Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Anneke Janssen
Open brief

'Giel, word nou eens volwassen!
Sterke vrouwen zijn niet eng'

journaliste

Marjolein Hurkmans

G

Giel Beelen maakte een flauwe woordgrap over Madonna die gisteren haar zestigste verjaardag vierde. Hij noemde het popicoon 'Omadonna'. Tot ongenoegen van schrijfster Saskia Noort die de presentator ageshaming verweet. Voor Marjolein Hurkmans een reden om de presentator een open brief te schrijven.

Lieve Giel

Ik vond jou lange tijd iets vertederends hebben; zo’n obstinaat weerbarstig pubertje dat overal een beetje tegenaan schopt, maar stiekem huilt bij Bambi, als z’n moeder wordt vermoord. Een tough cookie met een zachte kern. Geef zo’n kind wat liefde en het bloeit op. Zoiets… En van pubers kan een mens veel hebben. Ik tenminste wel. Ze bedoelen het allemaal niet zo slecht; ze roepen maar wat. Pubers hebben zoveel onzekerheden en angsten. Die moeten heel hard schreeuwen om de inwendige stem die ze steeds influistert dat ze niks voorstellen, te overstemmen.

En dus haalde ik mijn schouders op en zuchtte ik diep als je weer eens iets raars deed in de studio of iets ongenuanceerds riep: ‘Ach gut, die Giel. Kan iemand onderhand eens zijn armen om die schoudertjes slaan en zeggen dat het allemaal echt wel goed komt? Misschien een beker warme chocolademelk voor hem maken? Nee hè, is-ie weer een studio uitgeschopt…’

Geloof in jezelf

Inmiddels ben je echter de veertig gepasseerd. Het vertederende is er wel zo’n beetje vanaf. Je hebt een vriendin en een kinderwens. En daarnaast doe je ook echt wel dingen die ik bewonderenswaardig vind. De Beste Singer-songwriter vond ik een steengoed programma en de versie die je daarna maakte voor Youtube bleek een gouden formule.

Goed zo Giel, zie je wel dat je wat kan. Je bent niet meer dat jongetje dat zit te miezeren op een zolderkamertje. Het wordt alleen tijd dat je er zelf onderhand ook eens in gaat geloven. Je hoeft geen onaardige dingen te zeggen over mensen. Je hoeft niemand naar beneden te halen om jezelf beter te voelen. Je bent goed zoals je bent.

Het kon ook echt niet

Want die verouderingsfoto van Madonna en de woordspeling 'Omadonna' ter ere van haar zestigste verjaardag, Giel, dat kon natuurlijk echt niet. Ik weet dat Saskia Noort je al de oren heeft gewassen, maar in dit geval ben ik het ook echt met haar eens. Madonna is een keihard werkende topartiest. Dat was ze al toen ze twintig was en dat is ze ook nog nu ze zestig is. Hoe oud ze is, heeft niks te maken met haar verdienste voor de popmuziek.

Jij, die ook ooit in een interview zei het niet op een dikke vrouw te kunnen (‘want die hebben geen doorzettingsvermogen’), zou toch juist bewondering moeten hebben voor de enorme zelfdiscipline die deze superster aan de dag legt. Een strak in het vel zittende hitmachine, wat heeft dat met haar leeftijd te maken? We betreurden met z’n allen de dood van David Bowie en Prince omdat ze, met respectievelijk 69 en 57, nog zo jong waren en nog zoveel hadden kunnen betekenen voor de muziek. Madonna leeft nog en blijft zich vernieuwen en dan gaan we haar ineens ‘Omadonna’ noemen?

Flauw

Ik vond de woordspeling trouwens ook ontzettend flauw. Madonna’s kinderen hebben zich nog niet voortgeplant, dus hoezo ‘oma’? Volgens mij moet je eerst kleinkinderen hebben voor je die titel mag voeren. En dan die foto erbij. Giel, waarom? Waarom een foto zo bewerken dat een mooie oudere vrouw op leeftijd er ineens uitziet als een oud wrak? Dat doe je toch ook niet met de foto’s van George Clooney of Brad Pitt? Dat zijn mooie mannen op leeftijd en daar hebben we bewondering voor. Je zult maar opdrogen als George… Dat wil toch iedere man?

Wat mij betreft verdient Madonna die bewondering ook. Geloof me, ik ben jonger, maar mijn foto’s hoef je niet eens te bewerken om me er lullig uit te laten zien. Een beetje een onvoordelige lichtinval en een onbewaakt moment waardoor ik geen tijd heb gehad om een voordelige pose aan te nemen, en het leed is al geschied. Maar waarom zou je me dat aan willen doen? En waarom doe je dat Madonna dan wel aan? Omdat schoonheid en de vergankelijkheid daarvan voor vrouwen belangrijker is dan voor mannen?

Geef haar de credits

We leven in 2018. Vrouwen hebben evenveel capaciteiten als mannen, ze blijken prima te functioneren op alle gebieden. En ondertussen worden ze nog steeds afgerekend op hun uiterlijk. Niemand maalde erom toen er een onvoordelige foto van Johnnie Depp werd geplaatst waarop hij er ietwat verloederd uitzag, iedereen viel over de foto van Roxanne Hazes waarop haar dijen te stevig zouden zijn. Dat Jim Kerr allang niet meer een jonge God is, zal iedereen worst wezen maar het schommelend gewicht van Anouk of Beyoncé is het gesprek van de dag.

En wij vrouwen weten dat. Dus vechten we als leeuwinnen om de tand des tijds te bestrijden, want louter gewaardeerd worden om wat we kunnen en niet om hoe we eruit zien, is een utopie die nog mijlenver van ons is verwijderd. Slechts een enkeling lukt dat. Madonna bijvoorbeeld. Geef haar dan ook de credits. Een vrouw van 60 die beeldschoon is en getalenteerd; er is geen enkele reden om die naar beneden te halen.

Is het angst?

Of het moet angst zijn. Mannen schijnen mooie, sterke vrouwen imponerend te vinden. Dat kan natuurlijk, dat ze je bang maakt. En dat daardoor dan dat puberale van je weer boven komt. Maar man, zet je daar nou eens overheen. Word volwassen! Dat is ook handig als die kinderwens wordt vervuld. Kinderen hebben echt baat bij een vader die zelf droog is achter de oren. De wijsheid komt met de jaren, zegt men.

Het wordt tijd dat je onderhand eens twee keer nadenkt voor je wat roept. En anders ga je gewoon weer lekker jonge talenten coachen, want dat deed je fantastisch. Mocht je dan een keer weer overvallen worden door je recalcitrante trekjes, dan kom je maar gewoon even een kop warme chocolademelk drinken aan mijn keukentafel en gooi je het er allemaal uit. Doen mijn kinderen ook. Maar dat hoeft niet per se op de radio.  

Jij op VROUW

Heb jij ergens een sterke mening over en zou je weleens een open brief willen schrijven?

Stuur ons een berichtje