Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Yvon Jaspers
Foto: Hollandse Hoogte
Open brief

'Dat was
een beetje dom, Yvon'

eindredacteur

Mariët Oosterwijk

B

Beste Yvon, deze Open brief schrijf ik naar aanleiding van jouw 'optreden' in Pauw gisteravond. Ik moest denken aan Jack Spijkerman, aan Twan Huys... Collega's van jou die op een gegeven moment ook hun plek niet meer kenden en uiteindelijk door het publiek niet meer werden gepruimd... Zal jou na gisteravond hetzelfde lot zijn beschoren?

Ik ben van mening dat iedere BN'er een bepaalde hoeveelheid kijkerscredits heeft. De een meer dan de ander, maar er zit een max aan. Altijd. En ga je daaroverheen, dan kun je wel inpakken. En voor jou zou dat moment heel goed weleens gisteravond geweest kunnen zijn.

Drama

Want, beste Yvon, hoe in hemelsnaam heb jij daar jouw verhaal kunnen doen met de vader en oom van Anne Faber tegenover je aan tafel? Kun je mij dat uitleggen? Wellicht wist je niet wie jouw tafelgasten waren - zo niet, waarom was je daarin niet geïnteresseerd? - maar dan nog...

Had je met jouw 25 jaar aan tv-ervaring - jaja dat weten we nu wel - niet kunnen improviseren en kunnen zeggen tegen Wim en Hans Faber: "Ik zag pas toen ik eenmaal aan deze tafel zat, dat jullie mijn medegasten zijn. Ik besef dat mijn onderwerp totaal in het niet valt bij wat jullie is overkomen.

Ik zou bij dezen graag 'mijn zendtijd' aan jullie geven, opdat we alle aandacht kunnen geven aan een drama van ongekende proporties. Opdat de echte verantwoordelijken maar heel snel alsnog hun verdiende straf mogen krijgen. En dat jullie prachtige Anne, dankzij jullie boek, nooit zal worden vergeten."

Kettinkje

Want díe houding, Yvon Jaspers, zou jou hebben gesierd. Want wat is een 'verstoorde werkrelatie' - hoe durf jij daar op die plek tranen over te plengen - nou vergeleken bij een totaal lamgeslagen vader, die zijn zwaar gehavende dochter in het mortuarium slechts herkende aan haar lengte? En aan haar duim? Die nog maar een ding wil en dat is dat zijn enige dochter haar voeten weer op zijn schoot legt?

Zijn dochter die hij op haar achttiende verjaardag een gouden kettinkje met diamantje had gegeven, zodat zij dat - in geval van geldnood - kon verkopen om weer veilig thuis te kunnen komen? Díe informatie, beste Yvon, had jou nederig moeten stemmen.

Nederigheid die jij mijns inziens aan de Pauw-tafel had moeten tonen. Ik vrees dat sinds gisteravond niet alleen de relatie met jouw werkgever is verstoord, en dat heb je toch echt helemaal aan jezelf te danken. Ps: en zeg eens eerlijk, had je je nou echt expres ook nog gekleed in het wit, kleur van de onschuld?

Update: diezelfde dag kwam KRO-NCRV met een charmeoffensief (om de aandacht van de getroebleerde werkrelatie met Yvon af te leiden?). De omroep deed er namelijk een persbericht uit waarin staat dat de opnamen van het 11de seizoen 'Boer zoekt vrouw' en 'Onze boerderij'  zijn begonnen. En daar zijn mijn collega Maarten Steendam en ik natuurlijk erg blij mee!

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een Open brief in jouw pen?

Schrijf 'm dan hier!