Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Opgebiecht

'Wij ontvluchten onze vrienden
op Koningsdag'

K

“Koninginnedag was jarenlang een van mijn favoriete dagen. Het was in mijn herinnering ook bijna altijd mooi weer. De dag waarop ik me voor het eerst weer in een vrolijk jurkje waagde.

Weken keek ik er al naar uit. Zette ik alvast spulletjes apart die ik tijdens de vrijmarkt wilde verkopen. Speelgoed van de kinderen, kleren waar ze uitgegroeid waren, vaasjes, potjes, prullaria… Een moment om even lekker schoon schip te maken in alle kasten.

Traditie

Mijn man en ik wonen ook op een ideale plek in de stad. Aan een gezellige straat tegenover een parkje waar kinderen fijn kunnen spelen en altijd muziek wordt gemaakt. Ik hoef maar even de garagedeur omhoog te doen, schragentafel ervoor en onze kraam is geopend. Een andere ‘leuke’ bijkomstigheid is dus dat het bij ons op 30 april en nu 27 april een soort reünie is van vrienden en bekenden die massaal bij ons komen aanwaaien.

Ik vond dat altijd hartstikke gezellig. Al die mensen die spontaan kwamen binnenvallen of achter de kraam kropen om mee te helpen met verkopen. We hadden de grootste lol. Mijn man en ik zorgden steevast voor een tafel vol met hapjes, een koelkast vol drank en een wc met flinke voorraad toiletpapier. Want ook daarvoor maakte iedereen bij ons even een tussenstop. Geen probleem. Ik vond het allemaal prima.

Verleden tijd

Maar ik schrijf dit niet voor niets in de verleden tijd. Vroeger vond ik dit allemaal superleuk. Ik was wel kapot aan het eind van de dag en trof dagen later nog halflege plastic bekers met bier en wijn door het hele huis aan, maar wat hadden we weer gelachen. En wat was het leuk geweest om iedereen weer even te zien. Het was het allemaal dubbel en dwars waard… toen. Want sinds een jaar of vier is de lol er voor mij af.

De kinderen zijn inmiddels pubers en brengen in hun kielzog nog meer pubers mee die bier drinken, kotsen, bankhangen en keiharde muziek opzetten, waar bijna niet overheen te praten valt. Veel van onze oude vrienden zijn gescheiden, komen met een trieste update van hun single bestaan en lijken ook als enige missie te hebben zo dronken mogelijk te worden om hun sores te vergeten.

Pijnlijk

En dan is er nog de categorie die het een mooie gelegenheid vindt om een nieuwe liefde te komen voorstellen, wat soms tot pijnlijke confrontaties en ongemakkelijke stiltes leidt. Soms krioelt daar ook nog tweede-leg-kroost omheen… En te midden van dit bonte gezelschap proberen mijn man en ik krampachtig om dat oude lollige sfeertje weer op te roepen.

Een hopeloze missie, zo wordt steeds duidelijker. Die geplunderde koelkast, die omgevallen wijn, die uitgetrapte peuken op de houten vloer en het toilet dat eruitziet als een festivalurinoir aan het eind van de dag, zijn inmiddels niet langer souvenirs van een van de leukste dagen van het jaar, maar goed voor een enorme berg irritatie.

Samen

Ik wil dit niet meer! En mijn man is er ook helemaal klaar mee. Dus hebben we besloten een einde te maken aan deze twintig jaar oude traditie en onze vrienden een mail gestuurd, dat wij er dit jaar niet zijn op Koningsdag. De garagedeur blijft dicht en onze koelkast en toiletdeur ook. De kinderen sturen we uit logeren en wij sluipen door de achterdeur naar buiten om dit jaar eens lekker met z’n tweetjes van Koningsdag te gaan genieten.

Nu maar hopen dat we onze vrienden niet tegenkomen…"

 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!