Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Steffi van boer zoekt vrouw, tiende seizoen
Open brief

'Steffi, jouw
onzekerheid raakt me'

journaliste

Marjolein Hurkmans

V

VROUW-collega Marjolein Hurkmans schrok van de onzekerheid van Boer zoekt vrouw-kandidate Steffi (28), die nauwelijks kon geloven dat ze 49 brieven heeft gekregen. Ze schreef Steffi een open brief: 'Je bent prachtig!'

Lieve Steffi

Ach lieve Steffi toch, ik schrok er helemaal van toen jij gisteren in de uitzending van Boer zoekt vrouw zei: 'Nou, er zijn wel mooiere vrouwen dan ik, toch?’. Je keek met je poppensnoetje in de camera en de onzekerheid spatte ervan af. En dat je toch nog zoveel brieven had gehad, kon je duidelijk ook al niet geloven. Want wat moeten die mannen met jou?

De mooiste

Meisje, meisje. Je weet toch wel dat je de allermooiste van de wereld bent? Dat heeft toch wel ooit iemand tegen je verteld? Ieder mens verdient het om te denken dat hij/zij de mooiste is van iedereen. Dat horen papa’s, mama’s, opa’s en oma’s te vertellen.

Net zo vaak tot het kind het gelooft. Want als jij al niet overtuigd bent van jezelf, hoe moet je dan ooit een ander ervan kunnen overtuigen dat je het waard ben om van te houden? Het raakt me, die onzekerheid van jou.

Stoel

Ik moest denken aan mijn kinderen, toen ze als prille pubers ervan overtuigd waren dat er nooit iemand op hen verliefd zou worden. Alle vriendjes en vriendinnetjes waren immers knapper, leuker en slimmer dan zij.

Mijn prachtige kinderen, de mooiste mensen die ooit op deze aarde hebben rondgewandeld, gingen stuk voor stuk door die fase van 'Ik ben waardeloos' (de jongste is daar trouwens nog steeds niet overheen). Hun vader pakte een stoel en zei: "En nu er bovenop gaan staan. Ik wil dat je hardop zegt: 'Ik ben geweldig!'"

Onzekerheid

We lieten het ze net zo vaak herhalen tot ze er een klein beetje in gingen geloven. Een klein beetje was voldoende. Helemaal die angel van onzekerheid eruit trekken, kun je toch niet als ouder. Maar ze vonden zichzelf uiteindelijk wel iets leuker dan daarvoor.

En toen ze vervolgens iemand tegenkwamen die tegen hen zei: ik vind jou de mooiste van de wereld, renden ze niet zenuwachtig de andere kant uit. Misschien geloofden ze het niet helemaal, maar ze stonden wel open voor die bewondering en uiteindelijk werden ze hartstikke gelukkig.

Ouderwets gezichtje

Lieve Steffi, je bent zo leuk. Je hebt zulke mooie ogen en van die schattige krulletjes. Het zou me niet hebben verbaasd als je 500 brieven meer had gehad. Je hebt wat mijn moeder zou noemen 'een ouderwets gezichtje'. Dat bedoelt ze positief. Het is de tegenhanger van 'een goedkoop gezichtje'.

Kortom, je bent prachtig. Je zou me er een groot plezier mee doen als je even een stoel zou willen pakken en daar bovenop zou klimmen. Schreeuw het gewoon de ruimte in: 'Ik ben geweldig!'. Net zo lang tot je er zelf in gelooft. Want die mannen die voor je schreven, vinden dat ook.

Witte paard

En een van hen is misschien wel jouw prins op het witte paard. Als die je straks vertelt, hoe mooi hij je vindt, dan hoop ik dat je hem gewoon gelooft; dat jij ervan overtuigd bent dat je zijn liefde waard bent, zoals hij die van jou waard is. Want dat ben je! En dan leven jullie nog lang en gelukkig. Dat gun ik je zo!