Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

soa polikliniek
Foto: Hollandse Hoogte
Opgebiecht

'Ik doe het altijd
zonder condoom'

V

Vorige week moest ik een soa-test doen. In de 12 jaar dat ik seksueel actief ben, doe ik gemiddeld eens per twee jaar een test. Iedere keer weer maak ik mezelf wijs 'Dit was echt de laatste keer. Nooit meer onveilige seks'. Toch gaat het binnen de kortste keren weer mis. Te veel drank, niks bij me, een jongen die geen condoom wilt gebruiken... alle smoesjes zijn de revue weleens gepasseerd.

Ook onder mijn vriendinnen is het condoomgebruik niet vanzelfsprekend. Vriendin F. was de laatste van mijn groepje middelbare schoolvriendinnen die nog maagd was. En dat zat haar behoorlijk dwars. In Salou, tijdens onze examenreis, moest het gebeuren.  Zo gezegd, zo gedaan. Maar na terugkomst moest ik wel haar handje vasthouden op de soa-poli. Geen condoom gebruikt, vergeten.

Huisgenootje

Ook in het meidenhuis waar ik tijdens mijn studententijd woonde, wisten we van wanten. Mijn huisgenootje had bedacht dat het leuk zou zijn om met zijn allen een lijstje bij te houden. Als je seks had gehad, moest je daarop turven wat er gebeurd was; handwerk, orale seks, wel of geen orgasme, condoomgebruik... En je raadt het al: het vakje behorende bij de laatste categorie bleef zorgwekkend vaak leeg. En dat terwijl mijn huisgenootje soms wel drie verschillende mannen per week tussen de lakens verwelkomde!

Als ‘damage control’ viel er eens in de zoveel tijd een witte envelop op de mat met daarin een ‘doe het zelf’ soa-test, besteld bij de soa-poli. Voor meiden onder de 23 wordt deze test standaard thuisgestuurd, omdat zij in een risicogroep vallen.

Anoniem

Maar zodra we die leeftijd waren gepasseerd, moesten we naar de huisarts. "Wat moest ik nou ook al weer tegen de soa-poli zeggen om alsnog een anonieme test te krijgen?" klonk het dan door het huis. "Zeggen dat je prostituee bent!" schalde het antwoord dan door ons trappenhuis.  

Dat ging mij toch echt te ver. Dan maar naar de huisarts, met alle ongemakken van dien. Niet alleen de bekende eendenbek, maar vooral de strenge blikken van mijn huisarts waren geen lolletje. "Je kent de gevaren van onveilige seks?" vroeg hij me keer op keer. Ja-ha, tuurlijk ken ik die. "Waarom ben je hier dan weer?" Ja wist ik dat maar. Was het luiheid? Domheid? Onzekerheid? Ik denk vooral dat laatste.

Angst voor afwijzing

Had ik maar de ballen gehad om die jongen wiens ‘piemel te groot was voor een condoom’ te vertellen dat een echte man zijn verantwoordelijkheid neemt. Of die vent die boos op mij werd omdat ik een morning-afterpil moest nemen omdat hij zich als een hork gedroeg.

Durfde ik mijn eigen veiligheid maar boven de angst voor afwijzing te stellen. Niet omdat ik er een soa aan over heb gehouden maar omdat ik trots op mezelf had kunnen zijn. Dat ik tegen de sociale druk in, condooms zijn nou eenmaal ‘vervelend’ om te gebruiken, toch voor mezelf gekozen had. En de uitslag van mijn laatste test? Die was negatief...

JIJ OP VROUW.NL

Doe jij ook wel eens iets wat eigenlijk niet zo verstandig is? En wil je dat aan ons opbiechten? 

LAAT DAN HIER JOUW GEGEVENS EN VERHAAL ACHTER!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!