Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte/Jessica Peterson
Open brief

'Beste jarigen op Facebook,
houd op met dat gebedel!'

journaliste

Marjolein Hurkmans

E

En weer meldt Facebook dat er drie mensen jarig zijn vandaag. En dat die drie feestvarkens dus heel graag willen dat jij even een leuk bedragje overmaakt naar het goede doel van hun keuze. Marjolein is er helemaal klaar mee!

"Er is iemand jarig in mijn vriendenkring. Nou ja, vriendenkring… Mijn social media-vriendenkring dus. Daar zitten heus wel mensen tussen met wie ik weleens een kopje koffie drink, maar het gros heb ik in geen jaren gezien. Van sommige Facebook-connecties weet ik niet eens meer waar ik ze van ken!

Geld

Op optimistische dagen stuur ik zo’n (onbekende) jarige een gezellig plaatje met gefeliciteerd eronder zodat het feestvarken een rits aan virtuele ballonnen te zien krijgt. Gezellig. Kleine moeite, mits ik het niet te druk heb en het er geen 25 op één dag zijn.

Maar tegenwoordig is dat dus niet meer voldoende. Want tegenwoordig wil men geld zien. De een na de andere jarige job begint namelijk een inzamelingsactie voor het goede doel: 'Hallo, ik ben jarig. Kun je meteen even wat overmaken naar de dierenbescherming/nierstichting/Amnesty International/het Aidsfonds?'

Gierig

De eerste keer dat ik die melding kreeg, heb ik het nog gedaan ook. Die kwam van een collega die 60 werd en ik vond het een sympathieke vraag. 20 euro via iDEAL naar het goede doel. Hoppa, jij een feestje, zij een feestje.

Maar toen kwamen de volgende verzoeken. Ik ben echt niet gierig en kan bovendien moeilijk 'Nee' zeggen. Ik steun op maandelijkse basis een hele reeks aan goede doelen, waaronder alle bovengenoemde.

Onhandelbaar

Ik heb ergens een bejaard manegepaard rondlopen dat ik in de wei houd, een ezel die ik van z’n natje en droogje voorzie en ik ben het financiële adoptiebaasje van een onhandelbare Dobermann Pinscher. En mijn wederhelft betaalt nu al zo lang voor tenten in Afghanistan dat we daar zo ongeveer vijf campings moeten bezitten.

Dan neem ik ook nog eens bij drie verkopers de Daklozenkrant af zodat we daar aan het eind van de maand drie dezelfde van hebben, en in de kast staat een potje cash voor de collecte. Kortom, ik vind dat ik mijn bijdrage aan een betere wereld al behoorlijk lever.

Feestje

Natuurlijk, als jij jarig bent en je vraagt of ik op je feestje kom en of ik in plaats van een cadeau voor jou te kopen, geld wil besteden aan een doel van jouw keuze, dan doe ik dat.

Maar het punt is: al die Facebook-vrienden die zo’n actie aan hun verjaardag verbinden, geven helemaal geen feestjes! Of misschien wel, maar dan ben ik er niet voor uitgenodigd. Wat ik snap, want zij kennen mij net zo 'goed' als ik hen.

Uitrekenen

We komen niet bij elkaar over de vloer en al helemaal niet als er wat te vieren valt. Ik zou dus sowieso geen cadeautje voor ze kopen. Waarom zou ik dan wel een evenredig bedrag moeten overmaken aan een goed doel?

Ik zat eens te rekenen: ik heb 845 vrienden op Facebook. Als ik voor al die verjaardagen 20 euro overmaak, dan kost me dat per jaar dus 845 x 20 =16.900 euro. Bijna 17.000 euro!

Nachtmerrie

Daar loop je toch op leeg? Dat is ieder jaar een nieuwe auto en dan heb je nog geld over voor de vakantie ook. 1400 euro per maand! Daar kan een heel gezin van leven. Kassa voor de goede doelenorganisaties natuurlijk, maar een absolute nachtmerrie voor mijn portemonnee.

Dus sorry, lieve vrienden en vage(re) bekenden. Ik doe er niet meer aan mee. Ga lekker met een collectebus langs de deuren als je echt je steentje wil bijdragen. Dan haal ik direct mijn potje cash uit de kast. Beloofd. Maar houd op met dat gebedel op Facebook!"