren. Je zus, broer of een ouder verliezen is één van de ergste dingen die je kunnen overkomen en niet in woorden uit te drukken. Maar die woorden wel uitspreken, ten overstaan van camera's en een vreemd publiek: het lijkt me niet te doen. 

Kwetsbaar

Op Twitter zag ik reacties op het filmpje voorbijkomen. 'Wat is onze koningin toch dapper, wat durft ze zich kwetsbaar op te stellen'. De koningin bedankte iedereen voor de steun, de kaarten, het medeleven en het respect dat is getoond voor haar familie. ''Dank, dank, dank.''

Hollandse Hoogte

 

Zou het helpen, als koningin? Alle steunbetuigingen en opgestuurde kaarten? Brieven van mensen die ook een familielid verloren? Die haar op het hart drukken dat het gemis ooit slijt? Dat ze het ooit misschien een plekje kan geven? Ik hoop het zo, dat al dat medeleven nog enige vorm van troost biedt aan onze koningin.

Terwijl ik de video 's avonds op de bank aan mijn vriend laat zien (die het ook niet droog hield....), blijft het gevoel van bewondering voor Máxima bij me hangen. Het deed me ook denken aan de beelden van onze Koning, die zichtbaar geëmotioneerd met Wilfried de Jong over het verlies van zijn broer Friso sprak. Niet vaak zagen we bij het Koningshuis zoveel emotie. In je eentje rouwen is al moeilijk genoeg. Laat staan als alle ogen en camera's op je gericht zijn.

Ik overwoog om een kaart te kopen om haar vertellen hoezeer ik met haar meeleef en hoeveel bewondering ik heb voor haar kracht.

Ik hoor de cynische reacties van mensen die niet zo koningshuisgezind zijn al in mijn achterhoofd. Maar het tonen van deze mate van kwetsbaarheid ('het zijn ook maar mensen'), verdient in mijn ogen niets dan lof en bewondering. 

Beyoncé

Ik zag net een bericht voorbijkomen dat meldde dat koningin Máxima gisteravond met prinses Amalia losging op het concert van Beyoncé en Jay-Z in de Johan Cruijff Arena. Wat hoop ik dat ze samen heel hard hebben meegezongen met deze tekst: Who run the world? Girls​!

Die kaart voor Máxima gaat vanavond trouwens op de post naar Villa Eikenhorst in Wassenaar.

Gerelateerde onderwerpen