Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kylie toen ze in Amsterdam was
Foto: Anko Stoffels
Open brief

Onze Daphne pakte een terrasje met Kylie:
Alsof je een vriendin was!

journaliste

Daphne van Rossum

V

VROUW-redacteur Daphne van Rossum was toch even een potje trots toen Kylie Minogue (51) afgelopen weekeinde op Glastonbury als hoofdartiest aantrad: "Als een feniks ben jij na borstkanker uit de as herrezen. En ik heb toch maar mooi even een terrasje met jou gepakt."

Lieve Kylie,

Veertien jaar geleden had je al op het legendarische Glastonbury Festival zullen staan, maar je moest destijds wegens ziekte annuleren. Tijdens de 175 minuten durende set op Glastonbury dit weekeinde refereerde je daar geëmotioneerd aan.

Tranen

Vechtend tegen de tranen vertelde je over de diagnose borstkanker die je kreeg toen je 37 was. Het bezorgde velen kippenvel. Wat een ode aan de menselijke veerkracht! 

"Het was de bedoeling dat ik hier in 2005 zou staan. Door omstandigheden kon dat helaas niet. Ik zou wensen dat het anders was, maar zo is het leven nu eenmaal. We zijn nu allemaal samen. Hier op dit moment."

Oorworm

Het optreden bracht mij terug naar een zomerse dag in 2000. Je was 32, nog niet ziek en deed Amsterdam aan om promotie te maken voor jouw album Light years, een vrolijke up-tempo plaat, waarin je terugkeerde naar het geluid van je grote doorbraak in 1988 met I should be zo lucky.

Het nummer dat je nooit meer uit je hoofd kreeg als je het eenmaal had gehoord. Het is een echte earwurm zoals Engelsen dat zo mooi zeggen; een worm die zich in je oor nestelt. Een 'Kylie-worm'. Er zijn slechtere..

Terrasje

Ik was niet per se een fan van jouw muziek, maar werd dat wel van jouw persoonlijkheid nadat ik met jou op een terrasje in de zonnige hoofdstad belandde.

Zo zonder make-up en in je gewone kloffie leek je in de verste verte niet op de glamour-vamp die je bent als je op een podium staat, of op een cover straalt. Maar een potje knap en charmant dat je was! Poeh!

Spitsvondig

Niemand op het Amsterdamse terras keek op of om toen je elegant aan een koekje zat te knabbelen en hartelijk lachte om een van je eigen spitsvondigheden. Want spitsvondig dat ben je. En slim.

Ik durf het nu wel te zeggen: ik had een girl crush op je, was enorm onder de indruk van je frêle verschijning in combinatie met je krachtige persoonlijkheid. Wat een leuke, intelligente vrouw zat er tegenover mij! En zo 'gewoon' en benaderbaar. Net of ik met een vriendin zat te kletsen. Ik had het gevoel dat ik je alles kon vragen.

Opgeheven hoofd

Je vertelde dat je het heerlijk vond om in Amsterdam gewoon op straat te kunnen lopen: "In Australië of Engeland kan ik niet over straat, maar hier, in Amerika of Frankrijk voel ik me een heel ander mens. Ik loop er met opgeheven hoofd.

En als mensen toch staren denk ik dat er misschien wat tussen mijn tanden zit, of dat er voedselresten aan mijn gezicht kleven. Haha! Soms is het een opluchting om even te vergeten dat je beroemd bent."

Moeder worden

We hadden het ook nog even over jouw struggle met mannen. Je had relaties met beroemde mannen als Neighbours-tegenspeler Jason Donovan, INXS-zanger Michael Hutchence en popster Lenny Kravitz en werd soms slecht behandeld. "Het is niet zo dat ik me door mannen laat kneden", betoogde je fel. "Ik sta op eigen benen, maak mijn eigen keuzes."

Toen dacht je nog niet aan trouwen en kinderen krijgen: "Ik ben vreselijk snel verveeld", giechelde je een beetje samenzweerderig. "Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit thuis zit. Toen ik jong was, wist ik zeker dat ik ooit moeder zou worden.

Relatie

Maar nu op mijn 32ste ben ik daar niet zo zeker meer van. Ik leef meer in het moment, ben spontaan en haat verplichtingen. Pas als ik de ruimte krijg kan ik me aan iemand binden. Of mensen daar problemen mee hebben? Volgens mij is het sowieso al moeilijk om met mij een relatie te hebben.

Zit je lekker ergens samen te eten, word je constant onderbroken en lastiggevallen. Ik vind het ook niet leuk, maar ben er aan gewend. Ik heb een manier gevonden om er mee om te gaan, maar voor iemand anders moet het reuze vervelend zijn."

Nasleep

Ik ben zo blij voor jou dat je met 51 alsnog happy bent in de liefde (Kylie is samen met de Britse mediaondernemer Paul Solomons, red.) , maar ook verdrietig voor jou dat je nog elke dag moet leven met de nasleep van jouw ziekte. In de Sunday Times Style vertelde je dat je door jouw behandelingen geen kinderen meer kunt krijgen.

"Hoewel het niet op de agenda stond, heeft het wel alles veranderd. Ik wil niet zwelgen in zelfmedelijden, maar ben wel benieuwd naar hoe het geweest zou zijn geweest om kinderen te hebben."

Gelukkig ben je weer helemaal alive and kicking. Iets waarvan je veertien jaar geleden alleen maar durfde te dromen! Zo trots op jou: kleine grote dame! Go Kylie go!